Ciucă: Avem instrumentele și fondurile necesare pentru România digitală

Ciucă: Avem instrumentele și fondurile necesare pentru România digitală

Premierul României a participat astăzi la Conferința „România Digitală, România Liberală”, ocazie cu care a precizat că digitalizarea României este unul dintre principalele obiectivele ale guvernului pe care îl conduce.

Nicolae Ciuca FOTO Guvernul Romaniei

„Este un concept care transmite un mesaj ferm al PNL, transformarea digitală este parte esențială din modernizarea României. Guvernările liberale de-a lungul istoriei și-au asumat întotdeauna reforme curajoase și misiunea de a moderniza societatea și economia României, îndeosebi în momentele grele. Astăzi, în fața multiplelor crize regionale și globale, trebuie să fructificăm oportunitatea de a face saltul în dezvoltare pe care îl așteaptă toți românii. Cercetarea, inovarea și digitalizarea sunt principalele ingrediente ale modelului liberal de creștere economică, le-am susținut și le vom susține în continuare”, a precizat premierul în debutul conferinței.

Nicolae Ciucă susține că este momentul ca România să facă progrese în domeniul digitalizării, astfel încât să se apropie la acest capitol de restul țărilor europene.

„Lumea se schimbă cu rapiditate, revoluția digitală și noile tehnologii înseamnă șansa omenirii de a găsi soluții la marile confruntări cu care ne confruntăm cu toții. De la pandemie, la criza energetică și războiului de la granițele noastre. România trebuie să contribuie la aceste progrese. Transformarea digitală și noile tehnologii ne oferă șansa de a recupera decalajele pe care le înregistrăm încă față de UE și față de țările care au înțeles mai devreme rolul noilor tehnologii în modernizarea serviciilor publice. Este o șansă pentru viitoarele generații, un demers care trebuie să coaguleze toate energiile societății și să aibă continuitate pe termen lung”, a declarat acesta.

Premierul susține că România are în prezent toate instrumentele și fondurile pentru a se digitaliza pe patru dimensiuni cheie, mai exact în servicii publice digitale, competențe digitale, digitalizarea sectorului privat și conectivitatea prin rețele de mare viteză.

„Conflictul din Ucraina ne-a semnalat importanța strategică a securității cibernetice, iar acum avem instrumentele și fondurile necesare pentru România digitală, pe patru dimensiuni cheie pe care evenimentul de astăzi le va aborda: servicii publice digitale, competențe digitale, digitalizarea sectorului privat românesc și conectivitatea prin rețele de mare viteză. Aceste priorități strategice se reflectă în marile proiecte de transformare digitală pe care Guvernul României le are în lucru”, susține premierul.

Nicolae Ciucă a precizat în discursul său că „este timpul ca statul să circule date, nu să îi pună pe români să circule cu hârtii între instituțiile sale”.

Bani din PNRR pentru digitalizare

În PNRR, doar în componenta 7 privind Transformarea digitală avem alocate 1,9 miliarde de euro - la care se adaugă și alte sume incluse în diverși piloni.

Printre proiectele cele mai de impact și cu cele mai mari alocări de fonduri avem: cloud-ul guvernamental (561 mil euro), digitalizarea sistemului judiciar (alocare 162,31 mil. EUR), cartea de identitate electronică și semnătura digitală calificată (alocare 200 mil. EUR), transformarea digitală și adoptarea tehnologiei de automatizare a proceselor de lucru în administrația publică (alocare 21,90 mil. EUR), scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale (alocare 37 mil. EUR).

Trei direcții majore: Servicii publice digitale - cloud-ul guvernamental, interoperabilitatea, evenimente de viata, hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viață, de la obținerea cazierului judiciar până la înmatricularea unui autovehicul. Formarea de competențe digitale - în parteneriat cu min Educației, mediul privat și societatea civilă; proiect prin care 100.000 de români, inclusiv seniori și cetățeni din comunitățile rurale, vor dobândi abilități digitale prin intermediul a peste 1000 de biblioteci, ce vor fi transformate în hub-uri digitale. Digitalizarea IMM-urilor. Sprijin din PNRR - 350 de milioane euro pentru a face afacerile românești mai digitalizate și deci mai competitive. E vorba de granturi de până la 100.000 euro pentru fiecare IMM.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”