Citiți și voi fraților! Nevasta lui Toader a „câștigat” un concurs în fața unui respectat profesor universitar din Iași! Oameni buni, PCR-ul reînvie sub ochii noștri!
Citiți și voi fraților! Nevasta lui Toader a „câștigat” un concurs în fața unui respectat profesor universitar din Iași! Oameni buni, PCR-ul reînvie sub ochii noștri! Soţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, are „verde“ să ajungă şefă de secţie în mai puţin de o săptămână: a beneficiat de retragerea surpriză a celui considerat de departe favorit. Dr. Elena Toader, medic primar gastroenterolog în secţia clinică de gastroenterologie I de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, are locul asigurat după ce contracandidatul său, profesorul Vasile Drug, cu o experienţă mult mai mare, s-a retras în mod inexplicabil din concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de şef de secţie, odată cu aflarea rezultatelor la prima probă. Spre mirarea multor cadre medicale, având în vedere diferenţa dintre experienţa celor doi, dr. Toader a obţinut după prima probă 98 de puncte, în timp ce dr. Drug doar 96. Cum, la proba a doua, dr. Toader a luat deja maximul, 100 puncte, dr. Drug neprezentându-se, şi cum minimul necesar după cele 3 probe, pentru adjudecarea postului, este 200 puncte, dr. Toader are nevoie de doar două puncte din cele 100, la a treia probă, la care oricum va fi singură, dezvăluie ziaruldeiasi.ro .
Aşadar, numai în cazul în care nu se prezintă la proba clinică, după ce a susţinut deja interviul şi proba scrisă, soţia rectorului suspendat de la „Cuza“ poate rata şefia secţiei. Concursul e organizat de ec. Ioan Bârliba, directorul spitalului. Unele cadre din spital pun diferenţa făcută de acesta la prima probă pe seama faptului că Bârliba mai este şi cadru didactic asociat la Facultatea de Economie de la Universitatea „Al.I. Cuza“, al cărei rector ales este soţul dr. Toader. Totodată, în condiţiile în care un şef de secţie este cel care trebuie să ofere expertiză în cazurile complicate, colegii dr. Toader sunt îngrijoraţi deja. „Vorbim de un profesor renumit, căutat de pacienţi, căutat de noi, colegii săi, pentru păreri la cazuri complicate, şi un doctor care poate este foarte bun, dar despre care încă nu s-a auzit acest lucru“, compară pe cei doi contracandidaţi iniţial un medic al secţiei. „Nici eu, nici colegii mei nu am colaborat pe cazuri complicate cu medicul Toader, aşa cum am făcut, de exemplu, cu alţi colegi“, este o altă opinie. Nici dr. Toader, nici managerul Bârliba nu au vrut să comenteze: „Concursul e în desfăşurare“. De remarcat că intrarea de acum 10 ani a dr. Toader la Gastroenterologie, venind de la DSP, s-a făcut în urma unui mare scandal public legat de competenţele ei medicale, dar şi de calitatea soţului: judecător al Curţii Constituţionale.
Dr. Elena Toader şi-a început activitatea la Spitalul „Sfântul Spiridon“ în 1994, după ce, în urmă cu opt ani, absolvise Facultatea de Medicină Generală. Medicul arată într-un CV postat pe site-ul UMF că a intrat în colectivul de la gastroenterologie via Institutul de Sănătate Publică. „În perioada 1992-2003 am desfăşurat activitate la Institutul de Sănătate Publică Iaşi (post ocupat prin concurs, 14 iulie 1992) ca asistent de cercetare cu loc de muncă în Clinica II Medicală - Gastroenterologie, Spitalul Sfântul Spiridon (1994-1996) şi din 1996 ca cercetător ştiinţific (confirmat prin concurs), specialist medicină internă (1995) şi specialist în gastroenterologie (1999) la acelaşi loc de muncă (Clinica II Medicală Gastroenterologie)“, scrie dr. Toader în propriul CV. Potrivit medicilor consultaţi de „Ziarul de Iaşi“, soţia ministrului Justiţiei a devenit medic specialist şi apoi medic primar alegând să parcurgă traseul profesional „pe scurtătură“. „Dumneaei a venit în spital pe linie de cercetare în gastroenterologie. Or, să faci cercetare în gastroenterologie, trebuie să ştii gastroenterologie. Ulterior, s-au facilitat condiţiile, legale de altfel, să poată da atestare de specialitate, în specialitatea în care a început cercetarea, lucru care este exact pe invers. Întâi trebuie să devii specialist şi apoi să faci cercetare în domeniul respectiv, nu faci cercetare şi apoi devii specialist alături de cei care au lucrat nemijlocit la patul bolnavului, sub îndrumarea ierarhiei din gastroenterologie. Vorbim de o scurtătură, un «shortcut», prin care doamna a ajuns la acelaşi nivel cu colegii care au prestat activitate nemijlocită la patul bolnavului de gastroenterologie zeci de ani“, a arătat un medic care a preferat să-şi păstreze anonimatul.
Concurs pentru şefia secţiei
Dr. Elena Toader, medic primar în medicina internă din 2001 şi medic primar în gastroenterologie chiar de mai târziu, din 2004, dar conferenţiar la UMF Iaşi, s-a înscris în luna ianuarie la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef de secţie la clinica gastroenterologie I. Pentru aceeaşi secţie clinică s-a înscris şi dr. Vasile Drug, medic primar gastroenterolog cu o vechime net mai mare, profesor universitar la UMF. După interviu, prima probă din concurs, profesorul Drug s-a retras din competiţie, în mod inexplicabil pentru mulţi din cei care îl creditau nemijlocit cu prima şansă, motivând că decizia are la bază „raţiuni personale“.
