Ciucă: Vom găsi resurse și vom aloca banii pentru implementarea și operaționalizarea Planului de prevenire și combatere a cancerului
Premierul a dat asigurări că Guvernul va găsi resursele și va aloca banii necesari pentru implementarea și operaționalizarea Planului de prevenire și combatere a cancerului, după ce șeful statului a promulgat Legea.
Șeful Guvernului a dat asigurări privind implementarea și operaționalizarea planullui FOTO Arhivă
„Vom găsi resurse și vom aloca banii necesari pentru implementarea și operaționalizarea acestui Plan, astfel că România va fi, de acum, în rândul țărilor care abordează această gravă problemă de sănătate publică într-un mod integrat și adaptat nevoilor fiecărui pacient în parte”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, după ce șeful statului, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii.
Potrivit premierului, „Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis definește un instrument extrem de important în lupta cu afecțiunile oncologice, o speranță în lupta pacienților cu boala și o promisiune împlinită”.
„Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat, împreună, la elaborarea acestui document, reprezentanților societății civile și pacienților oncologici, pentru că au venit cu propuneri, astfel încât să avem acum un Plan eficient atât pentru prevenția, cât și pentru tratamentul afecțiunilor oncologice”, a mai transmis Ciucă.
Legea care aprobă planul de prevenire și combatere a cancerului, promulgată
Legea prin care se aprobă planul național de prevenire și combatere a cancerului a fost aprobat de președintele Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a punctat în timpul ceremoniei că sănătatea nu este și nu trebuie „să reprezinte o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic”. De asemenea, președintele a precizat că rezultatele nu vor fi imediate, însă printr-un efort național, se poate îmbunătăți starea de sănătate a populației.
„Încă de la început vreau să vă spun că apreciez foarte mult modul în care toți cei cu responsabilități în promovarea actului normativ au înțeles apelul transmis în urmă cu mai puțin de 11 luni, cu ocazia lansării proiectului acestui plan. Maniera în care autoritățile, specialiștii și pacienții au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci și în multe alte domenii. Am urmărit îndeaproape parcursul proiectului și mă bucur să constat că interesul pacientului a fost prioritar. Așadar, le mulțumesc tuturor celor dedicați în susținerea acestei cauze”, a declarat președintele la debutul ceremoniei organizate cu ocazia semnării decretului.
Președintele a pledat și pentru promovarea unei politici unitare de prevenție și educație pentru sănătate și a precizat că Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate pentru investiții în lupta împotriva cancerului.