Citiți și voi ce MĂCEL e în PSD! Ăștia au luat-o razna, oameni buni, puterea le-a luat mințile!
Unul dintre motivele distanțării premierului Viorica Dăncilă de Liviu Dragnea este refuzul liderului PSD de a o trece pe lista de candidați la europarlamentare, potrivit mai multor surse din partid. Dragnea ar fi refuzat cererea din cauză că premierul nu a dat OUG pe justiție, dezvăluie jurnalistul Marian Păvălașc într-un material publicat pe G4Media.ro .
În replica, Viorica Dăncilă a început să-i îndepărteze pe oamenii plantați de Liviu Dragnea lângă ea la guvern: pe Anca Alexandrescu a trimis-o la partid sub pretextul campaniei, iar lui Darius Vâlcov i-a redus enorm accesul la decizie în Executiv, potrivit surselor citate. Acum, un rol major în guvern îl are șeful cancelariei, Costin Mihalache, un fost colaborator al lui Ponta.
Dăncilă mută prin apropierea de baroni, Dragnea răspunde cu tatonarea prezidențialelor
Dăncilă a început încă din luna martie să se pregătească pentru momentul în care poziția lui Dragnea ar putea fi slăbită în partid fie din cauza unui posibil rezultat slab la europarlamentare, fie din cauza unei sentințe dure în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Una dintre mutările făcute de Viorica Dăncilă e câștigarea bunăvoinței și voturilor șefilor de filiale din vestul țării, potrivit agenției Clever News Center. De ce din vest? După tentativa eșuată de puci intern din septembrie 2018, Dăncilă și sfătuitorii săi au observat că voturile decisive nu vin de la organizațiile puternice din sud și din est, ci din Transilvania. În septembrie, filialele din sud și est au fost împărțite în ceea ce privește debarcarea lui Dragnea. Însă, filialele din vest au votat la unison pro-Dragnea. Fix în această regiune, Viorica Dăncilă și-a concentrat ultimele două-săptămâni de vizite în teritoriu, în timp ce Dragnea forța băi de mulțime în Iași, Galați, Dâmbovița sau Dolj.
Aceasta e explicația încăpățânării Vioricăi Dăncilă de a lua la pas județele din Vest, în ciuda protestelor cu care a fost întâmpinată la fiecare oprire. Premierul a făcut un tur de forță în ultimele săptămâni, vizitând pe cont propriu, fără Liviu Dragnea, județe precum Brașov, Mureș, Sălaj, Maramureș, Cluj, Timiș, Arad, Alba.
De altfel, sursele citate au declarat pentru agenția Clever News Center că intenția lui Dragnea de a-și anunța candidatura la alegerile prezidențiale e cauzată de teama de a pierde partidul. Baronii PSD nu ar accepta niciodată ca Tăriceanu să fie candidatul comun al ALDE și PSD, așa cum i-ar fi promis Dragnea președintelui Senatului. Baronii au înțeles însă jocul lui Liviu Dragnea și au avut o reacție extrem de rezervată față de anunțul președintelui PSD. Mai mult, liderul PSD Bistriţa, Radu Moldovan, a declarat pentru Digi24 că nu ştie de nicio consultare între Liviu Dragnea şi liderii de partid pe subiectul candidatului la prezidenţiale.
Distanțarea lui Dăncilă de Dragnea se vede și din modul în care premierul ia deciziile. Potrivit surselor citate, Dăncilă se consultă acum cu mai mulți membri din Comitetul Executiv atunci când trebuie să ia o decizie, iar pe Dragnea doar îl informează asupra deciziei luate.
”Doamna premier a transmis mai multor membri din Comitetul Executiv că ea răspunde în fața partidului și atât. Că va avea o colaborare limitată de comunicare cu Liviu Dragnea, dar că deciziile vor fi la ea, în baza programului de guvernare, și la Comitetul Executiv. Ne-a mai transmis că dacă îi cerem, poate renunța la funcție”, a declarat sub anonimat unul dintre liderii partidului. Acesta a mai adăugat că premierul a confirmat că nu va adopta nicio ordonanță de urgență pe justiție, pentru că acest subiect nu este în programul de guvernare. Totodată, Dăncilă i-a asigurat pe liderii din PSD că va respecta programul de guvernare și va fi fidelă partidului.
Modificarea esențială din guvern
În penultima zi a lunii februarie, Viorica Dăncilă a venit cu o inițiativa neanunțată pe ordinea de zi privind o ordonanță de urgență prin care a reînființat Cancelaria Prim-Ministrului. Cancelaria fusese desființată de Sorin Grindeanu, primul premier propus de PSD, tocmai la solicitările lui Dragnea. Liderul PSD se temea că Grindeanu va fi învățat de funcționarii de la cancelarie să-i spună că ”nu se poate” la anumite solicitări.
Pe 1 martie, premierul l-a numit în fruntea cancelariei pe Costin Mihalache, fost consul la Beijing până în 2008 și expert în relațiile din Asia pe timpul cabinetelor conduse de Victor Ponta. Astfel, Mihalache devenea unul dintre cei mai influenți oameni din Palatul Victoria, având atribuții de a oganiza cum dorește activitatea guvernului.
”Doamna premier mi-a propus să fie șeful cancelariei, nu mi-a propus nimeni altcineva. Era în echipa de consilieri de stat, nu eram un străin. M-a întrebat cum văd eu organizarea activității guvernului. I-am spus părerea mea. Apoi, mi-a spus că vrea să fiu șeful cancelariei, dar că trebuie să vorbească la partid”, a declarat Costin Mihalache pentru Clever News Center. Acesta a mai adăugat, atunci când a fost întrebat dacă el sau altcineva îi influențează deciziile prim-ministru, că: ”Doamna premier este un om foarte hotărât, deși pare foarte cumsecade, nimeni nu poate și nu decide în locul ei. A învățat cum se conduce guvernul”.
Odată cu numirea lui Costin Mihalache, Viorica Dăncilă i-a îndepărtat pe cei doi oameni prin care Dragnea o controla. Este vorba mai întâi de Darius Vâlcov, consilerul de stat pe probleme economice, cel care a avut o mare contribuție la realizarea bugetului de stat pe 2019. După aprobarea bugetului, proiect la care Dăncilă nu a participat – așa cum reiese și din fotografiile publicate de Dragnea pe Facebook -, cei doi nu prea și-au mai vorbit, potrivit unor surse guvernamentale.
De altfel, conform unor surse și din PSD, Darius Vâlcov are acum doar un rol decorativ la Palatul Victoria, Dăncilă nici nu-l mai primește în audiențe fără a-și face o programare la Costin Mihalache.
Și Anca Alexandrescu, consilierul onorific pe probleme de comunicare, a fost înlocuită chiar de Dăncilă la începutul lunii mai. Premierul a spus atunci că omul de încredere al lui Dragnea e bine să lucreze pentru partid și nu pentru guvern.