Ciucă anunță măsurile pentru sprijinirea fermierilor români: bani de la Bruxelles, dar și o investigație privind produsele ucrainene

Ciucă anunță măsurile pentru sprijinirea fermierilor români: bani de la Bruxelles, dar și o investigație privind produsele ucrainene

Premierul Nicolae Ciucă a punctat ce măsuri vor fi luate de Bruxelles, în colaborare cu Guvernul, pentru fi sprijiniți fermierii români afectați de intrarea pe piața internă a cerealelor ucrainene, mult mai ieftine, pentru că nu sunt taxate.

Nicolae Ciucă a vorbit de banii care vor veni de la CE FOTO gov.ro

Nicolae Ciucă a vorbit de banii care vor veni de la CE FOTO gov.ro

În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute președintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene. Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susține fermierii români și industria alimentară, așa cum o facem și noi, de la nivelul guvernului”, susține premierul României, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Faceook.

De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din țările afectate, care va avea o valoare aproape dublă față de cel inițial, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui”, a completat liderul de la Palatul Victoria.

Investigație privind „produsele sensibile”

Executivul european a promis și o investigație asupra unor produse sensibile, însoțită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie. De prelungirea acestor măsuri excepționale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial”, mai arată Nicolae Ciucă.

Orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea și solidaritatea europeană cu Ucraina în fața invaziei rusești și ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă țării vecine, atacată în mod neprovocat de Federația Rusă. Statele membre nu pot să ia măsuri în mod individual, ci trebuie să se ralieze unei politici europene integrate”, a conchis liderul de la Palatul Victoria.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns scrisorii premierilor din România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria referitoare la măsuri de sprijin în cazul crizei cerealelor ucrainene.

În răspunsul său, președinta Comisiei Europene susține că „având în vedere piața noastră unică și uniunea vamală, este necesară o abordare europeană comună pentru a aborda aceste preocupări care decurg dintr-o interacțiune a diferiților factori”.

„Măsurile unilaterale pot juca doar în mâinile adversarilor Ucrainei și nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina. Într-adevăr, accesul pe piață pe care l-am acordat Ucrainei și căile de solidaritate ale UE pe care le-am deschis sunt cruciale pentru rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei. În plus, exporturile Ucrainei ar trebui să continue să ajungă pe piețele din întreaga lume, inclusiv pe țările în curs de dezvoltare. Acum trebuie să abordăm consecințele neintenționate specifice ale creșterii neașteptate a importurilor în țările dumneavoastră”, arată Ursula von der Leyen.

Aceasta a menționat și că în prezent se lucrează la cel de-al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200% pentru fermierii afectați, ca parte a unui abordare europeană.

„Aș dori să vă informez că și Comisia Europeană va lua măsuri preventive în conformitate cu clauza de salvgardare inclusă în Regulamentul privind măsurile comerciale autonome. Aceste măsuri preventive vor contracara imediat deteriorarea situației producătorilor din Uniune pentru produse specifice, și anume grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui”, a precizat președinta Comisiei Europene.

Întâlnire cu statele membru și Ucraina

Ursula von der Leyen a afirmat că comisarul european pentru comerț va organiza o întâlnire cu statele membre afectate și Ucraina pentru a discuta acest subiect. De asemenea, acesta a precizat și ca va fi inițiată o investigație asupra altor produse „sensibile”.

„În paralel cu ancheta de salvgardare, ar trebui să depunem eforturi pentru a adopta propunerea legislativă în așteptare pentru reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor curentă, la 5 iunie 2023. Extinderea acestor măsuri excepționale ne va consolida salvarea comercială în Ucraina”, a declarat aceasta.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”