Ciucă, întâlnire cu ambasadorii Cehiei și Slovaciei. Discuții despre separarea reprezentării minorităților din cele două țări
Premierul a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorii Cehiei și Slovaciei în România, dar și cu reprezentantul minorității cehe și slovace în Parlamentul României. Oficialii au examinat aspecte privind separarea reprezentării minorităților cehe și slovace din România.
„În cursul discuțiilor, au fost examinate aspecte privind separarea reprezentării minorităților cehe și slovace din România în două entități distincte, cu statute proprii de funcționare. În schimbul de opinii a fost subliniată importanța parcurgerii cu celeritate a etapelor procedurale conforme pentru asigurarea unei separări eficiente, care să permită reacreditarea la timp a celor două formule distincte de reprezentare și participarea acestora la următoarele alegeri locale și parlamentare”, se arată într-un comunicat transmis de Guvernul României.
Nicolae Ciucă a asigurat în timpul discuțiilor sprijinul Guvernului în realizarea acestui obiectiv, precizând că procesul trebuie să asigure menținerea calității de membru al celor două organizații ale minorităților cehe și slovace în Consiliul Minorităților Naționale.
„Prezența la discuții a ambasadorului Republicii Slovace, care se află la finalul misiunii în România, alături de ambasadorul Republicii Cehe, a constituit o bună ocazie pentru trecerea în revistă a stadiului relațiilor bilaterale ale României cu cele două state. Părțile au apreciat nivelul excelent al dialogului bilateral și au subliniat importanța intensificării cooperării economice”, indică sursa citată.
Ambasadorul Cehiei și ambasadorul Slovaciei au „reasigurat” în timpul discuțiilor sprijinul celor două țări pentru „extinderea Schengen și aderarea României la acest spațiu”.
Vă reamintim că Cehia a predat Suediei, la 1 ianuarie, președinția rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite "trio-uri", pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Franţa (ian.-iun. 2022), Cehia (iul.-dec. 2022) şi Suedia (ian.-iun. 2023).
În timpul președinției Uniunii, Cehia s-a concentrat asupra unor priorităţi precum: gestionarea crizei refugiaţilor şi reconstrucţia post-război a Ucrainei; securitatea energetică, consolidarea apărării UE; rezilienţa strategică a economiei europene; rezilienţa instituţiilor democratice.
Sursa: adevarul.ro