Cîţu: Deficitul se duce spre 5% cu majorarea alocaţiilor şi scăderea TVA; clasa politică se joacă cu focul

Cîţu: Deficitul se duce spre 5% cu majorarea alocaţiilor şi scăderea TVA; clasa politică se joacă cu focul

Deficitul bugetar pentru anul viitor ar creşte la 5% din produsul intern brut dacă s-ar aplica măsurile votate marţi de parlamentari referitoare la reducerea TVA şi majorarea alocaţiilor pentru copii, potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.

"La majorarea alocaţiilor impactul ar fi de 6 miliarde de lei, iar la TVA-11,8 miliarde de lei. Asta înseamnă că doar din alocaţii deficitul să se ducă la 4,3% din PIB iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu îmi face mie rău, nici Partidului Naţional Liberal. Fac rău României pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer", a declarat Florin Cîţu, marţi seara, la Digi 24.

Acesta consideră că, în zilele următoare, vor exista presiuni pe cursul valutar şi pe dobânzi, deoarece pieţele internaţionale au reacţionat încă de marţi la măsurile votate de parlamentari şi a avertizat, în context, că riscul cel mai mare pentru România în anul 2020 nu este politica fiscală, ci instabilitatea politică.

"Să ştiţi că pieţele nu aşteaptă până atunci, pieţele au văzut astăzi ce s-a întâmplat şi la asta reacţionează, la ce se întâmplă astăzi în Parlament. Eu vă spun că zilele următoare veţi vedea presiuni atât pe cursul valutar cât şi pe dobânzi, pentru că pieţele financiare nu aşteaptă, ele mai bine reacţionează astăzi decât să aştepte până în viitor. Noi aici avem problema, şi aţi văzut şi evaluarea celor de la Standard and Poor's. Riscul nu a fost politica fiscală în 2020, cel mai mare risc este volatilitatea politică, şi aceste măsuri care sunt în Parlament şi responsabilitatea politicienilor români, acolo apar riscurile cele mai mari. Dacă politicienii români nu înţeleg că suntem într-o situaţie limită, critică, şi se joacă cu focul, consecinţele le vor plăti românii, din buzunarul propriu, iar acest cost le va veni de la politicienii care astăzi se joacă cu focul în Parlamentul României. Este clar o ambiţie copilărească, ca să nu zic prostească, iar aceste costuri le vor plăti românii", a afirmat şeful de la Finanţe.

Pe de altă parte, Cîţu a precizat că vor fi găsite soluţii întrucât niciuna din aceste legi nu a fost promulgată şi este posibil să existe chiar şi probleme de constituţionalitate.

"Vom găsi soluţii, până acum niciuna din aceste legi nu a fost promulgată, sunt doar votate în Comisia de Buget-Finanţe, unele au şi probleme tehnice şi de constituţionalitate, vom vedea cum le vom rezolva pe toate, dar până la urmă politicienii români trebuie să înţeleagă că nu ne fac nouă, PNL-ului, un rău, ci fac rău românilor, aruncând ţara în haos. Asta este ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României, dintr-o răzbunare copilărească", a subliniat ministrul Finanţelor.

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget - finanţe a Camerei Deputaţilor. Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele".

Deşi iniţiativa a aparţinut unor deputaţi PNL, în cadrul dezbaterilor, social-democraţii au pledat pentru adoptarea acesteia, în timp ce liberalii au cerut aşteptarea unui punct de vedere fundamentat din partea Guvernului. Propunerea lui Nicolae Neagu (PNL) privind amânarea dezbaterii a fost însă respinsă.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Tot marţi, un amendament adoptat în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor prevede dublarea cuantumului alocaţiilor pentru copii, care ar putea ajunge la 300 de lei.

Totodată, în baza propunerii formulate de către Adrian Solomon (PSD), alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi ar urma să fie de 600 de lei.

Proiectul urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de buget pentru anul viitor este construit pe un deficit bugetar de 3,59% din PIB. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…