Ciucă anunță convocarea unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea legii pensiilor speciale
Șeful Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat că va convoca Biroul Permanent al camerei superioare a Parlamentului pentru stabilirea unei sesiuni extraordinare privind reexaminarea legii pensiilor speciale și corectarea aspectelor semnalate ca fiind neconstituționale de CCR.
FOTO Inquam Photos / George Călin
„Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede, pentru ca întreg textul actului normativ să se încadreze în limitele constituționale. Voi convoca Biroul Permanent al Senatului pentru a stabili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care vom reexamina această lege și o vom modifica astfel încât să respecte decizia Curții Constituționale. Vom corecta fără întârziere aspectele semnalate de judecătorii Curții, pentru că de această lege depinde îndeplinirea unui jalon important din Planul Național de Redresare și Reziliență, condiție necesară pentru a accesa fondurile europene”, a transmis președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Premierul României, Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna viitoare va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.
Alfred Simonis, șeful interimar al Camerei Deputaților, susținea în urma deciziei CCR că obiectivul va fi totuți îndeplinit până la 1 septembrie.
„Dacă CCR dă motivarea în câteva zile, săptămâna viitoare am putea face sesiune extraordinară. Dacă întârzie, depinde. Cu siguranță până la 1 septembrie vom avea jalonul îndeplinit”, a subliniat Simonis, De altfel, acesta a punctat că partidele Coaliției se așteptau că nu va fi o lege ușor de trecut de CCR și vor încerca prin noua formă să „mulțumească” forul care analizează conținutul proiectului normativ.
Argumentele CCR
Magistrații CCR au declarat în unanimitate ca parțial neconstituțională legea pensiilor speciale, fiind retrimisă în Parlament să fie corectate prevederi precum recalcularea pensiilor aflate în plată.
Nu mai puțin de 6 articole din proiectul de lege au fost declarate neconstituționale, din cele 15. Trei dintre acestea se referă exclusiv la magistrați, unul la personalul auxiliar din instanțe, un altul la aplicarea prevederilor privind cine se califică la beneficierea actualelor prevederi pentru pensionare încă o perioadă, iar ultimul referitor la impozitarea cu 15% a părții necontributive din pensie.
Într-una dintre rarele sale ieșiri publice, șeful CCR, Marian Enache, a fost cel care a anunțat decizia sa și a colegilor. Enache a fost și judecător-raportor pe speță, ceea ce înseamnă că el a pregătit argumentele, apoi ceilalți colegi au analizat considerațiile sale pe tema proiectului de lege.
Ulterior, Curtea Constituțional, în motivarea la respingerea proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale, explică, pe larg, decizia luată.
„Modul defectuos de realizare a eșalonării creșterii vârstei standard de pensionare este de natură să încalce art.1 alin.(5) din Constituție în componenta sa de securitate juridică corelat cu componenta instituțională a independenței justiției, cu referire directă la condițiile necesar a fi îndeplinite pentru acordarea pensiei de serviciu. Se încalcă, astfel, art.1 alin.(3) și (5) cu referire la art.124 alin.(3) din Constituție”, explică judecătorii.
CCR mai afrată că, „întrucât recalcularea pensiilor aflate în plată după o formulă care diminuează baza de calcul avută în vedere la data dobândirii dreptului de pensie are drept consecință diminuarea drepturilor aflate în plată, rezultă că art.III din legea criticată încalcă principiul securității juridice în componenta sa privitoare la neretroactivitatea legii [art.1 alin.(3) și (5) coroborat cu art.15 alin.(2) din Constituție], (...) fiind fragilizată în sine componenta instituțională a independenței justiției, ceea ce este contrar art.124 alin.(3) din Constituție”.