Citiți și voi ce se întâmplă în China... Practic, orice e posibil, la un moment dat...
În mare parte din 2023, o furtună mocnită a cuprins cea mai mare armată din lume, Armata Populară de Eliberare din China. În spatele zidurilor clădirilor militare ale capitalei chineze, generali puternici au dispărut din vizorul publicului unul după altul. Unii au fost ulterior înlăturați din funcții fără explicații – este cazul chiar pentru ministrul Apărării, relatează CNN .
După luni întregi de speculații publice intense și non-răspunsuri evazive din partea purtătorilor de cuvânt ai guvernului, cel mai clar semn al unei epurări profunde în interiorul armatei Chinei a venit vinerea trecută, când nouă ofițeri de rang înalt al armatei au fost înlăturați din parlamentul țării.
Deși Congresul Național al Poporului (NPC) este doar un parlament formal, membrii săi se bucură de un grad de imunitate la arestare și urmărire penală, acordat de Constituție. Anterior, astfel de expulzări bruște au servit adesea ca un preludiu pentru continuarea unor acțiuni disciplinare sau legale.
Din cauza opacității care învăluie politica chineză, nu a fost dat niciun motiv pentru îndepărtarea bruscă a generalilor din legislatură.
Dar experții care au studiat armata Chinei spun că o cauză probabilă este epurarea corupției, posibil din cauza achiziționării și dezvoltării de echipamente avansate - un element cheie în eforturile liderului Xi Jinping de a „moderniza” armata și de a o transforma într-o „forță de luptă de clasă mondială”.
Pentru unii exerți, amploarea și profunzimea ultimelor epurări amintesc de anchetele de corupție din primii ani ai mandatului lui Xi, care au dus la căderea mai multor generali de top și a subordonaților lor.
Xi a făcut din eliminarea corupției și a neloialității o piatră de hotar a guvernării sale, iar ultimele schimbări sugerează că această campanie este departe de a fi încheiată în cadrul armatei.
În centrul celei mai recente epurări se află Forța de rachete a armatei, o ramură de elită pe care Xi a construit-o pentru a supraveghea arsenalul de rachete nucleare și balistice din China, în creștere rapidă.
Liderul chinez a descris această forță ca pe „un nucleu de descurajare strategică, un sprijin strategic pentru poziția țării ca putere majoră și o piatră de temelie pe care să se construiască securitatea națională”.
„În acest moment, este evident pentru Xi Jinping și înaltul comandament chinez că conducerea Forței de rachete a fost compromisă”, a spus James Char, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.
„Dacă aceasta ar ajunge să se deterioreze pe termen lung, cu siguranță ar avea repercusiuni asupra capacităților generale de luptă ale armatei”, a spus Char.
Dintre cei nouă oficiali ai armatei expulzați din legislatură, cinci sunt legați de Forța de rachete.
Înlăturarea celor nouă a survenit la doar două zile după ce trei directori din industria aerospațială din cadrul complexului militar-industrial al Chinei au fost revocați de funcțiile deținute în cel mai înalt organism consultativ politic al țării.
Forța de rachete ar juca un rol cheie în orice conflict în zona Taiwanului sau a Mării Chinei de Sud – două posibile puncte de conflict între SUA și China – prin lansarea primelor lovituri asupra forțelor inamice și descurajarea intervenției SUA, spune Carl Schuster, fost director de operațiuni la Joint Intelligence Center al US Pacific Command.
Având în vedere importanța strategică a forței, o întrebare cheie este dacă această epurare îi afectează operațiunile sau pregătirea pentru luptă.
Până acum, Xi nu i-a vizat pe comandanții și personalul de la nivel operațional, a remarcat Schuster.
„Liderii de rang înalt au fost implicați în construirea forței, dar, în acest moment, este puțin probabil să fi fost implicați în operațiuni și planificare”, a spus el.
Deși epurarea la scară largă va afecta cu siguranță moralul în Forța de rachete și o va pune sub o supraveghere mai atentă, Char a spus că, în general, „capacitățile de luptă ale armatei nu au fost compromise într-o măsură substanțială”.