Ciucă, despre proiectul depus împreună cu Bode: Nu aduce cu nimic atingere dreptului de a manifesta și protesta
Premierul susține, într-o declarație pentru Libertatea, că proiectul depus la Senat împreună cu ministrul Lucian Bode „nu aduce cu nimic atingere dreptului de a manifesta și protesta”. Ciucă s-a arătat deschis în privința modificării proiectului de lege.
„Îmi pare rău că s-a interpretat greșit demersul. Vă rog să analizați și veți vedea că (n.r. – proiectul depus) nu aduce cu nimic atingere dreptului de a manifesta și protesta. Este vorba doar de cei cu arme, arme albe, obiecte contondente etc. Am cea mai mare deschidere pentru dialog și modificare, în consultare directă cu toți cei care consideră că demersul este greșit”, a declarat Nicolae Ciucă pentru Libertatea.
Nicolae Ciucă a precizat că proiectul are la bază „protejarea copiilor, bătrânilor, a cetățenilor împotriva actelor de violență, tâlhărie, lovituri cauzatoare de moarte”.
„Altfel spus, este vorba de creșterea siguranței cetățenilor, nimic altceva. Încă o dată, îmi pare rău că s-a înțeles greșit! Voi fi întotdeauna garantul libertății și drepturilor democratice ale cetățenilor”, a adăugat premierul , potrivit Libertatea.
Bode: Propunerea nu vizează cetățenii onești sau care protestează
De asemenea, și ministrul Afacerilor Interne a subliniat că propunerile de înăsprire a unor pedepse din Codul Penal, priintre care și o modifcare condamnată de 9 asociații, nu îi vizează pe cetăţenii oneşti sau pe cei care protestează.
Lucian Bode susține că modificările aduse de proiectul înregistrat la Senat, alături de premierul Nicolae Ciucă, sunt absolut necesare, în contextul creşterii fenomenului infracţional, iar scopul lor este creşterea nivelului de protecţie şi de siguranţă pentru cetăţeni.
„Propunerile vizează majorarea limitelor de pedeapsă şi introducerea unor forme calificate. Precizez, propunerile de modificare aduse Codului Penal, şi mă refer strict la 371 (art 371), nu vizează nicidecum cetăţenii oneşti şi nici pe cei care ar putea protesta, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe, distrugeri sau alte acte de acest gen. Acesta este motivul pentru care am venit cu aceste propuneri”, a susținut șeful MAI, potrivit Agerpres.
Ce prevede modificarea
Proiectul prevede modificarea articolului cu următoarea formă: „fapta persoanei care, în public, prin violente comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani”.
De asemenea, modificarea prevede și adăugarea unui alineat, care arată că: „dacă fapta prevazuta la alin. (1) este săvârșită de catre:
a) două sau mai multe persoane împreuna;
b) o persoană avand asupra sa o arma de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor,
pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.
Sursa: adevarul.ro