Ciucă: Suntem alături de Ucraina pentru a deveni un stat membru cu drepturi depline al UE și NATO
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat la cel de-al doilea summit parlamentar al Platformei Internaționale „Crimeea”, ce s-a desfășurat la Praga. În cadrul evenimentului a fost adoptată o declarație de susținere a Ucrainei.
În cadrul summitului parlamentar organizat în Republica Cehă, Nicolae Ciucă a ținut un discurs despre sprijinul pe care România în acordă Ucrainei pe toate palierele. „România a fost alături de poporul ucrainean încă din prima zi a războiului de agresiune al Rusiei și va rămâne pe deplin angajată să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi nevoie și suntem alături de Ucraina pentru a deveni un stat membru cu drepturi depline al UE și NATO”, a declarat președintele Senatului.
De la declanșarea războiului, România a oferit asistență pentru refugiații ucraineni și a facilitat tranzitul cerealelor. „Până în prezent, jumătate din toate cerealele exportate de Ucraina au tranzitat prin România către consumatorii din întreaga lume”, a transmis Ciucă. Președintele Senatului a transmis că România își dorește să consolideze relațiile bilaterale cu țara vecină: „Domnul președinte Klaus Iohannis și domnul președinte Volodymyr Zelensky au decis recent, în cadrul întâlnirii lor de la București, să demareze procesul de ridicare a relației dintre cele două țări la nivelul unui parteneriat strategic”.
La acest eveniment s-a semnat și Declarația comună a participanților la summitul parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea. Prin aceasta, țările vor oferi susținere și sprijin pentru statul ucrainean. „Vrem să transmitem un mesaj puternic tuturor cetățenilor Ucrainei. Ei nu sunt singuri în lupta lor legitimă pentru eliberarea Crimeei și a tuturor celorlalte teritorii ocupate ilegal”, a mai transmis Nicolae Ciucă.
România a organizat anul acesta împreună cu Ucraina prima Conferință de Securitate a Mării Negre sub egida Platformei Crimeea . În cadrul acestui eveniment s-au dezbătut impactul războiului și soluțiile pentru securizarea zonei Mării Negre. Pe ordinea ne zi au fost și intensificarea securității și cooperării între statele cu deschidere la Marea Neagră și modalitățile de combatere a atacurilor cibernetice.
Conferința a fost organizată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei.
Sursa: adevarul.ro