Ciucă uită că PNL a promis că intrăm în Schengen la 1 ianuarie 2023 și e negru că Ciolacu poate obține acum aderarea deplină

Ciucă uită că PNL a promis că intrăm în Schengen la 1 ianuarie 2023 și e negru că Ciolacu poate obține acum aderarea deplină

Ciucă uită că PNL a promis că intrăm în Schengen la 1 ianuarie 2023 și e negru că Ciolacu poate obține acum aderarea deplină.

Nicolae Ciucă a declarat că România nu poate intra în spațiul Schengen cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025 pentru că ar mai fi de îndeplinit chestiuni tehnice, dacă în decembrie primim un vot pozitiv din Consiliul JAI. Însă, Nicolae Ciucă uită declarațiile din decembrie 2022 atunci când liderii PNL și miniștri liberali declarau aproape la unison că putem să deschidem frontierele de la 1 ianuarie 2023 dacă primim acceptul statelor UE pe 8 decembrie 2022.

Vă rog, poate cineva să îl contacteze pe cancelar şi să-i spună dacă i-a spus domnului Ciolacu faptul că la 1 ianuarie România va intra în Schengen. Este o chestiune care nu se poate împlini tehnic, a declarat Nicolae Ciucă, la Digi24.ro.

Liderii PNL, declarații contradictorii privind Schengen

Declarația vine în contextul în care vineri va avea loc o întâlnire a miniștrilor de Interne din România, Bulgaria, Austria li Ungaria pentru a discuta despre aderarea României și a Bulgariei în spațiul de liberă circulație, iar un vot ar urma să fie dat la ultimul Consiliul JAI din acest an, de la începutul lunii decembrie. În paralel și premierul Marcel Ciolacu va avea o vizită la Budapesta unde urmează să se vadă cu omologul său Viktor Orban pe aceași temă.

Declarația lui Nicolae Ciucă este una care ridică serioase semne de întrebare având în vedere că în 2022, atunci când Nicolae Ciucă era premier, iar Lucian Bode ministru de Interne, cei doi susțineau că România va adera la spațiul de liberă circulație de la 1 ianuarie 2023, dacă primim un vot favorabil în 8 decembrie la Consiliul JAI. Situația fiind la fel ca cea de anul acesta: consiliul JAI în decembrie, cu intrarea în Schengen la 1 ianuarie.

PNL, responsabil pentru eșecul Schengen

”În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontieră externă a Schengen așa cum cer toate reglementările în domeniu. Dacă  proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta cu ridicarea frontierelor terestre de la 1 ianuarie și a celor aeriene din 26 martie, România e pregătită să între în Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră așa cum prevede această decizie, spunea Lucian Bode într-o declarație de presă făcută înainte de Consiliul JAI din 8 Decembrie 2022.

În plus, Nicolae Ciucă nu știe nici procedurile prin care România a trecut deja pentru aderarea la Schengen aerian. România a intrat în Schengen aerian din 31 martie 2024, după ce decizia fusese luată la finalul anului 2023. Însă, Nicolae Ciucă spune acum că nu s-a putut face aderarea mai rapid pentru că ar fi trebuit făcute anumite proceduri tehnice.

Ciucă nu știe procedurile pentru aderare

Aduceţi-vă aminte când s-a luat decizia pentru intrarea în Schengen cu intrările aeriene şi cele portuare că a mai durat două-trei luni de zile până când se reglează procedurile tehnice şi se fac toate aceste demersuri astfel încât să poată fie controlat întreg sistemul, a mai spus Ciucă la Digi24.

Or aderarea la Schengen aerian începând cu luna martie are legătură cu orarul de zboruri, nu cu proceduri tehnice despre care vorbește Nicolae Ciucă.  

Aderarea în Schengen sub guvernarea Ciolacu

România a aderat la spațiul Schengen aerian și maritim sub guvernare PSD, iar Marcel Ciolacu a continuat să discute despre acest subiect cu toți cei implicați astfel încât România să adere și cu frontierele terestre, lucru care s-ar putea întâmpla la finalul acestui an.

Premierul Marcel Ciolacu va avea pe 22 noiembrie o vizită de lucru în Ungaria, unde se va întâlni cu premierul Viktor Orban și vor face declarații comune pe tema aderării României la spațiul Schengen.

Cea mai importantă este întâlnirea de vineri, din 22 noiembrie, la Budapesta. Vor închide documentul final, care va fi prezentat în COREPER, urmând ca pe 13 decembrie să se ia act în ședința JAI, spunea Marcel Ciolacu luni seara la Antena3CNN.

În programul pentru alegerile parlamentare, PSD și-a propus ca obiectiv major finalizarea cât mai multor investiții locale în infrastructură, educație și învățământ în mod echilibrat, în toate județele țării, aceasta fiind prioritatea candidaților social democrați pentru alegerile parlamentare. Prin aceste inițiative, PSD își asumă un rol activ mai ales în sprijinirea tinerilor părinți, contribuind la consolidarea unei societăți mai puternice și mai unite.

CMF 11240017


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Estimările privind procentele partidelor, valabile pentru ora 19.00

2 Încep să apară numele „șefilor de pluton” din „armata” lui Georgescu?

3 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Cum arată ierarhia partidelor după numărarea voturilor din peste 20% dintre secțiile de votare

4 VIDEO Călin Georgescu, declarație de ultima oră

5 Așa o fi? / Scenariu exploziv! Telefonul care a schimbat soarta României / De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta