Ciucă: Spațiul Schengen va deveni mai puternic și mai sigur prin integrarea României

Ciucă: Spațiul Schengen va deveni mai puternic și mai sigur prin integrarea României

Premierul României a transmis din plenul Camerei Deputaților, cu ocazia vizitei președintei Parlamentului European, că spațiul Schengen va deveni „mai puternic, mai sigur și mai prosper” prin aderarea României.

Premierul a ținut un discurs în timpul ședinței solemne a Parlamentului FOTO: Inquam Photos

Premierul a ținut un discurs în timpul ședinței solemne a Parlamentului FOTO: Inquam Photos

„Sunt deosebit de onorat să urez bun venit doamnei Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.  Îmi exprim aprecierea față de cooperarea excelentă pe care o avem cu Parlamentul European și cu domnia sa personal. O colaborare fundamentată pe obiectivul nostru comun, de consolidare a proiectului european. (..) Mă bucur că am astăzi o nouă ocazie de a-i transmite doamnei preşedinte Metsola întreaga noastră apreciere pentru rolul cheie în adoptarea unui răspuns rapid și puternic al Uniunii Europene la provocările cu care s-a confruntat în acest an, în primul rând în ceea ce privește gestionarea consecințelor dramatice ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat premierul României.

Șeful executivului a precizat că România a demonstrat că poate face față încercărilor și a reușit „în fața provocărilor, să ne consolidăm unitatea și solidaritatea”.

„În actualul context geopolitic, în care valorile de bază ale Europei și spațiului euro-atlantic - libertatea, democrația, supremația legii și apărarea drepturilor fundamentale - sunt puse la încercare de războiul brutal pornit de către Rusia împotriva Ucrainei, Uniunea a reușit să reafirme validitatea modelului european, precum şi soliditatea valorilor și principiilor pe care este fundamentată. România a fost în prima linie de acțiune de la începutul acestui război. Autoritățile române au acționat unitar, coordonat, în deplină solidaritate cu poporul ucrainean. Hub-ul internațional umanitar operaționalizat la Suceava, sprijinul oferit celor peste trei milioane de refugiați din Ucraina, dintre care peste 100.000 au ales să rămână la noi, reprezintă dovada empatiei și dorinței noastre de a fi alături de acest greu încercat popor”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Premierul a punctat sprijinului României în ceea ce privește „facilitarea transportului și tranzitului a peste 10 milioane tone de cereale și produse agricole ucrainene către piețele internaționale” și „sprijinul european acordat Republicii Moldova, inclusiv ca urmare a eforturilor constante ale României în acest sens”.

Votul din Consiliul JAI

Nicolae Ciucă a abordat și subiectul votului din Consiliul JAI privind extinderea spațiului Schengen. Potrivit acestuia, acesta a generat „revoltă, frustrare și dezamăgire la nivelul întregii societăți românești, cu atât mai mult cu cât România a parcurs o serie de pași importanți în acest an, pentru a ne apropia de momentul aderării depline”.

„Acest vot s-a întâmplat, deși ne-am bucurat de o susținere europeană largă din partea statelor membre şi a instituțiilor europene, inclusiv a dumneavoastră doamnă președinte, susținere pentru care vă mulțumim. Regretăm că o opoziție singulară a dus la acest rezultat care neagă un drept legitim al României.  În acest context, vreau să punctez un aspect care mi se pare extrem de important.  Dacă în planul agendei europene decizia din Consiliul JAI a părut o chestiune secundară, pentru o națiune constitutivă a Europei acest vot a ridicat un serios semn de întrebare, la care Europa trebuie să mediteze. Pentru că a fost un test pe care nu România, ci Europa l-a picat. Perioada următoare va fi marcată de numeroase asemenea teste fie că e vorba de criza energetică, de migrație, de extinderea Uniunii Europene sau de relațiile ei externe. Dacă vom lăsa interesele naționale să prevaleze, dacă vom urma exclusiv calculele electorale, majoritățile politice, simpatiile sau antipatiile naționale, ne putem pregăti pentru un eșec”, a declarat premierul.

Acesta a menționat că spațiul Schengen va deveni „mai puternic, mai sigur şi mai prosper prin integrarea României în interiorul său”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet