Ciucă, la Chișinău: Republica Moldova are potențial, el trebuie prezentat și garantat printr-o stabilitate politică
Nicolae Ciucă susține că vizita de la Chișinău a urmărit transmiterea unui mesaj de continuitate și de asigurare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană.
„Prin această vizită, nu am urmărit altceva decât să transmitem mesajul de continuitate şi de asigurare a coerenţei, sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană. Trebuie să recunosc în ultima perioada am ajuns de mai multe ori la Chișinău și de fiecare dată ne-am simțit ca acasă. Este clar că decizia dumneavoastră de a vă integra în UE nu face altceva decât să consolideze această voință și intrare în familia Uniunii Europene”, a transmis președintele Senatului într-o declarație comună de presă cu președintele Parlamentului de la Chișinău.
Oficialul român a prezentat o serie de beneficii de care România a beneficiat ca țara membră a UE.
„Eu cred că este foarte important să explicăm pentru toată lumea pentru a înțelege beneficiile de țară membra UE. Pot da câteva exemple din perspectiva și experiența României ca țară cu drepturi depline începând cu anul 2007, în toată această perioadă de timp România a beneficiat de sprijin financiar constând în aproximativ 54 de miliarde de euro. Vă pot spune că anul trecut am reușit să avem o creștere economică și să depășim aceste crize suprapuse și succesive, reușind un grad de absorbție de aproximativ 11,3 miliarde de euro din fonduri europene”, a explicat Nicolae Ciucă.
Președintele Senatului a dat drept exemplu de beneficiu ca țara membră UE sumele de bani venite în sprijinul agriculturii și soluțiile pentru depășirea crizei cerealelor ucrainene.
„Pentru că știm care sunt problemele create de tranzitul cerealelor din Ucraina pentru a asigura exportul și toate problemele create de impactul asupra prețurilor în piață de această prezență a cerealelor s-a reușit totuși ca prin masuri la nivelul Comisiei Europene și la nivel guvernamental să se asigure o stabilitate și să se ia măsuri astfel încât fermierii din țările de graniță să nu sufere din plin aceste afecte. Pe o analiză simplă, anual în România, sprijinul din fonduri europene pentru agricultorii români se ridică la aproximativ 2,9 miliarde de euro. sunt 2 miliarde plați directe si 900 milioane plăți care se duc în investiții în agricultură”, a exemplificat acesta
De asemenea, Ciucă a dat drept exemplu și apartenența la NATO: „În proximitatea războiului din Ucraina cetățenii au nevoie să se simte protejați, să știe că există structuri și instrumente prin care se poate asigura siguranța și securitatea deplină ca viața să meargă înainte”.
Președintele Senatului a subliniat sprijinul pe care România l-a oferit Republicii Moldova în vederea îndeplinirii cerințelor acquis-ului european.
„Urmează în perioada imediată să aibă loc evaluarea, sperăm într-o evaluare pozitivă și în toamnă să transmită propria evaluare și recomandările, astfel încât în luna decembrie să existe o decizie politică la nivelul Consiliului pentru deschiderea procesului de negociere. Este absolut necesar ca Republica Moldova să beneficieze de această decizie”, a transmis Ciucă.
Șeful Senatului a precizat că „este nevoie de această creștere a Republicii Moldova pentru a putea să se alinieze în toate demersurile tehnice pe care deja le-a făcut în procesul de aderare”, punctând că este nevoie de creștere economică și asigurarea unui trend pozitiv în dezvoltarea economică.
„Republica Moldova ca și România are potențial, există oportunități, ele trebuie doar prezentate și garantate printr-o stabilitate politică, printr-o predictibilitate și perspectiva mediului de afaceri, astfel încât să poată să investească”, a transmis Nicolae Ciucă.
De asemenea, oficialul român a punctat că s-a discutat și pe domeniul legislativ,
„L-am asigurat pe domnul președinte că vom face tot ceea ce este necesar astfel încât experiența pe care noi am acumulat-o în această perioadă de adaptare a legislației României la standardele europene să fie completată cu cea de ultimă perioadă în care ne-am asumat reforme în PNRR și finanțare de la nivelul UE, astfel încât prin aceste noi standarde din legislația românească să asigurăm un transfer către legislativul din Republica Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.
Sursa: adevarul.ro