Ciucă, cu privire la „autorizarea” utilizării armamentului american de către Ucraina: O decizie unilaterală

Ciucă, cu privire la „autorizarea” utilizării armamentului american de către Ucraina: O decizie unilaterală

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, că decizia preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, de a permite Ucrainei să folosească armamentul american pentru a lovi ţinte pe teritoriul Federației Ruse este una "unilaterală".

 Nicolae Ciucă, despre decizia SUA privind folosirea armamentului său în Ucraina FOTO Mediafax

Nicolae Ciucă, despre decizia SUA privind folosirea armamentului său în Ucraina FOTO Mediafax

"Nu pot să comentez o astfel de decizie. Este o decizie unilaterală. Nici nu ştim detalii foarte multe despre acest aspect, ca atare nu pot să extind comentariile", a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat cum comentează "autorizarea" de către preşedintele SUA, Joe Biden, a Ucrainei de a folosi armamentul american în lovirea anumitor ţinte ruseşti.

Potrivit AFP, preşedintele SUA, Joe Biden , care a refuzat să facă acest lucru până în prezent, a dat undă verde Ucrainei să lovească ţinte pe teritoriul rusesc, lângă oraşul Harkov, în anumite condiţii, după cum a indicat joi un responsabil american.

"Preşedintele a dat echipei sale misiunea de a se asigura că Ucraina poate folosi armele americane cu scopul de a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forţele ruse le atacă sau se pregătesc să le atace", a spus această sursă, conform Agerpres .

Acest responsabil, sub protecţia anonimatului, a adăugat că Statele Unite continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus.

"Poziţia noastră cu privire la interzicerea utilizării ATACMS sau a loviturilor profunde în interiorul Rusiei nu s-a schimbat", a precizat el.

După cum a relatat „Adevărul ”, oficiali americani au spus pentru CNN, că decizia președintelui Joe Biden vine după ce Rusia a înaintat în jurul Harkovului, aflat în partea de nord-est a țării.

Slăbirea restricțiilor reprezintă o pauză de la politica de lungă durată și vine pe fondul presiunii internaționale tot mai mari din partea aliaților apropiați ai SUA. Dar se limitează la zona din jurul Harkovului, iar Ucraina nu a cerut permisiunea dincolo de aceasta, a spus oficialul, adăugând că nu anticipează ca SUA să extindă zona permisă.

Ucraina a cerut SUA să-și schimbe politica în ultimele săptămâni, pe măsură ce armata rusă a făcut progrese, a spus oficialul. Forțele ruse, depozitele de muniții și centrele logistice pot fi acum atacate cu artilerie și rachete furnizate de SUA peste granița de la Harkov, în vestul Rusiei.

Administrația americană rămâne fermă în a nu permite Ucrainei să folosească cea mai formidabilă muniție pe care i s-a dat să tragă în Rusia: rachetele cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi ținte la 200 de mile sau 300 de kilometri distanță .

Ucrainei i s-a permis să folosească arme antiaeriene americane pentru a înlătura amenințarea iminentă a avioanelor rusești care zboară atât în ​​spațiul aerian ucrainean, cât și în cel rusesc și a făcut acest lucru cu succes, a subliniat primul oficial. Interdicția a împiedicat Ucraina să vizeze avioanele rusești care se află la sol în interiorul Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii