Ciucă: Aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic de țară după aderarea la UE și NATO
Premierul României susține că evenimentul referitor la OCDE, organizat joi de Guvern, are o importanță deosebită, dat fiind că sunt prezenți peste 70 de reprezentanți ai mediului de afaceri. Ciucă a reiterat că aderarea la OCDE rămâne un obiectiv strategic.
„Aștept cu deosebit interes evenimentul care va începe în foarte scurt timp și a cărui gazdă am onoarea să fiu, dedicat aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și beneficiilor care decurg din acest statut. Dezbaterile din marja acestui eveniment organizat de Guvernul României va reuni înalți reprezentanți ai OCDE, ai echipei guvernamentale și peste 70 de reprezentanți ai mediului de afaceri, care a contribuit decisiv la performanța economică a României în cursul anului 2022, în care Produsul Intern Brut al României a crescut cu 50 miliarde euro față de anul precedent, adică o majorare semnificativă cu 4,9%”, a afirmat Nicolae Ciucă
„Scopul acestui format de dezbateri pe care îl vom lansa astăzi în premieră este de a deschide o platformă de consultări constante cu mediul de business, aflat, alături de instituțiile statului, în prima linie a pregătirii aderării la OCDE. Este cel mai important obiectiv strategic de țară după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar coagularea întregii societăți – mediul economic, cetățeni, societate civilă și instituții ale statului - va oferi consistența și susținerea necesare atingerii acestui obiectiv. Aderarea la OCDE este următorul pas pe drumul României către modernizare, dezvoltare și prosperitate”, a completat șeful statului.
„Apreciez deschiderea cu care participanții la eveniment au acceptat invitația noastră și susținerea manifestată pentru acest format de discuții inclusiv de către secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, care va adresa un mesaj celor prezenți la discuții”, a mai afirmat Ciucă.
Aderarea la OCDE, catalizator de reforme
Premierul României a declarat, la Paris, la jumătatea lunii decembrie, că țara noastră va profita de munca depusă pentru aderarea OCDE, pentru a face și reforme care să aducă schimbări importante.
„După cum se evidenţiază în Studiul economic al OCDE referitor la România: în mai puţin de 20 de ani, România a redus la jumătate diferenţa faţă de media OCDE privind PIB pe cap de locuitor, de la aproape 70% la aproximativ 35%. Populaţia expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială a scăzut la 30% în 2020, de la aproximativ 50% cu 13 ani în urmă. Vă pot da şi alte cifre: în ultimii 30 de ani, Produsul Intern Brut al României a crescut de nouă ori, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. Creşterea continuă, în ciuda crizelor prin care trecem. Cele mai recente previziuni economice ale OCDE anticipează o creştere a PIB-ului României de 6,5% pentru 2022, ceea ce reflectă o redresare puternică în urma impactului economic al pandemiei de COVID-19", a declarat Ciucă, citat de Agerpres.
În context, şeful Executivului a evidenţiat şi buna colaborare de până acum cu OCDE. „Ştiu că acest proces nu începe de la zero. De-a lungul anilor, instituţiile româneşti au colaborat cu structurile OCDE şi expertiza dumneavoastră ne-a fost de mare folos în multe domenii, din care menţionez câteva, anume: guvernanţă corporativă şi publică, concurenţă, investiţii, întreprinderi de stat, politică fiscală, educaţie, mediu, asistenţă pentru dezvoltare", a completat șeful Guvernului.
De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a adăugat că pentru România, aderarea la OCDE nu înseamnă doar că se va alătura grupului de ţări în care au loc 70% din comerţul global şi 90% din investiţiile directe globale, ci şi noi oportunităţi.
Sursa: adevarul.ro