Ciucă: România a implementat cât se poate de corect această directivă privind taxa de solidaritate

Ciucă: România a implementat cât se poate de corect această directivă privind taxa de solidaritate

Premierul a subliniat că instituțiile statului trebuie să identifice companiile care se încadrează la plata taxei europene de solidaritate, până la jumătatea anului, în contextul în care OMV Petrom a stârnit controverse, anunțând că nu va plăti taxa în România. Totodată, Ciucă a subliniat că directiva europeană a fost implementată corect.  

Premierul a subliniat că instituțiile statului trebuie să se ocupe FOTO Mediafax

Premierul a subliniat că instituțiile statului trebuie să se ocupe FOTO Mediafax

„În tot acest context, eu cred că dezbaterea și poziționarea politică de o parte sau de alta nu este tocmai cel mai important lucru”, a spus premierul, arătând că statul nu va face direferențe, fiind întrebat de taxa europeană de solidaritate, pe care OMV Petrom a anunțat că nu o va plăti în România.   

„Am avut și vom continua să avem aceeași abordare, indiferent de cine este vorba, și aici nu m-aș referi la o companie anume pentru că discutăm de implementarea unei Directive europene”, a mai completat premierul, subliniind că „România a implementat cât se poate de corect pe această directivă”.

Premierul Nicolae Ciucă a mai susținut că „ceea ce urmează să se întâmple până la jumătatea anului cu companiile care îndeplinesc prevederile din această directivă, practic transpusă într-o ordonanță de urgență, avem instituții ale statului care trebuie să se ocupe și să identifice tot ce trebuie să fie identificat tehnic, astfel încât să vedem dacă se încadrează la plata taxelor conform prevederilor”. 

OMV Petrom a anunțat că nu se încadrează la plata taxei în România 

Ministrul Finanțelor a subliniat că toate companiile din energie vor plăti taxa europeană de solidaritate, subliniind, privind controversele legate de anunțul OMV Petrom, potrivit căruia compania nu va plăti taxa, că „Uniunea Europeană a spus foarte clar că nu există probleme cu modul în care România a transpus acest regulament, limitările sunt în regulamentul european”, a subliniat ministrul de Finanțe. 

Totodată, șeful de la finanțe a arătat că și „comisia de buget din Senat a avizat favorabil în unanimitate această ordonanță”, susținând că, în cazul în care erau probleme bănuiește că puteau fi amendate. 

Ministrul a subliniat și că pot fi făcute modificări în Parlament. 

În același timp, șeful statului a subliniat că Ministerul Finanţelor trebuie să clarifice dacă OMV va plăti sau nu taxa de solidaritate în România.

„Dacă va plăti sau nu, o să vă spună cu siguranţă cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanţelor”, a spus Klaus Iohannis, arătând că a fost „surprins” privind modul în care „s-a discutat această chestiune”.

„Am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este în regulă, fiindcă vorbim despre o taxă sau un impozit, dar am fost informat că se lucrează la acesta. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal și clar, să nu încalce nicio directivă și nicio lege din România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toții la televizor, se discută dacă este sau nu este. Cei care au lucrat pe document trebuie să îl clarifice, nu e nimic pierdut. Aruncarea vinei dintr-o curte în altă curte politică nu rezolvă problema”, a mai declarat Klaus Iohannis.  

Ce prevede OUG 

OUG 186/2022, care transpune Directiva europeană, prevede obligația achitării unei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, dacă cel puțin 75% din cifra de afaceri provine din următoarele sectoare: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

Contactat de „Adevărul”, consultantul economic Adrian Negrescu susţine că ordonanța „transpune copy-paste ceea ce scrie în Directiva europeană”, care nu conține zona de comercializare a produselor de carburanți și gaze, rezultând astfel că ordonanța este făcută „prost”.

„Au făcut-o rapid, peste noapte, fără un studiu de impact și fără să evidențieze care sunt companiile de la care statul va percepe această taxă”, a mai spus expertul, arătând totodată că ordonanța conține doar codurile CAEN pentru producție și exploatare, și nu și pe cele de comercializare a produselor petroliere și a a gazelor. „Dacă nu au trecut codurile alea, bineînțeles că OMV Petrom nu se califică”, a subliniat Adrian Negrescu, argumentând că cifra de afaceri a grupului are o componență semnificativă de comercializare. 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”