Ciucă: Prețul la lemnele de foc, plafonat la 400 de lei / Ce decizii au fost luate pentru celelalte surse de încălzire
Premierul României a anunțat că metrul cub de lemne de foc va fi plafonat la 400 de lei, nu 500 de lei. Un preț maxim a fost decis și pentru brichetele de lemn și pentru pelete.
Nicolae Ciucă a decis o plafonare la un preț mai mic FOTO gov.ro
„O decizie aşteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E odecizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la pelete”, a afirmat premierul României.
„O aprobăm azi, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine”, a mai precizat șeful Guvernului, care a punctat că e agreată în Coaliție, iar cifrele înaintate conțin și TVA-ul.
Așadar, suma pentru plafon la lemne a fost scăzută de la 500 de lei pe metru cub la 400 de metri pe metru cub. Potrivit unor surse guvernamentale, scăderea plafonului a avut loc la solicitarea lui Nicolae Ciucă.
Ce spune ordonanța
„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, se constată o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la lemnul de foc şi a produselor derivate pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională”, se arată în ordonanța de urgență.
„Având în vedere faptul că încălzirea pentru populaţie reprezintă o necesitate de viaţă, se impune instituirea unor măsuri de protecție socială în considerarea necesității asigurării garanției respectării dreptului la viață raportat la faptul că încălzirea pentru populaţie, respectiv atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectate de creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria și obligația să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE”, mai precizează actul normativ.
Potrivit ordonanței de urgență, pe piața liberă prețul la metrul cub ajungea până la 700 de lei. Măsura ar urma să se aplice până la 31 martie 2023. Cei care ar încălca prevederile ordonanței de urgență ar putea fi pedepsiți cu amenzi între 3000 și 5000 de lei.
Nu este afectat prețul din contractele deja încheiate la momentul adoptării ordonanței de urgență, potrivit Guvernului.