Citiți și voi ce se poate întâmpla în România! Ăia de la Comisia Europeană au avut un șoc!
O tânără judecătoare, cu doi ani de experiență, dintr-o instanță de provincie a blocat acțiunea statului român de a recupera 1,4 miliarde de lei de la imperiul fraților Micula. Comisia Europeană e uimită de această decizie și de inacțiunea statului român în recuperarea banilor, dezvăluie newsweek.ro .
Litigiul dintre frații Micula și statul român se întinde pe mai bine de 20 de ani. Cronologia începe în anul 1999.
1 aprilie 1999. București. Zona Ștei-Nucet, unde frații Micula au și-au clădit imperiul, a fost declarată zonă defavorizată pentru 10 ani. Aceștia au beneficiat de un ajutor de stat sub forma unor facilități fiscale.
Judecătoarea începătoare care a speriat Europa i-a iertat pe frații Micula de 1,4 miliarde lei
31 august 2004. București. România abrogă toate facilitățile fiscale din zonele defavorizate ca parte a procesului de aderare la UE
28 iulie 2005. Frații Micula acționează România în judecată. Comisia Europeană intervine în favoarea României pentru că facilitățile fiscale nu erau în acord cu legislația europeană.
11 decembrie 2013. Washington. Un tribunal arbitral decide că România trebuie să le plătească despăgubiri de 376 milioane lei fraților Micula pentru anularea unor facilități fiscale. Era singurul proces pierdut până astăzi de statul român la această instanță.
Datoria inițială de 70 milioane de dolari a ajuns la 300 milioane de dolari
30 martie 2015. Bruxelles. Comisia Europeană emite o decizie prin care statul român trebuie să recupereze de la frații Micula suma de 1,29 miliarde lei pentru ajutorul de stat ilegal acordat la care se adaugă și dobânzi
13 decembrie 2019. București. Guvernul Orban decide într-o mare grabă să le plătească fraților Micula suma de 990 milioane lei.
3 mai 2022. Reșița. O judecătoare stagiară își încheie scurta carieră de un an și e mutată la judecătoria Beiuș.
11 august 2022. Beiuș. Județul Bihor. Judecătoria din această localitate emite o decizie prin care suspendă toate procedurile de executare a afacerilor și averilor personale ale celor doi frați pentru recuperarea sumei de 1,29 miliarde lei.
Comisia Europeană șocată de inacțiunea statului român
Într-o corespondență consultată de Newsweek România, oficialii UE se declară, recent, uimiți de faptul că statul român nu reușește de 7 ani să recupereze o sumă totală de 1,4 miliarde de lei de la imperiul fraților Micula.
Banii reprezentau un ajutor de stat acordat ilegal de statul român celor doi oameni de afaceri și penalitățile aferente. Iar cireașa de pe tort era reprezentată de faptul că, deși deciziile Comisiei Europene sunt obligatorii pentru statele membre, o instanță de judecată situată chiar în fieful fraților Micula se pune de-a latul deciziei instituției europene.
Judecătoarea începătoare care a speriat Europa i-a iertat pe frații Micula
“Serviciile Comisiei reamintesc României că o decizie a Comisiei adresată unui stat membru este obligatorie pentru toate organele statului respectiv, inclusiv pentru instanțele acestuia. Autorităților române li se reamintește, de asemenea, că procedurile naționale nu pot fi utilizate ca pretext pentru a justifica neexecutarea recuperării în conformitate cu principiul supremației dreptului european.
Curtea de Justiție a confirmat că procedurile naționale care nu asigură executarea imediată și efectivă a unei decizii de recuperare a Comisiei, astfel cu se prevede la articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/1589 al Consiliului, ar trebui lăsate neaplicate.
De asemenea, Comisia face trimitere la Ordonanța Curții de Justiție în cauza C-333/19.
