Ciucă, întâlnire cu reprezentanții Romgaz: Guvernul acordă o importanță deosebită investițiilor din energie
Premierul s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanții companiei Romgaz. Scopul întâlnirii a fost de a analiza aspecte privind producția de gaze naturale și punerea în producție de noi sonde.
În cadrul întâlnirii a fost prezentată implicarea Romgaz în proiectele off-shore la Marea Neagră, inclusiv Neptun Deep. Conducerea companiei a prezentat și evoluția proiectului centralei de producere a energiei electrice de la Iernut, cu o putere instalată de 430 de MW.
Premierul a subliniat importanța pe care executivul o acordă investițiilor în consolidarea securității energetice și a menționat nevoia unui „ritm alert” de implementare a proiectelor din acest sector.
„Guvernul acordă o importanță deosebită investițiilor care contribuie la consolidarea securității energetice a țării. Rolul Romgaz, ca și companie națională, este determinant în implementarea planurilor Guvernului de a atinge acest obiectiv. Avem nevoie de un ritm alert în implementarea acestor proiecte, iar pentru asta am asigurat toate instrumentele necesare, atât financiare, cât și legislative”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.
Când vor demara investițiile și exploatarea gazelor din Marea Neagră
Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, în care OMV Petrom și Romgaz sunt parteneri, a fost declarat zăcământ comercial, etapă premergătoare demarării extragerii gazelor.
Reprezentanții OMV Petrom au declarat pentru „Adevărul” că în contextul îndeplinirii pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, în timp ce prima producție de gaze este estimată pentru începutul anului 2027.
În august, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dezvăluit o prevedere din acordul petrolier de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, care stipulează că operatorii concesionari ai perimetrului, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați să declare oficial, până la finalul acestui an, că zăcămintele descoperite au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.
Sursa: adevarul.ro