Ciucă, la lansarea Centrului European pentru Competențe în domeniul Securității Cibernetice: Este un succes de țară

Ciucă, la lansarea Centrului European pentru Competențe în domeniul Securității Cibernetice: Este un succes de țară

Premierul a subliniat, în cadrul lansării, la București, a Centrului European pentru Competențe în domeniul Securității Cibernetice, prima agenţie UE cu sediul în România, că reprezintă un succes de țară, subliniind importanța demersului privind prezența UE în România. 

„Nu este lipsit de relevanță faptul că inaugurăm acest centru, astăzi, de Ziua Europei”, a transmis premierul în cadrul evenimentului, arătând că a optat pentru organizarea la 9 mai a ceremoniei de lansare, „tocmai pentru că acesta are o valoare simbolică specială”, fiind, prima agenție europeană pe care o găzduiește România

Premierul a mai subliniat, dincolo de importanța ca Centrul de competențe să își implementeze mandatul de la București, din orașul desemnat ca sediul său, că mai este un alt aspect important. Potrivit premierului, „lansarea activității sale la București este semnalul clar că Uniunea Europeană este prezentă instituțional în România, reconfirmând, la 16 ani de la aderare, maturitatea țării noastre în calitate de stat membru, precum și contribuția directă și relevantă pe care țara noastră o aduce la consolidarea construcției europene”.

„În plus, prezența la București a Centrului de competențe este un mesaj clar că Uniunea Europeană vine către cetățenii săi, indiferent de cât de aproape sau de departe se află statul membru, din perspectivă geografică, de Bruxelles. Valoarea adăugată a politicilor Uniunii o resimțim cel mai bine prin expunerea directă a cetățenilor la activitatea instituțiilor și organismelor sale. Doresc să subliniez foarte mult relevanța acestei legături astăzi, de Ziua Europei, moment în care celebrăm Uniunea Europeană, valorile și contribuția semnificativă a acesteia pentru dezvoltarea, prosperitatea și stabilitatea continentului nostru”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă. 

De  altfel, șeful Guvernului a atras atenția că „activitatea Centrului survine și pe fondul multiplicării atacurilor de natură hibridă, a provocărilor din perspectiva securității cibernetice la adresa Europei care s-au accelerat progresiv, crescând semnificativ de la finele anului 2021 și în anul 2022, nu doar în ceea ce privește numărul, ci și complexitatea și nivelul lor de pregătire”, dar și în contextul războiului Rusiei în Ucraina, „care a definit o nouă etapă în termeni de riscuri majore, rol și impact al războiului cibernetic în cadrul crizelor”.

Totodată, premierul a arătat că, „tocmai de aceea, prezența în această parte a Europei a unei componente esențiale pentru consolidarea rezilienței cibernetice a Uniunii reconfirmă atenția acordată eforturilor noastre comune de a proteja economia, cetățenii și instituțiile publice”.

„Avem, prin urmare, la București toate ingredientele pentru ca Centrul de competențe să se dezvolte și să își implementeze cu eficiență mandatul. Contăm, la fel de mult ca și partenerii noștri europeni, pe capacitatea Centrului de competențe de a accelera investițiile în cercetare, tehnologie și dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică. Acest efort comun va fi esențial în a valorifica potențialul mai multor actori – aici mă refer la industrie, sector public, comunități academice și de cercetare - pentru a îmbunătăți și a consolida capacitățile tehnologice și industriale în materie de securitate cibernetică, întărind reziliența strategică a Uniunii Europene”, a mai arătat prim-ministrul, subliniind că administrația română și partenerii săi au lucrat intens alături de Comisia Europeană, pentru a aduce Centrul la București, pentru a identifica soluțiile legate de cea mai potrivită locație, pentru a pregăti acest spațiu temporar, dar și sediul permanent, întrucât „găzduirea Centrului la București este un succes de țară”. 

Primilor membri ai personalului Centrului le-a mulțumit pentru că au ales să lucreze în România, cărora le-a transmis că va conta pe efortul și profesionalismul lor pentru a construi împreună cea mai eficientă și dinamică agenție a Uniunea Europeană.

Aurescu: O reconfirmare a contribuției României la dezvoltarea proiectului european

Șeful diplomației române a subliniat că „stabilirea sediului Centrului Cyber în România, în urma votului desfășurat la Bruxelles în decembrie 2020, și începerea activității acestuia la București reprezintă o reconfirmare a contribuției solide pe care România o aduce la dezvoltarea proiectului european și la creșterea rezilienței Uniunii, într-o perioadă marcată de provocări majore la adresa securității, inclusiv în domeniul securității cibernetice”.

„Decizia de stabilire a Centrului Cyber la București a reprezentat un succes major al diplomației române în plan european, fiind rezultatul unui proces intens de promovare susținut prin demersuri intense politico-diplomatice pe lângă celelalte state membre și la nivelul instituțiilor europene, bazat pe argumente puternice vizând expertiza și rolul activ al României în domeniul digital și în consolidarea ecosistemului de securitate cibernetică la nivel european, cât și pe argumente vizând profilul pro-european consolidat pe care România l-a construit consecvent în calitate de stat membru UE”, a mai declarat ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...