Ciucă salută finalizarea aprobării susținerii Olandei pentru aderarea României la Schengen

Ciucă salută finalizarea aprobării susținerii Olandei pentru aderarea României la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a salutat finalizarea procedurii de aprobare a Legislativului olandez privind susținerea Executivului din Țările de Jos pentru aderarea României la Schengen.

Premierul a salutat decizia de aprobare a susținerii olandeze pentru aderarea României FOTO Arhivă

Premierul a salutat decizia de aprobare a susținerii olandeze pentru aderarea României FOTO Arhivă

Guvernul salută finalizarea de astăzi (miercuri - n.r.) de către Parlamentul olandez a procedurii de aprobare a poziţiei Guvernului din Olanda în favoarea aderării României la Schengen”, a scris șeful Executivului român pe Twitter.

Nicolae Ciucă a mai arătat că România apreciază „cooperarea recentă cu partenerii noştri olandezi şi considerăm că acest rezultat este o recunoaştere clară a faptului că România este pregătită pentru aderare”.

De altfel, premierul României a subliniat miercuri, 7 decembrie că liderii români vor cere supunerea la vot a aderării României la Schengen în Consiliul JAI de pe 8 decembrie, în timp ce COREPER decide dacă subiectul rămâne pe ordinea de zi.

Decizia aderării României la Schengen, pe agenda JAI

Extinderea spațiului Schengen prin aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei este inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI care urmează să aibă loc joi, 8 decembrie, după ce membrii COREPER au decis păstrarea pe ordinea de zi, în ciuda opoziției exprimate de Austria.

Decizia finală trebuie să treacă însă prin Consiliul JAI cu votul de susținere al tuturor membrilor.

Noul scenariu pentru intrarea României în Schengen

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat că intrarea în spațiul Schegen ar putea fi concretizată printr-un un nou scenariu , ce prevede ca în rezoluția pentru aderarea României să fie introduse condiții suplimentare, fiind negocieri cu austriecii să se abțină de la vot.

Prin urmare, o astfel de variantă prevede inclusiv decuplarea dosarelor României și Bulgariei, întrucât Olanda rămâne împotriva aderării Bulgariei.

În scenariile evocate până acum de surse din instituțiile europene era prevăzută decuplarea, însă fără abținerea de la vot a Austrie, neexistând astfel o soluție concretă pentru opoziția Executivului de la Viena.

Austria, „complet izolată la nivel european”

De altfel, surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul” că „Austria este complet izolată la nivel european”.

Opoziția liderilor austrieci este considerată de majoritatea oficialilor români drept neîntemeiată și profund politică.

Negocieri până în ultima clipă

Șeful PPE, Manfred Weber, a afirmat că speră ca liderii europeni să găsească cea mai bună soluție pentru extinderea spațiului Schengen în privința aderării României, în contextul problemei migranților evocate de Austria.

Oficialul a subliniat că nu este vorba despre o problemă a României, ci de problema Austriei cu migranții, arătând că autoritățile române au făcut eforturi considerabile pentru modernizarea granițelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept