Cîţu: Decizia pentru asumarea răspunderii pe buget, după discuţiile cu partenerii politici; din Parlament există riscul să iasă cu deficit de 6 - 8%

Cîţu: Decizia pentru asumarea răspunderii pe buget, după discuţiile cu partenerii politici; din Parlament există riscul să iasă cu deficit de 6 - 8%

Decizia privind asumarea răspunderii sau dezbatere pe proiectul de buget pentru anul 2020 o vom lua după discuţiile pe care le vom avea cu partenerii politici din Coaliţie, dar, aşa cum arată lucrurile, există un risc foarte mare ca în cazul în care optăm pentru dezbateri în Parlament să ajungem la un deficit de 6-8%, a declarat, marţi seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Întrebat dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de buget, Cîţu a răspuns: "Mâine prezint bugetul în Guvernul României, apoi pleacă la Parlament".

"Decizia pentru asumarea răspunderii sau dezbatere va fi o decizie pe care o vom lua după ce vom discuta şi cu partenerii politici din Coaliţie şi vedem ce susţinere avem în Parlament. Dar, aşa cum arată lucrurile şi responsabilitatea clasei politice din Parlamentul României, există un risc foarte mare ca atunci când mergem cu bugetul în Parlament să ieşim cu el cu deficit de 6-7-8%. Aţi văzut ce s-a întâmplat doar astăzi cu câteva proiecte de lege. Repet, este o discuţie pe care trebuie să o avem cu partenerii noştri politici şi Coaliţia care ne-a susţinut să ajungem la guvernare şi vedem după aceea care este decizia, dar eu mi-am făcut treaba. Mâine, în şedinţa de Guvern, va fi prezentat bugetul", a afirmat şeful de la Finanţe, la Digi 24.

Forin Cîţu a făcut referire la propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020, care a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget - finanţe a Camerei Deputaţilor. Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele".

Deşi iniţiativa a aparţinut unor deputaţi PNL, în cadrul dezbaterilor, social-democraţii au pledat pentru adoptarea acesteia, în timp ce liberalii au cerut aşteptarea unui punct de vedere fundamentat din partea Guvernului. Propunerea lui Nicolae Neagu (PNL) privind amânarea dezbaterii a fost însă respinsă.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Tot marţi, un amendament adoptat în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor prevede dublarea cuantumului alocaţiilor pentru copii, care ar putea ajunge la 300 de lei.

Totodată, în baza propunerii formulate de către Adrian Solomon (PSD), alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi ar urma să fie de 600 de lei.

Proiectul urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor.

Deficitul bugetar pentru anul viitor ar creşte la 5% din Produsul Intern Brut dacă s-ar aplica măsurile votate marţi de parlamentari referitoare la reducerea TVA şi majorarea alocaţiilor pentru copii, potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.

"La majorarea alocaţiilor impactul ar fi de 6 miliarde de lei, iar la TVA-11,8 miliarde de lei. Asta înseamnă că doar din alocaţii deficitul să se ducă la 4,3% din PIB iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu îmi face mie rău, nici Partidului Naţional Liberal. Fac rău României pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer", a declarat Florin Cîţu, marţi seara, la Digi 24.

Proiectul de buget pentru anul viitor este construit pe un deficit bugetar de 3,59% din PIB. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!