Ciucă, către asociațiile de părinți și elevi: Susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă SURSE
Premierul României le-a cerut reprezentanților asociațiilor de părinți și de elevi să facă front comun cu Guvernul și să ajute în discuțiile cu sindicatele, pentru a fi oprită greva generală. „Ne afectează pe toți”, a subliniat Ciucă, potrivit unor surse politice.
„Vă rog să fiți parte a soluției și să susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă care ne afectează pe toți”, le-a transmis liderul de la Palatul Victoria reprezentanților asociațiilor de părinți și elevi care au venit să discute cu el și cu Marcel Ciolacu, despre greva generală.
„Problemele salariale vor fi rezolvate în Legea salarizării unitare. Avem nevoie de încredere”, le-a mai transmis premierul celor prezenți. De altfel, după întâlnirea cu aceste asociații, Ciucă și Ciolacu ar urma să aibă o discuție informală cu reprezentanții sindicatelor din Educație.
Apeluri repetate pentru terminarea grevei generale
Premierul Nicolae Ciucă a explicat, marți, la sediul Guvernului, că va continua dialogul cu sindicatele din Educație, subliniind însă că o parte dintre măsurile solicitate nu pot fi puse în practică în acest moment.
„Doresc să subliniez câteva aspecte care trebuie să fie cunoscute şi conştientizate de către fiecare dintre noi. Am discutat cu reprezentanţii sindicatelor, atât la nivelul Ministerul Educaţiei, în echipă la nivelul Guvernului, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, la nivelul Legislativului şi, desigur, reprezentanţii coaliţiei pentru a avea un dialog cât se poate de onest şi a face în aşa fel încât să se înţeleagă că nu sunt doar vorbe, ci că ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul unu, ceea se va întâmpla, atât prin programul de guvernare, cât şi prin modul în care se va reflecta prin măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să asigurăm viitorul copiilor noştri, viitorul ţării", a afirmat premierul Nicolae Ciucă, marți, la Guvern.
Totodată, șeful Executivului român a arătat că bugetul Educației a crescut anul trecut cu 2 miliarde de lei, iar anul acesta cu 6 miliarde de lei. „Au fost fonduri şi sunt fonduri alocate în sistem de prioritate. (...) Sunt două priorităţi la nivel naţional: sistemul de educaţie şi sistemul de sănătate", a subliniat Ciucă, arătând că problemele din sectorul Educaţiei nu pot fi rezolvate prin blocarea anului şcolar.
„De aceea, mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociaţia părinţilor, cu asociaţia elevilor şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă o dată apel şi la liderii de sindicat şi la cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care noi le-am luat", a mai explicat premierul, amintind că legile Educației au fost votate de Parlament și trebuie să producă efecte începând cu anul școlar viitor.
Asigurarea de bonificații
Nicolae Ciucă a mai arătat că a fost decalat „întreg procesul de elaborare a Legii salarizării prin care se elimină inechităţile şi se aduce învăţământul pe locul care i se cuvine”. „Am găsit, de asemenea, resurse să putem să asigurăm acei bani, acele bonificaţii pentru debutanţi în învăţământ. (...) Este în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern, proiectul de ordonanţă de urgenţă. Am înţeles problemele personalului nedidactic şi auxiliar”, a mai spus Ciucă.
Premierul a mai susținut că o majorare a cheltuielilor în prezent ar afecta inclusiv fondurile europene, Guvernul având o țintă de deficit care trebuie îndeplinită.
Sursa: adevarul.ro