În această ordonanță, Curtea de Justiție a concluzionat că instanțele naționale sesizate cu o cerere de executare a hotărârii arbritrale descrise în decizia Comisiei din 30 martie 2015 sunt obligate să anuleze această hotărâre arbitrală și să nu procedeze la executarea acesteia în sensul de a le permite beneficiarilor să obțină despăgubiri întemeiate pe aceasta.”, precizează oficialii Comisiei Europene într-o scrisoare trimisă, la sfârșitul anului trecut, de către oficialii DG Competition din cadrul Comisiei Europene, către reprezentanța permanentă a României pe lângă UE.
Au uitat să recupereze banii
Oficialii europeni le-au adus aminte de nenumăarate ori, în același document de nici trei pagini, oficialilor români că nu au făcut nici un fel de progres timp de șapte ani în tentativa de a recupera banii de la frații Micula:
„Serviciile Comisiei remarcă faptul că, în pofida acțiunilor întreprinse de autoritățile române pentru asigurarea respectării deciziei Comisiei din 30 martie 2015, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește recuperarea, iar suma de 1.109.512.163 RON (fără dobândă) rămâne restantă.
În plus instanțele române au suspendat executarea recuperării în cadrul procedurilor naționale în curs. Această suspendare contravine obligației de a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei privind recuperarea. (...)
În ceea ce privește suspendarea procedurilor decisă de instanțele române, serviciile Comisiei doresc să le reamintească autorităților române că deciziile Comisiei beneficiază de prezumția de legalitate și rămân obligatorii în toate elementele lor pe parcursul procedurilor în fața instanțelor Uniunii.
Prin urmare, serviciile Comisiei reamintesc României obligația sa de a efectua toate demersurile necesare pentru a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei din 30 martie 2015”.
O judecătoare începătoare se pune de-a latul UE
Prahancă Emilia-Maria, judecătoarea care a semnat sentința care a șocat Comisia Europeană este de abia ieșită de pe băncile facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca pe care a absolvit-o în 2016.
Are doar doi ani de practică în instanțele de judecată dintre care un an de stagiatură.
Prahancă Emilia-Maria, 30 de ani, a fost numită chiar în prima zi a lui 2021 judecător stagiar la Judecătoria Reșița după ce absolvise Institutul Național al Magistraturii (INM) pentru ca doi ani mai târziu în mai 2022 să fie numită judecător la Judecătoria Beiuș.
Trei luni mai tîrziu, ajunge să judece dosarul cu miza de 1,29 miliarde de lei al fraților Micula.
Judecătoria Beiuș este localizată în epicentrul afacerilor fraților Micula. Majoritatea covîrșitoare a companiilor din imperiul acestora se află în această regiune, inclusiv cele supuse executării silite de statul român și cărora tânăra judecătoare le-a dat mai multe decizii favorabile.
Prahanca Emilia a fost președinta completului de judecată care a semnat actul care a șocat Comisia Europeană: încheierea nr. 608/2022 din 11 august 2022 (dosarul 2201/187/2022) prin care a suspendat pur și simplu provizoriu și fără cale de atac executarea silită pornită de statul român împotriva celor 8 companii din imperiul fraților Micula cât și a celor doi oameni de afaceri – Ioan și Viorel Micula.
Declarațiile sale de avere și de interese depuse anul trecut sunt goale la capitolul terenuri, imobile, bijuterii sau orice fel de alte active. Singurul ei venit e reprezentat de cel salarial și indemnizația de instalare care s-a ridicat la 82.000 lei cât a fost judecător stagiar la Reșița.
Are doi ani de experiență
Încheierea de ședință semnată de tânăra judecătoare este o pledoarie de la un capăt la altul pentru frații Micula și afacerile acestora:
„Așadar, executarea silită demarată prin actele de executare enumerate îi expune direct unei stări de pericol și unor consecințe iremediabile. Acordarea suspendării se impune așadar pentru evitarea următoarelor consecințe negative iminente: revocarea licențelor de producție și a autorizațiilor de antrepozit fiscal, imposibilitatea continuării activității de producție, încetarea plăților, apariția stării de faliment, pierderea locurilor de muncă a mii de angajați, prejudicierea gravă a tuturor creditorilor societăților, dar și a tuturor colaboratorilor acestora.
