Ciucă cere autorităților un plan pentru ca anul viitor să fie eliminate toaletele din curtea școlii
Premierul Nicolae Ciucă a cerut, miercuri, autorităţilor locale şi Ministerului Educaţiei un plan pentru ca anul viitor să fie eliminată problema toaletelor din curtea şcolii. Acesta precizează că subiectul reprezintă „o pată pe imaginea sistemului de învăţământ".
„Nu mă sfiesc deloc să discut despre ceea ce înseamnă imaginea sistemului de educaţie în România, când vorbim de toalete în curtea şcolii. S-au făcut demersuri ca numărul acestor unităţi de învăţământ să fie redus. Totuşi, a rămas un număr destul de mare şi, din punctul meu de vedere, este inacceptabil, motiv pentru care, ieri (marţi - n.r.), în videoconferinţă, am solicitat tuturor autorităţilor, conducerii Ministerului Educaţiei, precum şi autorităţilor locale ca până la finele anului să mi se prezinte planul prin care anul viitor să eliminăm această pată de pe imaginea sistemului de învăţământ", a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a spus și că educația și sănătatea sunt subiecte care necesită o atenție maximă a Guvernului.
„Este păcat, se fac eforturi, se munceşte foarte mult, am făcut un obiectiv de ţară ca educaţia să rămână în primele priorităţi ale ţării noastre. Educaţia, alături de sănătate, se înscrie în atenţia maximă pe care Guvernul României o acordă, astfel încât să eliminăm aceste diferenţe şi să putem să ne aliniem în standardele europene", a afirmat Ciucă, scrie Agerpres.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, i-a transmis premierului că se angajează că prezinte planul mai devreme de finele anului.
Toaletele din curte nu au legătură cu calitatea educației
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut că aceasta este considerată „o problemă exagerată” și că de foarte multe ori este legată de „calitatea educației”.
Acesta suține că este o problemă importantă, dar nu este de acord cu legătura dintre subiect și calitatea învățământului: „Este o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înţelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educaţiei. Din moment ce mulţi dintre noi am făcut performanţă învăţând în astfel de şcoli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată şi va fi rezolvată".
Ministrul a spus și că în urcă cu 3-4 ani, erau 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme și susține că „Dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli”.
În deosebire de premeir, Cîmpeanu spune: „am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România (cu grupuri sanitare neconforme – n.red).”.
În luna mai a acestui an, un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat erau pe lista aprobată de Guvern pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Tot atunci, ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine, scrie Edupedu.ro
În raportul final România Educată, publicat pe 14 iulie 2021 , se scrie că sunt identificate 4.200 de școli din România care nu au grupuri sanitare conforme, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte, fără apă curentă și canalizare.
În document este prezentată și o actualizare a datelor: „La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban.Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”.
Sursa: adevarul.ro