Cîţu: Rămân la opinia că estimarea Comisiei Europene este prea pesimistă, dacă ne uităm la ce se întâmplă în România astăzi

Cîţu: Rămân la opinia că estimarea Comisiei Europene este prea pesimistă, dacă ne uităm la ce se întâmplă în România astăzi

Estimarea Comisiei Europene, de scădere economică a României cu 6% în 2020, este prea pesimistă, dacă ne uităm la ce se întâmplă în România astăzi, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o conferinţă de specialitate, adăugând că se aşteaptă la o îmbunătăţire a estimării.

"Comisia a păstrat pentru România aceeaşi prognoză din primăvară. Da, este -6%, dar este aceeaşi cifră, nu a înrăutăţit-o. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în restul Europei, vedem că în mai toate ţările aceste cifre au fost înrăutăţite. Şi cifrele arată diferit de estimarea din primăvară cu aproape un punct procentual sau poate chiar mai mult. Deja vorbim acum de o înrăutăţire cam în toată Europa, în afară de câteva ţări. În acelaşi timp, dacă mă uit la vecinii noştri, România are o estimare de -6, dar Ungaria de -7% şi aşa mai departe. Trebuie să ne uităm la această estimare în contextul în care trăim în Uniunea Europeană. Rămân la opinia că este o estimare prea pesimistă, dacă ne uităm la ce se întâmplă în România astăzi. Şi ieri am avut, pe lângă confirmarea de la INS a creşterii economice în primul trimestru cu 2,7%, am avut o revizuire în sus, şi asta a fost foarte important, a contribuţiei investiţiilor la creşterea economică din primul trimestru, de la 0,9 la 2 puncte procentuale", a spus Florin Cîţu, la videoconferinţa Profit Financial Forum "Finanţăm repornirea economiei".

Potrivit acestuia, se observă o dinamică interesantă, respectiv o reducere a stocurilor, ceea ce relevă faptul că economia nu a crescut pe bază de stocuri, ci prin investiţii, iar stocurile care erau deja făcute au fost folosite.

"Pentru mine, mă aştept la o îmbunătăţire a estimării Comisiei pentru anul acesta, dar nu aceasta este de fapt foarte important, cât o să fie. Ştim foarte bine că anul acesta nu o să mai avem o creştere economică de 4,1%, pe care am estimat-o. De aici pornim. Acum, ce facem noi şi ce am încercat să facem - şi eu zic că am reuşit - a fost să eliminăm acele scenarii negative sau impactul negativ asupra economiei să-l atenuăm. Ştiţi foarte bine, la început şi eu eram pesimist când am văzut ce se întâmplă, că trebuie să îţi închizi toată economia o lună - două şi estimările pe care le aveam şi eu în cap erau dure, mergeam pe scenarii foarte dure. Dar economia a reacţionat foarte bine la măsurile pe care le-am luat", a explicat ministrul Finanţelor.

El a admis că programul IMM Invest nu a pornit foarte bine şi a fost un volum foarte mare pentru sistemul financiar-bancar dintr-odată, ceea ce a făcut necesară ajustarea sistemelor. Au fost făcute schimbări în ceea de priveşte garanţiile, iar în prezent s-a ajuns la 11.000 de firme care au luat credite şi la un volum al finanţărilor de 10 miliarde de lei.

"În toată această perioadă am luat nişte decizii. Am văzut dacă funcţionează. Dacă nu funcţionează, le-am îmbunătăţit împreună cu mediul privat. Vorbesc de sistemul financiar-bancar, pentru că ei sunt astăzi aici cu mine, dar am făcut acelaşi lucru cu toate sectoarele din economie. Revenind la creşterea economică, important pentru mine a fost să reduc din această cădere. Nu o să fie 4%, asta ştim foarte bine, dar nici nu voiam să fie -8%, -6%. Noi estimăm -2%. Sper să ajungem acolo - o contracţie de două puncte procentuale - şi de aceea am venit şi în toată această perioadă am schimbat lucrurile puţin. Da, aveam cheltuieli fixe în buget pe care nu puteam să facem nimic. E vorba despre salarii, pensii, ajutoare sociale şi acolo nu puteam să facem decât să le plătim la timp - aceasta a fost o decizie -, dar ce am putut noi să facem a fost să investim. După 6 luni avem 16 miliarde de lei investiţii în economie. Este cea mai mare cifră din ultimii 10 ani. Şi haideţi să ne comparăm cu ultimii 3 ani! În 2017 erau 6 miliarde de lei investiţi după 6 luni. În 2018 erau 9 miliarde şi în 2019 erau 12 miliarde. Noi am venit cu 16 miliarde într-un an de criză. Cea mai mare criză pe care o vede omenirea în ultima 100 de ani, am spus, pentru că din punctul meu de vedere şocul iniţial a fost mult mai dur decât şocul din 1929", a susţinut Florin Cîţu.
Şeful de la Finanţe a precizat că toate măsurile luate la nivelul ministerului pe care îl conduce pentru sectorul privat au însumat, până la 30 iunie, 15 miliarde de lei, care au rămas la companii.

Economia României va înregistra anul acesta o scădere semnificativă, de 6%, conform previziunilor economice din vara anului 2020, publicate marţi de Comisia Europeană, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar.

Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”