În urma interviului, dr. Toader a obţinut 98 de puncte din 100, în timp ce profesorul Drug, doar 96 de puncte. Preşedintele comisiei de concurs pentru proba de interviu a fost managerul spitalului, ec. Ioan Bârliba. Mai mulţi medici din spital spun că explicaţia diferenţei de puncte de mai sus ar consta în faptul că acelaşi Bârliba este cadru didactic asociat la Universitatea „Al.I. Cuza“, acolo unde Tudorel Toader, soţul medicului Elena Toader, a fost ales rector în 2016. Managerul Bârliba ţine cursuri pentru studenţii înscrişi la specializarea Management, Marketing şi Administrarea Afacerilor de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. „Eu ştiu că domnul Bârliba este profesor asociat, cu activitate la departamentul de Management. Faptul că este cadru didactic asociat presupune că, în această calitate, are ore la noi şi are un contract de muncă pe perioadă determinată pentru chestiunea aceasta, inclusiv pentru anul universitar 2017-2018“, a arătat profesorul Dinu Airinei, decanul FEAA.
Medic specialist: „Nu am rezolvat niciun caz cu doamna Toader“
După retragerea intempestivă a dr. Drug, lucrurile au devenit mai simple. La cea de-a doua probă, cea scrisă, dr. Toader a obţinut 100 de puncte din 100, contracandidatul său fiind declarat respins, pentru că a lipsit. Prin urmare, astăzi, dr. Toader este singurul candidat care susţine proba a treia, cea clinică, probă la care toţi erau convinşi iniţial că soţia ministrului Justiţiei va fi surclasată net de dr. Drug. Medicului îi mai lipsesc doar două puncte până la punctajul minim necesar pentru a fi declarat promovat - 200 de puncte - în condiţiile în care este singur în cursă. În cadrul probei se pot acorda maxim 100 de puncte.
Potrivit unor voci, având în vedere experienţa celor doi candidaţi înscrişi iniţial în concurs, proba clinică ar fi înclinat balanţa în favoarea profesorului Drug. „Clar, la proba clinică se vedea diferenţa între experienţa şi până la urmă pregătirea celor doi. Nimeni nu contestă calităţile de medic ale doamnei Tudor, dar vorbim despre un profesor renumit, căutat de pacienţi, căutat de noi, colegii săi, pentru păreri la cazuri complicate, şi un doctor care poate este foarte bun, dar despre care încă nu s-a auzit acest lucru“, a precizat un alt medic de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. La rândul său, un fost şef de clinică a punctat că cel mai important rol al şefului de clinică se resimte în rândul pacienţilor.
„Opinia unui şef de secţie este de excelenţă în expertiză. Şeful de secţie are expertiză maximă în îngrijirea bolnavului. De aceea, din punctul meu de vedere, este important ca titlul didactic să fie maxim pentru şeful de secţie, în timp ce expertiza acestuia să fie cea mai îndelungată din colectiv sau cu cele mai deosebite rezultate. Nici eu, nici colegii mei, nu am colaborat pe cazuri complicate cu medicul Toader, aşa cum am făcut, de exemplu, cu alţi colegi ai doamnei“, a conchis doctorul. Contactată de „Ziarul de Iaşi“, dr. Elena Toader a precizat că nu doreşte să facă niciun comentariu pe seama concursului, având în vedere că probele nu s-au încheiat. La rândul său, managerul Bârliba a invocat acelaşi considerent: „Concursul este în desfăşurare. După finalizare, voi face o conferinţă de presă în care voi da explicaţii dacă este nevoie, în care voi răspunde la întrebări în calitate de preşedinte pentru prima parte a concursului. Domnul doctor Timofte, care este director medical, va răspunde la întrebări în calitate de preşedinte pentru celelalte două părţi. Aşadar, concursul fiind în desfăşurare, nu am de făcut nicio declaraţie“.
Scandalul din fostul IGH, în 2008
Dr. Toader a fost aici protagonista unui mai vechi scandal medical. În 2008, medicul a fost implicat în scandalul de demitere a fostului manager de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi. Profesorul Anca Trifan, directorul demis, preciza atunci că unul dintre motivele îndepărtării sale de la conducerea IGH are legătură cu refuzul de a o integra în institut, cu jumătate de normă, pe dr. Elena Toader. Trifan menţiona presiuni din partea Autorităţii de Sănătate Publică (actuala Direcţia de Sănătate Publică) şi a UMF Iaşi.
„Este vorba de ordinul de a o integra cu jumătate de normă pe soţia domnului Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională, deţinătorul adevărului absolut cu privire la legislaţie şi dreptate. Pe parcursul anului 2007, cel puţin o dată la două săptămîni eram supusă diverselor presiuni. Presiunea care mi-a creat însă cea mai mare mâhnire a fost cea de zilele trecute primită din partea conducerii UMF, care susţine integrarea dr. Toader. Însă până acum doamna dr. Toader nu a demonstrat printr-un concurs că merită să fie în institut“, explica profesorul Trifan la vremea respectivă, pentru „Ziarul de Iaşi“. În 2008, dr. Elena Toader era şef de lucrări la Facultatea de Bioinginerie de la UMF Iaşi şi avea un sfert de normă la IGH, fracţiune rar întâlnită. După schimbarea conducerii institutului, dr. Toader a fost angajată cu jumătate de normă în cadrul acestuia.