Cîţu: Eu şi Ministerul Finanţelor nu am aprobat încă fuziunea EximBank cu Banca Românească; anunţ în ianuarie ce se întâmplă cu această operaţiune

Cîţu: Eu şi Ministerul Finanţelor nu am aprobat încă fuziunea EximBank cu Banca Românească; anunţ în ianuarie ce se întâmplă cu această operaţiune

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească nu a fost încă aprobată nici de el, nici de Ministerul Finanţelor Publice şi că va anunţa în ianuarie ce se va întâmpla cu această operaţiune.

"Am fost întrebat de mai mulţi jurnalişti şi trebuie să fac această precizare. Tranzacţia a fost aprobată în februarie 2019 de Guvernul PSD. Eu şi Ministerul Finanţelor Publice încă nu am aprobat fuziunea Exim cu Banca Românească. O să anunţ ce se întâmplă cu această fuziune în ianuarie. Deja am anunţat planurile pentru CEC Bank, atragerea BERD şi IFC în acţionariat. În primele zile din 2020 voi anunţa ce urmează pentru EximBank, EximAsig şi Fondurile de Garantare şi Contragarantare", a scris ministrul Finanţelor, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Consiliul de Administraţie al Băncii Româneşti a publicat, marţi, convocatorul pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor şi pentru cea Ordinară, ce vor avea loc în data de 31 ianuarie 2020. Convocatorul prevede, printre altele, numirea membrilor CA pentru un mandat de patru ani.

Propunerile sunt: Lucian Claudiu Anghel în calitate de membru executiv al Consiliului de Administraţie şi director general, Oana Lucia Ilie, membru executiv al CA şi director general adjunct, Traian Sorin Halalai, membru ne-executiv preşedinte al Consiliului de Administraţie, Lidia Stan, membru ne-executiv şi vicepreşedinte al CA şi Doru Bebe Bulata, membru ne-executiv al CA.

"Potrivit reglementărilor aplicabile (...), noii membri ai Consiliului de Administraţie vor începe exercitarea responsabilităţilor de la data primirii aprobării din partea Băncii Naţionale a României. Până la acea dată, dl. Marinis Stratopoulos, dl. Ioannis Kougionas, dl. Petru Rareş, dl. Ion Stancu şi dl. Pavel Nastase îşi vor continua activitatea", se menţionează în convocator.

Acesta mai prevede schimbarea numelui societăţii din "Banca Românească SA Membră a Grupului National Bank of Greece" în "Banca Românească SA" şi schimbarea emblemei societăţii pentru a elimina referinţa la "Membră a Grupului National Bank of Greece".

De asemenea, ar urma să fie modificat şi actul constitutiv, care va prevedea un capital social subscris şi vărsat de 748.648.220 lei, împărţit în 374.324.110 acţiuni nominative, fiecare cu o valoare nominală de 2 lei. Capitalul social va fi deţinut după cum urmează: Banca de Export - Import a României EximBank SA - 371.624.509 acţiuni nominative, cu valoare nominală de 2 lei fiecare şi cu valoare nominală totală de 743.249.018 lei, reprezentând 99,28% din capitalul social al Băncii; acţionari persoane juridice -87.020 de acţiuni nominative, cu valoare nominală de 2 lei fiecare şi valoare nominală totală de 174.040 lei, reprezentând 0,02% din capitalul social; acţionari persoane fizice- 2.612.581 acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 2 lei fiecare şi o valoare nominală totală de 5.225.162 lei, reprezentând 0,7% din capitalul social.

În iunie 2019, EximBank a anunţat că a semnat cu National Bank of Greece acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească.

În urma acestei tranzacţii, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală. Totodată, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din România, se menţiona într-un comunicat al băncii.

Ulterior, la începutul lunii septembrie, Consiliul Concurenţei anunţa că analizează operaţiunea prin care Banca de Export Import a României (EximBank) va prelua Banca Românească, prin achiziţionarea a 99,28% din capitalul social al acesteia. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 ALERTĂ Bank of America, raport care dă fiori despre România

3 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

4 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

5 Foarte interesante amănunte...