Ciucă: Diverse mişcări politice încearcă să reînvie elemente nocive ale unor ideologii totalitare

Ciucă: Diverse mişcări politice încearcă să reînvie elemente nocive ale unor ideologii totalitare

Prezent la ședința solemnă din Parlament, pentru comemorarea revoltei anticomuniste de la Brașov, premierul a punctat că în prezent, „când diverse mişcări politice încearcă să reînvie elemente nocive ale unor ideologii totalitare”.

Premierul a participat la ședința solemnă din Parlamentul României FOTO Arhivă

Premierul a participat la ședința solemnă din Parlamentul României FOTO Arhivă

Nu uitaţi răul din trecut, pentru că uitarea răului este calea cea mai scurtă pentru reîntoarcerea sa! Mai ales în zilele noastre, când diverse mişcări politice încearcă să reînvie elemente nocive ale unor ideologii totalitare de stânga sau de dreapta”, a îndemnat Nicolae Ciucă, explicând că este un semn de normalitate comemorarea la nivel instituţional înalt a revoltei anticomuniste a muncitorilor din Braşov

De asemenea, premierul a arătat că organizarea ședinței „este un simbol al rezistenţei împotriva nedreptăţii şi un simbol al luptei permanente pe care trebuie să o ducem pentru păstrarea şi garantarea celor doi nevoi fundamentale ale omului, fără de care nu poate exista un regim democratic stabil: libertatea şi demnitatea".

Această ședință a celor două Camere ale Parlamentului nu este doar un exercițiu simbolic și retoric de rememorare a istoriei recente”, a mai spus Ciucă, explicând că ședința solemnă de astăzi „trebuie primită și înțeleasă la nivelul întregii societăți drept o dovadă incontestabilă că statul român recunoaște suferința provocată propriilor cetățeni de regimul comunist din România, un regim politic deopotrivă opresiv și criminal”.

Premierul României a subliniat că „revolta anticomunistă a muncitorilor din Brașov reprezintă un moment definitoriu pentru istoria noastră recentă, pentru că a marcat începutul sfârșitului pentru regimul comunist din România”.

După 35 de ani, semnificația simbolică a revoltei anticomuniste a muncitorilor din Brașov nu s-a diminuat și nu s-a pierdut. Din contră, s-a îmbogățit cu noi semnificații pe care suntem datori să le comunicăm cu toată determinarea. Ziua de 15 noiembrie 1987 nu trebuie să fie uitată și instituțiile statului au obligația de a susține și de a promova evenimente comemorative, precum cele de astăzi”, a mai spus Ciucă.

Șeful Guvernului a explicat, totodată că „memoria răului ne protejează de întoarcerea sa, iar memoria luptei împotriva răului ne dă speranță și ne pregătește să îl înfruntăm atunci când își va face apariția”, susținând că „într-o democrație, poporul are întotdeauna dreptate„, iar liderii politici nu trebuie să facă greșeala de a „nu înțelege, respecta și promova interesele cetățenilor”.

Arătând că „în România, efectele nocive ale comunismului se resimt și în zilele noastre, în viața de zi cu zi”, Nicole Ciucă a mai susținut că liderii politici au obligația de a consolida democrația constituțională.

De asemenea, premierul a mai punctat că „orice revendicare socială care provine de la popor nu este rezultatul unei lupte de clasă sau a unor diferențe construite istoric”, ci „toate revendicările sociale au ca fundament cele două valori fundamentale ale oricărei societăți deschise: libertatea omului și demnitatea umană”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…