Ciucă: Ruperea de sursele ruseşti de hidrocarburi merge în direcția asumată de NATO pentru tranziţia energetică

Ciucă: Ruperea de sursele ruseşti de hidrocarburi merge în direcția asumată de NATO pentru tranziţia energetică

Premierul susţine nevoia de rupere de sursele ruseşti de hidrocarburi, o direcție asumată la nivel NATO pentru tranziţia energetică și o schimbare strategică esențială.

Nicolae Ciucă FOTO Guvernul Romaniei

Nicolae Ciucă a amintit de direcțiile NATO privind energia FOTO Guvernul României

La nivel strategic, ruperea de sursele ruseşti de hidrocarburi, reducerea dependenţelor de actorii care ne atacă valorile, merge în sensul deja proiectat la nivel euro-atlantic pentru tranziţia energetică. În termen scurt şi mediu, ea determină diversificarea surselor, avansul tehnologic şi reorientarea economico-investiţională într-o multitudine de domenii. Mai mult, acest tip de urgenţe determină apropierea poziţiilor în materie de politici energetice între statele membre. Transformarea energetică este una dintre schimbările strategice esenţiale în actualul context", a declarat premierul, prezent vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.

Șeful Guvernului a menţionat că România a pus accent pe consolidarea interconectărilor şi diversificarea mixului energetic, prin dezvoltarea unor noi proiecte de producţie, inclusiv nuclear şi gaze naturale.

Proiecte de infrastructură

România a pus constant accent pe continuarea dezvoltării proiectelor de infrastructură, în special consolidarea interconectărilor şi diversificarea mixului energetic, prin dezvoltarea unor noi proiecte de producţie, inclusiv nuclear şi gaze naturale. Suntem bine poziţionaţi pentru tranziţia la un model de dezvoltare bazat pe consum energetic sustenabil, iar proiectele comune energetice şi tehnologice cu partenerul strategic american s-au dovedit o dată în plus o viziune benefică României. Devine cel puţin la fel de important efortul şi mesajul comunităţii euro-atlantice de susţinere fermă a respectării dreptului internaţional, a valorilor şi principiilor democratice şi de respingere a revizionismului, a sferelor de influenţă şi a politicii de putere", a completat premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că rezilienţa informaţională este „esenţială pentru coeziunea trans-atlantică", în contextul în care agresiunea din Ucraina „a fost însoţită şi de exacerbarea propagandei".

Miza Mării Negre

Regiunea Mării Negre devine acum o miză mai mare ca oricând, nu doar în sensul clasic, militar, al securităţii, cât mai ales din perspectivă largă, geopolitică. Aceasta are implicaţii pe multiple planuri: securitate, energie, siguranţa lanţurilor de aprovizionare, infrastructură, interconectivitate, securitate cibernetică. În aceste domenii consacrarea acestei regiuni în strategii naţionale aliate sau ale UE se justifică şi se reflectă în modul cel mai concret. Iar securitatea maritimă se concentrează pe libertatea de circulaţie şi de navigaţie şi libertatea comerţului, pe care trebuie să le apărăm şi în situaţii speciale, precum cele din perioadele de război”, afirmat Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului a salutat iniţiativa puternic susţinută în Congresul SUA de a consolida o strategie americană la Marea Neagră. „Parteneriatul strategic cu SUA a determinat gândirea unei noi strategii dedicate Mării Negre. Este de salutat iniţiativa, puternic susţinută în Congresul SUA, de a consolida o strategie americană la Marea Neagră. Creşterea investiţiei strategice a SUA în susţinerea rezilienţei şi libertăţii de alegere a statelor partenere este din ce în ce mai vizibilă. Franţa sau Marea Britanie, dar şi alte state, sunt exemple elocvente", a adăugat premierul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet