Ciucă: „Nu ne putem permite să fim blocați într-o logică de criză”
Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că trebuie să continue investițiile și obiectivele de reformă, cerând diplomației române implicare și susținere pentru aderarea la OCDE și implementarea PNRR.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut diplomației implicare pentru pregătirea aderării la OCDE FOTO Arhivă
„Pregătim aderarea la OCDE. Este un proces important. Avem nevoie să vă implicați fiecare dintre dumneavoastră și să susțineți acest demers. Alături de pregătirea aderării la OCDE, implementarea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este busola care orientează dezvoltarea și modernizarea României. Vom continua să încurajăm investițiile pentru dezvoltarea, creșterea și asigurarea competitivității economiei românești. Sursele de finanțare sunt multiple, însumând miliarde de euro pe an: surse bugetare naționale, PNRR, fondurile europene alocate perioadei 2021-2027”, a transmis premierul Nicolae Ciucă în cadrul reuniunii anuale a diplomației române.
Premierul a mai susținut că „tot acest efort vine în pachet cu măsuri pentru susținerea celor mai vulnerabili – cetățeni și afaceri, deopotrivă. În actualul context, aceste măsuri devin vitale”, explicând că „strategia României de investiții în resursele de gaz offshore, în nuclear și în creșterea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, este un demers cu un impact semnificativ în termeni de consolidare a rezilienței strategice a României”, cerând „continuitatea obiectivelor de reformă, a investițiilor, a soluțiilor durabile în termeni de energie și eficiență energetică”.
Spațiul Schengen și finalizarea MCV
Șeful Executivului a mai subliniat că „nu ne putem permite să fim blocați într-o logică de criză” și că „avem datoria și obligația de a transforma această criză multidimensională în tot atâtea oportunități și de a avansa obiectivele definite în Programul de Guvernare și în Strategia Națională de Apărare a țării”.
„Sper, de aceea, că din perspectivă națională, perioada de acțiune diplomatică următoare să rămână caracterizată de ambiție: ambiția de a aprofunda participarea României la UE prin obținerea deciziei de aderare la Schengen; ambiția ca, pe baza adoptării măsurilor necesare în domeniul consolidării independenței justiției, să putem finaliza MCV; ambiția pentru un proces susținut de aderare la OCDE, având ca jaloane prezentarea, în perioada următoare, a Memorandum-ului Inițial, necesar pentru stabilirea planului de implementare a tuturor măsurilor prevăzute în Foaia de Parcurs”, a mai spus Ciiucă, explicând reprezentanților diplomației române că are convingerea că poate conta pe susținerea acestora în susținerea demersurilor naționale de reformă, conectare, reziliență.
Premierul a mai subliniat că „avem nevoie de o strânsă comunicare și de avansarea coordonată a agendelor externă și internă, care rămân în mod incontestabil fațete ale aceleiași monede” și că trebuie continuat sprijinul și coagușlarea „comunităților românilor care trăiesc și muncesc în țările dumneavoastră de reședință. Acest obiectiv trebuie să rămână în topul priorităților dumneavoastră. Românii – oriunde s-ar afla – trebuie să se simtă “Acasă” în locul în care drapelul național este arborat. Programele pentru diaspora ale Guvernului României urmăresc să contribuie la prezervarea și afirmarea identității etnice, culturale, religioase și lingvistice a românilor din afara granițelor”.
Ciucă le-a explicat diplomaților că prin informarea constantă și obiectivă asupra programelor și realităților românești, pot sprijini „obiectivul nostru de a încuraja revenirea în România a celor care au optat să studieze sau să lucreze în altă țară”, cerând totodată implicare în promovarea intereselor românești, mai ales în avansarea oportunităților economice și de investiții.
România va continua să susțină alegerea europeană a partenerilor săi
Premierul a mai susținut că „răspunsul robust în apărarea valorilor și a securității noastre trebuie să fie armonizat cu agenda noastră de dezvoltare socio-economică și de tranziție digitală și verde”, explicând că „doar menținerea cursului pe linia reformelor ne va ajuta să consolidăm reziliența atât de necesară României și să asigurăm consistența resurselor de care avem nevoie pentru dezvoltare, securitate și apărare, inovare”.
Șeful Guvernului a arătat că „24 februarie a fost un moment în care parteneriatul euroatlantic și-a dovedit reziliența și determinarea de a-i proteja pe cei care au făcut alegeri clare pentru democrație și libertate”, în contextul în care „agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează UE și parteneriatul euroatlantic sunt importante și trebuie susținute”.
Potrivit premierului, „erodarea acestor principii, demonizarea sau demonetizarea lor prin discursuri populiste și extremiste sunt menite să afecteze negativ fundamentul societăților bazate pe drepturi, libertăți și supremația legii”, iar de aceea „România trebuie să își asocieze și mai pronunțat eforturile cu cele ale partenerilor cu care împărtășește aceleași valori și obiective și să redinamizeze comunitatea democrațiilor, nu doar pe continentul nostru, dar și în Asia, Africa sau America Latină”.
„Nu putem permite ca legea forței să devină substitut al ordinii internaționale bazate pe reguli și pe statul de drept. Acesta trebuie să rămână mesajul nostru clar și busola opțiunilor noastre de parteneriat aprofundat”, a mai spus premierul Ciucă, explicând totodată, că „România va continua să susțină ferm alegerea europeană a partenerilor săi, precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia și statele din Balcanii de Vest”.
Sursa: adevarul.ro