În ceea ce privește măsurile de executare împotriva patrimoniului domnului Ioan Micula și a domnului Viorel Micula, ele ar conduce la prejudicii grave și imposibil de remediat, posibilitatea de scoatere la vânzare a bunurilor personale ale unor investitori după 30 de ani în care investițiile derulate de aceștia prin companiile deținute au susținut în mod consistent din punct de vedere economic și social bugetele locale, precum și bugetul general consolidat ar putea constitui o degradare a imaginii României în ceea ce privește tratamentul investitorilor și ar putea să determine decizia acționariatului de a renunța definitiv la derularea pe viitor a oricăror afaceri pe teritoriul statului român.
În afară de enumerarea titlurilor executorii prin care statul dorea să recupereze banii de la afacerile fraților Micula, judecătoarea din Beiuș nu a mai preluat nimic din argumentele ANAF.
Întregul document semnat de judecătoarea, care de abia a ieșit din perioada de stagiatură, este o odă închinată afacerilor fraților Micula:
“Astfel, se solicită instanţei să constate existenţa situației profund injustă și generatoare de prejudicii ireparabile , întrucât deși trei dintre societățile contestatoare împreună cu acționarii Viorel și Ioan Micula au câștigat definitiv un proces internațional și au obținut în mod legal repararea unor prejudicii, fiind în situația de a fi puși din postura de câștigător legal al unui litigiu internațional în aceea de a fi executați silit pentru sumele ce reprezintă rezultatul litigiului respectiv.
Finalizarea acestei executări ar determina intrarea în insolvență/faliment a societăților contestatoare, aspect care ar genera, în mod evident, pagube imposibil de recuperat ulterior. Prin urmare, o astfel de situație dezastruoasă poate fi prevenită doar prin suspendarea executării până la soluționarea definitivă a prezentei contestații, în acord cu soluțiile pronunțate anterior”.
Ludovic Orban le dă fraților Micula 900 milioane de lei
În consecință judecătoria din Beiuș a luat decizia să suspende toate procedurile împotriva afacerilor fraților, ba mai mult le-a suspendat și alte proceduri din aceeași categorie până nu se judecă un recurs făcut de aceștia împotriva deciziei Comisiei Europene din 2015 prin care România era obligată să recupereze acest ajutor de stat.
În ciuda faptului că statul român era somat încă din 2015 de Comisia Europeană să recupereze banii de la frații Micula, spre finalul lui decembrie 2019, guvernul lui Ludovic Orban decide peste noapte să le plătească celor doi oameni de afaceri peste 900 milioane de lei.
900 milioane transferați într-o zi
Într-o singură zi din Fondul de rezervă bugetară la Ministerul Finanțelor au fost transferați către frații Micula 912,5 milioane lei.
Actul Ministerului Finanțelor fusese semnat de secretarul de stat, Sebastian Burduja deoarece ministrul finanțelor de la vremea respectivă, Florin Câțu, își luase câteva zile de concediu.
Urgența invocată de Orban la vremea respectivă a venit ca urmare a faptului că frații Micula declanșaseră executarea silită a statului și au cerut sechestru asigurător pe acțiuni ale statului – un pachet de peste 58% din acțiunile Ministerului Economiei și Energiei la Conpet și de peste 22% din Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară de la Cernavodă.
La acestea, se adăuga și o parte din acțiunile deținute de stat la Romatsa, prin ministerul Transporturilor.
Avocații fraților Micula la negocierile cu guvernul Orban au fost Gheorghe Piperea, un apropiat al teoriilor conspirațiilor PSD, și partenerul acestuia Alexandru Dimitriu, fost candidat USR la primăria Sector 5 și care a sărit ulterior în barca guvernamentală fiind numit secretar de stat în Ministerul Justiției condus de Stelian Ion.