Ciucă: Reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem echitabil și sustenabil
Președintele Senatului susține că reforma pensiilor speciale, adoptată astăzi de senatori, este esențială pentru stabilirea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului FOTO: Inquam Photos
„Senatul României a adoptat astăzi reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung. Partidul Național Liberal și-a asumat această reformă și a susținut-o constant și necondiționat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect”, a transmis Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.
Ciucă a subliniat că legea votată astăzi în Senat reprezintă o asumare a jaloanelor asumate prin PNRR.
„Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Senat și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni. Fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie așezate într-un sistem echilibrat, corect și sustenabil pentru întreaga societate”, a adăugat președintele Senatului.
În final, Nicolae Ciucă a mulțumit parlamentarilor pentru că au înțeles „necesitatea unei astfel de reforme și responsabilitatea pe care o avem față de români”.
Senatul a dat un nou vot de adoptare a proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale, fiind trimisă pentru a se pronunța, iar, tot miercuri, și Camera Deputaților. Apoi, legea e trimisă la promulgare, dacă nu e atacată în 2 zile la CCR.
Biroul Permanent al Camerei a aprobat ca deputații din Comisia de muncă și cei de buget-finanțe să lucreze în paralel pentru raporul suplimentar.
Cum au îndulcit reforma pensiilor speciale
Mai precis, PSD și PNL au dat înapoi și au hotărât instituirea unei perioade de grație de cinci ani pentru cei din magistratură care acum ar îndeplini condițiile de pensionare. Procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Unul dintre specialiștii Coaliției pe zona de problematicilor de muncă a precizat că e vorba doar de acele persoane din magistratură care ar îndeplini condițiile pensionare până la intrarea în vigoare a legii, iar scopul este să nu existe aflux de pensionări în următoarele săptămâni sau luni. Acest tratament este valabil doar pentru cei care sunt gata de pensionare acum.
În ceea ce privește momentul pensionării, vârsta minimă, care trece de la 50 la 51 de ani, va fi schimbată prima dată în 2026, aceasta urmând să crească până la 60 de ani, în 2035. O prevedere care se menține e că pensia nu va mai putea depăși salariul. Surse din Coaliție au precizat că, într-adevăr, cei care se califică la pensionare până la intrare în vigoare a legii ar putea să aibă venituri la fel de mari. „Amendamentul e interpretabil“, susțin surse liberale, care subliniază că e vorba de o „perioadă tranzitorie“. Nu în ultimul rând, numărul de luni al bazei de calcul va crește treptat, de la 12 luni, în prezent, până la 300 de luni (25 de ani) în 2043.