Ciucă, despre a doua cerere de plată din PNRR: Vrem să ne asigurăm că va fi aprobată de Comisia Europeană
Premierul României a prezidat astăzi reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, pe care a convocat-o pentru pregătirea transmiterii către Comisia Europeană a celei de-a doua cereri de plată.
Ciucă, la Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR FOTO:GOV.RO
Potrivit comunicatului de presă transmis de Guvern, valoarea celei de-a doua cereri de plată se ridică la 2,8 miliarde de euro, care se adaugă prefinanțarea de 3,7 miliarde euro și prima tranșă deja încasată, în valoare de 2,6 miliarde.
Nicolae Ciucă „a analizat în detaliu, împreună cu participanții la reuniune, stadiul îndeplinirii jaloanelor aferente acestei cereri de plată, solicitând ministerelor și instituțiilor coordonatoare să acorde prioritate maximă finalizării celor 51 de jaloane și ținte cu termen de realizare în primele două trimestre ale acestui an, asociate celei de-a doua cereri de plată”.
”Nu ne putem permite să ne abatem de la angajamentele asumate pentru că foarte multe elemente legate de procesele de reformă, investiții și chiar de stabilitate economică depind de accesarea acestor bani. Vrem să ne asigurăm că și a doua cerere de plată va fi aprobată de Comisia Europeană, astfel încât la începutul anului viitor România să primească și această tranșă de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit comunicatului de presă.
În cadrul întâlnirii Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență au fost trecute în revistă și stadiile de realizare ale celor 55 de jaloane și ținte cu termene de realizare în trimestrele III și IV ale anului 2022, la care se va raporta ce-a de-a 3-a cerere de plată pe care România urmează să o transmită Comisiei Europene în primăvara anului viitor.
Sfârșit de an de foc pentru Guvern în gestionarea PNRR
55 de obiective din PNRR are de îndeplinit Guvernul până la finalul anului, inclusiv reforma care dă bătăi de cap, cea a pensiilor, în condițiile în care Puterea avansează lent cu ele.
Nu mai puțin de 55 de jaloane și ținte are Guvernul de îndeplinit până la finalul acestui an, fiind trimestrul cu numărul cel mai mare de obiective în ceea ce privește PNRR. De exemplu, primele două trimestre din 2022 au avut împreună 51 de jaloane și ținte.
Potrivit unor surse guvernamentale ale „Adevărul”, România are îndeplinite până în prezent în jur de zece de jaloane și ținte. Însă instituțiile mai au o lună și jumătate la dispoziție. Urmează apoi lunile până când e depusă cererea de plată (maximum șase luni), termen obligatoriu de îndeplinire a unui jalon sau a unei ținte, pe lângă deadline-ul asumat.
Printre puținele obiective îndeplinite până acum sunt programul „Prima conectare la apă și canalizare” (titular Ministerul Mediului), Ordonanța privind licența industrială unică (Ministerul Mediului), semnarea contractelor pentru 50 % din lucrările legate de modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare (Ministerul Transporturilor) sau Legea privind reducerea riscului seismic al clădirilor (Ministerul Dezvoltării).