Ciucă, la summitul NATO, în poză cu lideri importanți: „Unii politicieni din România cred că politica se poate face prin postări pe Facebook și zgomot la TV”
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat la Summitul NATO, găzduit de SUA. Liderul PNL apare în mai multe fotografii de la discuțiile pe care le-a avut la cu lideri militari și civili din țările aliate.
Nicolae Ciucă, la Summitul Nato FOTO: FB
Într-o fotografie surprinsă la Washington, Nicolae Ciucă apare chiar în spatele președinților Joe Biden și Volodimir Zelenski.
„Unii politicieni din România cred că politica se poate face prin postări pe Facebook și zgomot la TV, dar diplomația, în special diplomația militară, funcționează pe baze foarte diferite. Un summit NATO, mai ales dacă este găzduit de SUA, este un loc ideal pentru a întâlni reprezentanți ai tuturor aliaților noștri militari cheie și pentru a susține interesul național pentru mai multă securitate pentru noi și pentru întregul flanc estic al NATO. Iar cei mai buni oameni pentru a face acest lucru sunt cei cu expertiză, experiență și o gamă largă de contacte. (...)Și o fac pentru a-mi servi țara, la fel cum am făcut-o în toți anii petrecuți în forțele armate”, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Situația Ucrainei, discutată la Summitul NATO
Calea de aderare a Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este acum „ireversibilă”, au declarat membrii blocului de la Washington în această săptămână, potrivit nytimes.
Dar chiar dacă liderii NATO au făcut această declarație îndrăzneață într-un comunicat, mulți oficiali și analiști ucraineni au declarat că promisiunile fără acțiuni sunt insuficiente și că summitul a făcut prea puțin pentru a schimba fundamental cursul războiului.
Nicolae Ciucă, la Summitul NATO FOTO: FB
Manifestarea publică de solidaritate a fost binevenită, au spus ei, dar va face prea puțin pentru a aborda incertitudinile profunde cu care se confruntă atât Ucraina, cât și alianța occidentală.
„Vor exista multe opinii, evaluări și comentarii cu privire la summitul NATO de la Washington”, a scris într-o declarație Valeri Chali, fost ambasador ucrainean în Statele Unite și director al Ukraine Crisis Media Center.
În timp ce oficialii ucraineni și-au exprimat profunda recunoștință pentru promisiunile reînnoite de sprijin militar și speranța că unele dintre acordurile de securitate anunțate la summit vor contribui la modelarea viitoarelor negocieri de pace, mulți au afirmat că eșecul de a invita oficial Ucraina să adere la NATO a fost emblematic pentru o indecizie mai profundă a Occidentului cu privire la răspunsul său la invazia țării de către președintele Vladimir Putin.
Lideri importanți la Summitul NATO FOTO: FB
„Dacă vrem să câștigăm, dacă vrem să învingem, dacă vrem să ne salvăm țara și să o apărăm”, atunci restricțiile trebuie să fie ridicate, a declarat președintele Zelenski, la o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina de a lovi ținte din interiorul Rusiei, afirmând că acest lucru este în conformitate cu dreptul internațional și nu ar face din NATO o parte a conflictului.