Ciucă: Avem cantităţile de gaz necesare să putem trece iarna. Continuăm să înmagazinăm şi am reuşit să atingem un procent de 70%

Ciucă: Avem cantităţile de gaz necesare să putem trece iarna. Continuăm să înmagazinăm şi am reuşit să atingem un procent de 70%

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că în momentul de faţă ţara noastră contiună înmagazinarea de gaze în depozitele proprii, reuşind să atingă un procent de 70%.

gaze conducte gaz tevi foto shutterstock

Procentul de înmagazinare a gazelor în depozitele proprii a ajuns la 70%, Foto: Shutterstock

,,În momentul de faţă continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii şi am reuşit să atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului astfel încât să ne asigurăm că avem cantităţile de gaz necesare pentru iarna 2022-2023 şi sunt convins că, aşa cum ne-am asumat prin demersurile pe care Ministerul Energiei contină să le facă, vom avea garanţia unei aprovizionări continue în perioada următoare şi putem în felul acesta să transmitem un mesaj cât se poate de clar că pentru cetăţenii ţării noastre, pentru economia românească avem cantităţile de gaz necesare să putem trece iarna dintre anii 2022 şi 2023.”, a transmis premierul.

,,Aşa cum bine ştiţi, săptămâna trecută am înfiinţat Comitetul Interministerial care are ca obiect principal asigurarea rezilienţei energetice pentru perioada următoare, precum şi concretizarea investiţilor în energie. Sunt demersuri care au început să funcţioneze. Am primit deja rapoartele de la Ministerul Energiei în ceea ce priveşte proiectele care urmează să fie implementate pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung şi, de asemenea, am primit şi analiza pieţei energetice de la Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi, în acest moment, se desfăşoară activitatea de analiză şi de identificare a soluţiilor astfel încât, până pe data de 31 august să avem încheiate toate activităţiile subsecvente şi să venim cu o decizie în acest sens.”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu a transmis: ,,Înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depăşit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%. Estimăm că probabil în cursul lunii septembrie vom ajunge la cei 80% minim şi continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situaţii punctuale în piaţă care ar trebui sesizate şi, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieţei de gaze naturale ar trebui să ia decizii de verificare.”

Cu privire la investiţiile din domeniul energetic, ministrul a afirmat că ,,a trimis raportul şi se află în evaluarea proiectelor depuse în PNRR”.

,,Suntem bucuroşi să avem foarte multe proiecte depuse, practic a fost dublat numărul de proiecte, faţă de valoarea iniţială a anvelopei financiare, de 500 de milioane de euro. Avem proiecte de peste 1 miliard de euro depuse, suntem în evaluare şi suntem convinşi că acest apel de proiecte va avea un succes”, a mai precizat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a vorbit şi despre acel proiect pentru agricultură, acele fonduri destinate industriei alimentare, precizând că se lucrează la caietele de sarcini, în discuţii cu Consiliul Concurenţei, pentru că acestea se vor aproba ca scheme de ajutor, la nivelul Consiliului.

,,Vrem să lansăm, cu ajutorul AFIR-ului, aceste fonduri”, a spus Virgil Popescu, amintind şi lansarea proiectului pentru unităţile administrativ teritoriale, de produce a energiei electrice în cogenerare, de 380 de milioane de euro.

,,Până acum, avem un singur proiect depus (..) Am prelungit cu încă o lună termenul la solicitarea Asociaţiei Municipiilor, avem doar proiectul depus de municipalitatea Constanţa care probabil va intra în evaluare”, a afirmat Popescu, făcând apel către primării să finalizeze studiile de fezabilitate pentru a putea participa la acest call de proiecte pentru eficienţă energetică.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”