Citiți și voi ce-a putut să declare Lavinia Șandru, colega lui Rareș Bogdan, la procesul fostului soț, strategul PSD Darius Vâlcov....
Citiți și voi ce-a putut să declare Lavinia Șandru, colega lui Rareș Bogdan, la procesul fostului soț, strategul PSD Darius Vâlcov.... Amănuntele au fost relatate de jurnalistul Ionel Stoica de la Adevărul pe contul de Facebook:
„Sunt la procesul lui Darius Valcov, strategul programului de guvernare al PSD. Fostul ministru l-a chemat martor in aparare pe tatal sau, un om batran, care spune ca a suferit de cancer. Dumitru Valcov a declarat ca o parte din banii gasiti in seif erau ai lui si ca cele trei lingouri de aur gasite la perchezitii le cumparase chiar el, ar fi platit pentru ele 156.000 de euro; voia sa le faca cadou nepotilor, deoarece “aurul nu se devalorizeaza.”
Procurorul DNA: Poate dovedi provenienta sumele de bani, este pensionar?
Curtea Suprema: Respingem intrebarea!
Si Lavinia Sandru, fosta sotie a lui Valcov, a dat o declaratie de martor, tot la solicitarea fostului ministru. Ea a explicat ca la nunta a avut sute de invitati, au facut-o in 3 locatii (Neptun, Slatina si Targu-Mures), iar darul a fost mare.
Lavinia Sandru: “Pentru 2005-2007 au fost sume mari obtinute din darul de nunta, in jur de 200.000 de euro. Cea mai mare suma a fost la Neptun, spre 300.000-330.000 de euro. La botez, care a avut loc in Bucuresti, am obtinut tot in jur de 200.000 de euro, dar am avut si cheltuieli”.
Pentru ca Sandru era deputat in acea perioada a urmat intrebarea fireasca.
Curtea Suprema: Ati declarat aceste sume de bani?
Lavinia Sandru: Stiu ca o mica parte din acestea le-am notat in declaratia de avere. Era o suma pe care am hotarat sa o depozitam pe carduri si sa facem plati. Cred ca era vorba de 150.000-200.000 de euro.”, scrie Ionel Stoica.
Dumitru Vâlcov, tatăl lui Darius Vâlcov, şi Lavinia Şandru, fosta soţie a acestuia din urmă, au fost audiaţi marţi la instanţa supremă în calitate de martori, în dosarul în care fostul ministru de Finanţe este acuzat de trafic de influenţă şi spălarea banilor, în legătură cu acordarea unor contracte companiei Tehnologica Radion.
Primul care a dat declaraţie în faţa instanţei a fost Dumitru Vâlcov.
"Darius avea un prieten, deputatul Bărbulescu, care avea un seif. Prin 2009, am fost cu soţia în Elveţia, la fata mea care este medic, însă acolo soţia a fost diagnosticată cu o boală gravă şi am stat cu ea să o îngrijesc. A venit şi fiul meu acolo şi i-am spus că am undeva 20.000 lei şi 80.000 dolari. L-am rugat să-i pună într-un loc sigur. Prin 2011, am fost din nou în Elveţia şi am fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Am fost operat, după care în preajma sărbătorilor de Crăciun am simţit că mi se apropie sfârşitul. Le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoţilor un cadou. Aveam nişte bani şi i-am zis lui Darius dacă poate să facă rost de nişte mini-lingouri de aur pentru ca nepoţii mei să aibă o amintire de la mine. La discuţii a participat şi o rudă, care a zis că poate să facă rost de lingouri. M-au costat 156.000 euro. I-am spus fiului meu să le pună în acelaşi seif. (...) Eu doream ca lingourile să le păstrez până ce nepoţii se vor face mari", a spus tatăl lui Vâlcov, potrivit Agerpres.
Dumitru Vâlcov a mai relatat că el a plătit nunta fiului său organizată la Slatina, care l-a costat în jur de 80.000 de euro.
Declaraţii în acest dosar a dat şi Lavinia Şandru, care a făcut referire la perioada în care a fost căsătorită cu Darius Vâlcov.
"Cu prilejul nunţii cu Darius Vâlcov am organizat trei evenimente: la Slatina, la Neptun şi la Târgu Mureş. Botezul l-am organizat la Bucureşti. La Slatina ştiu că au fost peste 400 de invitaţi, 200 la Târgu Mureş şi în jur de 250 la Neptun. La botezul din Bucureşti au participat cam 300 de invitaţi. Am primit sprijin financiar din partea părinţilor lui Darius, care au plătit nunta de la Slatina. La Târgu Mureş au plătit părinţii mei, iar la Neptun a fost un cadou din partea naşului nostru. Cheltuielile de la botez le-am susţinut noi", a relatat Lavinia Şandru.
Ea a fost întrebată ce sume de bani au fost obţinute în urma acestor evenimente şi ce s-a întâmplat cu acei bani.
"Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 de euro pe eveniment. Cea mai mare sumă obţinută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez am obţinut 200.000 de euro. Am avut o discuţie cu Darius şi el mi-a spus că ar fi bine să investim în ceva. Discuţiile pe care le aveam erau despre faptul ca banii investiţi să nu se devalorizeze. (...) La acea vreme eram parlamentar. (...) Am avut o discuţie cu el ce să menţionez în declaraţia de avere. O mică parte din bani chiar apare în declaraţia mea de avere, respectiv sumele obţinute în timpul mandatului şi cadourile. Sunt bani puşi pe carduri. Cam 200.000 euro. La evenimentele respective am primit şi tablouri. Dar nu sute, în jur de 8 - 10 tablouri la evenimentul de la Slatina. Am primit şi la Neptun. Nu ştiu ce valoarea aveau. Erau tablouri frumoase cu flori. Le-am pus pe pereţi. Nu ştiu ce sa întâmplat cu ele după ce am divorţat. (...) În jurul meu lumea cumpăra câte un tablou. Dar acum am ajuns să ne temem să mai cumpărăm. Arta a devenit ingrată. Şi Darius a mai cumpărat, eu ştiu de trei tablouri. Şi sora lui mi-a arătat două tablouri. (...) Socrul meu a spus că vrea să lase ceva nepoţilor şi a zis că va cumpăra câte un lingou celor trei nepoţi", a răspuns Şandru.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 9 ianuarie, când vor avea loc şi dezbaterile finale.
În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.
Alături de Darius Vâlcov au fost deferiţi justiţiei Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu.
Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.