Ciucă: România a atras 15 miliarde de euro prin fonduri europene și investiții străine
Premierul României a salutat aprobarea plății primei cereri din PNRR, fiind subliniat că în total România atrage în acest moment 15 miliarde euro, din fonduri europene și investiții străine.
„Apreciez că e foarte important să subliniez că banii din fondurile europene, din investiții străine directe, ating suma de 15 miliarde de euro, bani care în această situație dificilă, atât din punct de vedere securitar, dar și economic, ne ajută să menținem economia funcțională. Ne ajută să ducem la bun sfârșit ce ne-am asumat prin PNRR: întreg procesul de reformă și modernizare a României”, a afirmat premierul, în deschiderea ședinței de Guvern, referitor la acceptarea primei cereri de plată.
Mai precis, este vorba de avizul pentru ca România plătească 2,6 miliarde euro, după cum a subliniat liderul de la Palatul Victoria. Nicolae Ciucă a punctat faptul că pe lângă eforturile referitoare la îndeplinirea jaloanelor și țintelor, un obiectiv esențial este Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică.
„Este foarte important să avem în vedere că această aprobare, avizare pozitivă, se datorează faptului că am reușit să îndeplinim țintele și jaloanele care erau în lista de obiective asumate. E o activitate pe care Guvernul trebuie să o susțină în continuare”, a completat premierul.
Liderul de la Palatul Victoria a reiterat că fiecare instituție e responsabilă de atingerea obiectivelor. „Fiecare ministru e responsabil pentru îndeplinirea acestora. Avem în vedere că în luna octombrie să înaintăm a doua cerere de plată și să ne asigurăm că la nvielul Guvernului avem îndeplinite cerințele de coerență a aplicării PNRR”, a conchis premierul.
Precizările lui Boloș
Ministrul Marcel Boloș a explicat, într-un interviu la Adevărul Live , faptul că 900 de milioane de euro sunt pe componenta de împrumuturi, iar restul, adică 1,7 miliarde de euro, granturi. „Banii, cel mai târziu, ar trebui să intre la începutul lunii octombrie. Cel mai devreme, dacă va avea loc Consiliul ECOFIN al UE, banii s-ar putea încasa cel mai devreme până la finalul lunii septembrie”, a adăugat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
De altfel, imediat după primirea acestor bani, Guvernul vrea să depună următoarea cerere de plată, în valoare de 3 miliarde de euro, tot în octombrie. Pentru acest lucru va trebui să fie puse la cheie nu mai puțin de 51 de ținte și jaloane aferente perioadei ianuarie-iunie 2022, inclusiv Legea privind protecția avertizorilor, aflată încă în procedură parlamentară.
Ministrul Boloș a subliniat că sunt mai multe obiective la care Puterea este atentă în trimestrul 4 din acest an, adică având termen-limită 31 decembrie, printre care și legile Justiției, însă „cartoful fierbinte” este legat de reforma pensiilor speciale.
„Este cel mai greu trimestru și cea mai grea misiune pe are o Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. (...) Din perspectiva Legii pensiilor speciale, fiind cartoful fierbinte al acestor jaloane, va trebui să limpezim problema, pentru că jalonul în sine nu e prietenos cu beneficiarii de pensii speciale. Scrie limpede, clar pe hârtie, iar acest lucru se poate vedea prin simpla consultare a PNRR, că trebuie să raționalizăm pensiile speciale și să le punem în acord cu principiul contributivității”, a subliniat Boloș .
Sursa: adevarul.ro