Ciucă, după ridicarea MCV: Este un real succes pentru România. Un moment istoric pentru democrația noastră
Președintele Senatului susține că ridicarea oficială a MCV reprezintă un moment istoric pentru democrația și întreg sistemul judiciar din România.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului FOTO: Mediafax
„Acest eveniment se desfăşoară într-un moment istoric pentru democraţia noastră şi pentru întregul sistem judiciar din România, anume ridicarea oficială a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi mă alătur tuturor celor care v-au mulţumit pentru efortul depus pentru întreaga activitate derulată în aceşti ani şi la finalul cărora, iată, putem să îi felicităm pe toţi cei implicaţi. Este un real succes pentru România care încheie în mod simbolic ultima restanţă a tranziţiei noastre către statutul de naţiune europeană cu drepturi depline", a declarat Ciucă, la evenimentul "Priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept - context naţional şi european", a precizat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.
Președintele Senatului a precizat că asumarea și promovarea unei viziuni europene cu privire la statul de drept a reprezentant un efort îndelungat pentru România.
„Nu trebuie să uităm că asumarea şi promovarea unei viziuni europene cu privire la statul de drept a fost un efort îndelungat pentru România pe care l-am parcurs împreună, în dialog cu partenerii noştri europeni. Acest dialog european pentru promovarea reformelor structurale în domeniul Justiţiei şi stat de drept a început cu primul raport de ţară publicat de Comisia Europeană în anul 1998, a continuat cu foaia de parcurs pentru România în anul 2002 şi cu negocierile de aderare. Ulterior, s-a prelungit după aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 cu monitorizarea prin intermediul MCV", a subliniat președintele PNL.
Nicolae Ciucă a punctat că prin eforturile conjugate ale celor care își desfășoară activitatea în sistemul judiciar, cu sprijinul Executivului și Legislativului, s-a reușit finalizarea pachetului privind legile justiției și legile privind modificarea Codului Penal și a codului de Procedură Penală, subliniind că acestea au fost „elemente esenţiale pentru a putea definitiva recomandările MCV".
Mecanismul de Cooperare și de Verificare, introdus în 2007 la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, este închis în mod oficial, șefa Comisiei Europene și vicepreședinta CE pentru valori și transparență subliniind că cele doua state și-au îndeplinit toate obiectivele.