Ciucă: „Continuăm să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor”/ Premierul cere măsuri de integrare temporară

Ciucă: „Continuăm să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor”/ Premierul cere măsuri de integrare temporară

Premierul României susține că în condițiile în care războiul din Ucraina pare să nu se încheie, statul român trebuie să găsească măsuri de integrare temporară pe termen mediu și lung a ucrainenilor aflați în țara noastră.

Premierul Nicolae Ciucă FOTO gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă FOTO gov.ro

 „Sunt patru teme foarte importante. Mă refer la coordonarea crizei umanitară a refugiaților din Ucraina, coordonarea luptei împotriva traficului de persoane, primul și cel mai amplu program guvernamental pentru siguranța și sprijinirea copiilor din grijă pentru copii și reforma în domeniul capacității legale a persoanelor cu dizabilități (...) Și doresc să subliniez un aspect foarte important și anume acela al realizării unui parteneriat de excepție care s-a dezvoltat între Guvernul României, între autoritățile locale, agențiile Organizației Națiunilor Unite, misiunile diplomatice din România, societatea civilă și, nu în ultimul rând, mediul privat și cetățenii României, pentru că am avut nenumărate activități unde am putut să ne bucurăm de sprijinul individual al cetățenilor noștri”, a afirmat Ciucă  a prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul, referitor la criza refugiaţilor ucraineni.

„A trecut aproape un an de la momentul izbucnirii conflictului din Ucraina, iar România a fost prezentă în linia întâi din primul moment și continuă să sprijine consistent efortul global al lumii libere pentru Ucraina și valorile democrației. Peste 3 milioane de cetățeni ucraineni ne-au trecut granițele în ultimele 12 luni dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noștri, fie că vorbim de transport gratuit de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgență, zeci de mii de intervenții și servicii medicale și sociale gratuite, acces la piața muncii și în școlile românești sau de garanția siguranței oferite de statutul de protecție temporară oferit de țara noastră. România a fost și va rămâne spațiul de siguranță și liniște pentru valurile de refugiați ucraineni”, a completat premierul României.

Partener de încredere

Liderul de la Palatul Victoria a subliniat modul cum s-au mișcat autoritățile române încă de la început. „Ne-am asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european și internațional, care nu numai că delimitează războiul de pace și stabilitate, dar a oferit și cele mai importanțe coridoare, la propriu și la figurat, de sprijin internațional pentru Ucraina, punând la dispoziție infrastructura noastră națională rutieră, feroviară, fluvială și maritimă. Solidaritatea noastră s-a transformat în sprijin concret și, în primul rând, pentru că am înțeles drama prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Pornind de la nevoia lor de ajutor, am generat o viziune și o strategie clară de răspuns la criza refugiaților, bazată pe două faze de intervenție: intervenția de urgență și cea de-a doua, răspunsuri pe termen mediu și lung pentru integrarea refugiaților, care a presupus o colaborare extinsă cu toți partenerii sociali de tip ”all society response””, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a adoptat un plan național de măsuri de incluziune și protecție a refugiaților pe termen mediu și lung și a propus statelor europene un model de leadership și coordonare la nivel politic în domeniul integrării refugiaților, concretizat în "Platforma de la București", care oferă spațiul de dialog la nivel înalt pentru această situație umanitară fără precedent. Am învățat și multe lecții în anul care s-a scurs pe fondul acestei crize fără precedent. Am văzut și testat limitele sistemului nostru de asistență și, uneori, ale capacității logistice sau de resurse umane”, a arătat premierul României.

Și aici s-a văzut valoarea parteneriatului extins cu agențiile Organizației Națiunilor Unite, societatea civilă și mediul privat, pentru că împreună am putut fi complementari și a fost capabili să livrăm un răspuns coerent și eficient. Sunt convins că despre toate acestea doamna consilier va oferi mai multe detalii pe timpul dezbaterilor de astăzi. Războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei și refugiaților. Însă acum, suntem în etapa în care trebuie să avem o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu și lung, în care refugiații ucraineni să poată trăi o viață independentă în țara noastră, integrați în câmpul muncii și copiii beneficiind de educație și viață socială”, a conchis liderul de la Palatul Victoria. 


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...