Ciucă: STS a devenit un reper în materie de comunicații și tehnologia informației pentru România
Nicolae Ciucă susține că Serviciul de Telecomunicații Speciale a devenit „un reper” în materie de comunicații și tehnologia informației pentru România, reușind să „răspundă adecvat provocărilor tehnologice și de securitate generate de transformarea accelerată a societății”.
Premierul României a participat la aniversarea a 30 de ani de STSFOTO:GOV.RO
Premierul României a participat astăzi, alături de președintele Klaus Iohannis și Alina Gorghiu, la ceremonia dedicată Zilei Serviciului de Telecomunicații Speciale și a împlinirii a 30 de ani de activitate.
„Participăm astăzi la un moment special al unei instituţii care oferă servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei la nivelul statului român în deplină siguranţă. (...) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a oferit timp de 30 de ani cele mai noi şi sisteme complexe şi soluţii de comunicaţii destinate statului, reuşind să ţină pasul cu fiecare etapă tehnologică. Parcursul a presupus adaptarea serviciilor la progresul tehnologic global, la permanentele reconfigurări şi la integrarea obiectivelor strategice ale României ca stat membru al UE şi al NATO. (...) V-aţi adaptat, aţi anticipat şi aţi răspuns adecvat provocărilor tehnologice şi de securitate generate de transformarea accelerată a societăţii şi aţi devenit un reper în materie de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru ţara noastră", a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.
Premierul a punctat rolul STS în perioada pandemiei de COVID-19, precizând că la ora actuală STS administrează o infrastructură ultramodernă și rezilientă, bazată pe investiții în tehnologie și în pregătirea inginerilor și specialiștilor din cadrul instituției.
„În pandemia de COVID 19 aţi avut un rol fundamental în crearea în timp record a unor platforme şi sisteme informatice cu un nivel de sofisticare ridicat şi flux sută la sută digital, cu mecanisme securizate de comunicare la distanţă sau soluţii digitale, dovedind rezilienţa şi capacitatea de continuitate guvernamentală în situaţii de criză", susține șeful Executivului.
De asemenea, Ciucă a evidențiat și colaborarea dintre STS și ministerele de profi în baza căreia s-a reușit facilitarea atragerii fondurilor din PNRR și deschiderea spre obiectivul digitalizării administrației publice în România.
„Felicit specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru modul în care au blocat multiple atacuri îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România, dar şi pentru partajarea analizelor proprii şi colaborarea cu specialiştii IT şi experţii de la nivelul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi cei ai instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare. Aţi demonstrat că, în cazul unui atac cibernetic, avem specialişti şi avem expertiză, iar deciziile şi măsurile fizice, tehnice şi operaţionale luate în timp real sunt esenţiale", a declarat Ciucă, potrivit sursei citate.