Ciucă: Legile educației, adoptate de Guvern până la finalul lui octombrie
Premierul României a precizat că pachetul de legi pe educație va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului până la finalul lunii octombrie, fiind așteptate ultimele retușuri.
Nicolae Ciucă a precizat că până la finalul lunii sunt gata legile educației la Guvern FOTO gov.ro
„Astăzi în ședința BPN am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației, dânsa fiind o persoană care a lucrat și a participat, în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educației în procesul de elaborare și după aceea în timpul dezbaterilor publice. Este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și adoptare al pachetului de legi în Guvern, urmând să fie înaintat Parlamentului pentru dezbatere până la finalul lunii”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o conferință de presă.
Premierul a subliniat că a căutat un cunoscător al acestui pachet de legi. „Am căutat să avem un om care știe conținutul pachetului de legi, este în măsură să preia din mers dinamica calendarului astfel încât să intre la timp în Parlament, așa cum ne-am asumat. Mai este timp până la finalul lunii ca pachetul de legi să intre pe masa Guvernului pentru adoptare”, a subliniat liderul de la Palatul Victoria.
Problematica plagiatului
Nicolae Ciucă a vorbit și de faptul că înainte de a se pronunța sau de a fi luate măsuri radicale în plan politic, trebuie văzut și dacă acuzațiile se adeveresc, prin decizii ale unor instituții.
Întrebat dacă s-a simțit vizat de declarația lui Iohannis privind „toleranță zeră în privința plagiatului”, Ciucă a precizat: „Absolut, nu am niciun fel de problemă. Așa cum am spus, pun la dispoziție tot ce este necesar, astfel încât să se elucideze odată acest subiect. Este o anchetă în desfășurare, în momentul în care se finalizează își va urma cursul”.
Nicolae Ciucă nu l-a uitat nici pe Sorin Cîmpeanu, căruia i-a mulțumit pentru tot ce a făcut. „Îi mulțumesc domnului ministru Cîmpeanu pentru întreg efortul făcut în ultima perioadă și sacrificiul făcut la Ministerul Educației, unde au reușit să finalizeze legile educației și pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca un proiect să meargă mai departe”, a completat premierul.
Klaus Iohannis a cerut ca în noile legi ale educației să fie toleranță zero privind cazurile de plagiat, fiind nevoie de prevederi care să întărească integritatea în mediul universitar. „Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional. Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a subliniat șeful statului.