Ciucă, discuții cu șeful diplomației din Armenia privind situaţia de securitate și susținerea păcii

Ciucă, discuții cu șeful diplomației din Armenia privind situaţia de securitate și susținerea păcii

Premierul României a discutat cu ministrul de Externe al Armeniei privind securitatea din regiunea Mării Negre, oferind susținerea deplină a României pentru procesul de pace din regiune.

Nicolae Ciuca jpg

Primirea de către prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a ministrului de externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan

Guvernul României a informat într-un comunicat de presă că premierul Nicolae Ciucă l-a primit la Palatul Victoria, pe ministrul afacerilor externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, aflat în vizită oficială în România, fiind precizat că cei doi lideri au analizat în cadrul discuțiilor „situația de securitate din Regiunea Extinsă a Mării Negre, generată de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, evenimentele de după războiul de 44 de zile dintre Armenia și Azerbaidjan și evoluțiile procesului de pace din regiune”.

De asemenea, potrivit sursei citate, „părțile au abordat pe larg situația relațiilor bilaterale. Prim-ministrul României a semnalat nevoia de a valorifica bunele relații bilaterale pentru a crește nivelul schimburilor comerciale în beneficiul ambelor state”.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a subliniat „importanța stabilizării regiunii și a pașilor în direcția păcii, anunțând susținerea deplină pentru procesul de pace lansat de către președintele Consiliului European, Charles Michel, și participarea la misiunea de pace europeană din Armenia”.

Potrivit premierului român, „procesul de pace trebuie să meargă mai departe, iar situația din regiune să fie rezolvată pe baza dreptului internațional, cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și a independenței tuturor statelor, a precizat prim-ministrul”.

Sursa citată a mai arătat că „promovarea reformelor democratice în regiune este de primă importanță, la fel ca apropierea de formatele oferite de către Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva consolidării democrației în această regiune extinsă a Mării Negre, care ar putea oferi Armeniei un rol mai activ din perspectiva proiectelor economice în relația cu Uniunea Europeană”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat anul trecut că liderii Armeniei şi Azerbaidjanului au fost de acord, în timpul unei adunări, la Bruxelles, „să avanseze discuţiile” asupra unui tratat de pace cu privire la Nargorno-Karabah, zonă unde în anul 2020 cele două ţări au purtat un război.

„Liderii au convenit să facă să avanseze discuţiile asupra viitorului tratat de pace care reglementează relaţiile interstatale între Armenia şi Azerbaidjan”, a punctat Michel atunci.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”