Citiți de ce sunt în stare! Cum suntem manipulați de consultanții PSD!

Citiți de ce sunt în stare! Cum suntem manipulați de consultanții PSD!

Citiți de ce sunt în stare! Cum suntem manipulați de consultanții PSD! Pentru a putea ataca public procurorii în dosarul Belina, PSD a lansat, pe surse, dinadins, o informaţie eronată, cum că ministrul Justiţiei ar susţine ideea că Hotărârile de Guvern sunt egale cu legile şi ordonanţele de urgenţă, ceea ce e o aberaţie juridică. Toader a ripostat cu jumătate de gură, dezvăluie  Adevărul.

Dosarul Belina, în care sunt cercetate ministrele Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, a adus un conflict mocnit între ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi PSD. Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea, împreună cu Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, specialiştii partidului în drept, au căutat argumente juridice prin care să poată susţine public nevinovăţia miniştrilor anchetaţi de DNA.

Planul arăta astfel: liderii partidului ar fi trebuit să insiste, la televizor, pe faptul că procurorii nu au voie să cerceteze, din punct de vedere juridic, Hotărâri de Guvern. Liderii PSD au ajuns la această concluzie plecând de la cazul celebrei Ordonanţe 13. În primăvară, CCR a statuat că procurorii nu pot cerceta „oportunitatea“ unei ordonanţe de urgenţă sau a unei legi.

Specialiştii PSD în drept au spus în felul următor: dacă nu pot fi anchetate ordonanţele de urgenţă şi legile, atunci nu pot fi nici hotărările de guvern. Dosarul Belina a plecat tocmai de la două hotărâri de guvern: una iniţiată de Rovana Plumb, iar a doua de Sevil Shhaideh, la acea vreme secretar de stat al Dezvoltării în Guvernul Ponta.

Pentru a avea credibilitate, liderii PSD au încercat să-l forţeze pe ministrul Justiţiei să susţină că dosarul Belina este identic cu speţa OUG 13, deci procurorii n-au ce se amesteca. Surse din partid au povestit pentru „Adevărul“ că liderii PSD au lansat, miercuri, pe surse, informaţia că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar susţine ideea că Hotărârile de Guvern sunt egale, din punct de vedere juridic, cu legile şi cu ordonanţele de urgenţă.

Numai că, potrivit dreptului constituţional, planurile gândite la partid sunt aberaţii juridice. Iar Tudorel Toader, ca profesor de drept constituţional, n-a înghiţit teoria „experţilor“ Florin Iordache şi Eugen Nicolicea.

„Afirmaţia este absolut incorectă“, a spus ministrul Justiţiei, joi dimineaţă, într-o conferinţă de presă. Apoi, a explicat că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere: palierul superior – ordonanţe şi legi, adoptate de către Guvern şi Parlament; palierul al doilea: referitor la Hotărâri de Guvern; şi palierul al treilea, care include ordinele de ministru.

Apoi, Tudorel Toader a admis că decizia CCR din februarie referitoare la OUG 13 este aplicabilă numai pentru ordonanţe şi legi, nu şi pentru Hotărâri de Guvern. Aşadar, decizia CCR nu se aplică în dosarul Belina. Mingea va fi din nou la CCR Tudorel Toader s-a revoltat doar ca profesor, când a venit vorba de teoria dreptului constituţional.

Însă când discuţia s-a mutat strict către decizia politică, ministrul Tudorel Toader a cedat imediat în faţa PSD. Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea a cerut ca Ministerul Justiţiei să-şi asume decizia de a sesiza CCR pe motiv că ancheta din dosarul Belina a generat un conflict juridic de natură constituţională între două puteri ale statului: Guvern şi Parchet.

Sursele citate susţin că, în primă fază, Tudorel Toader a refuzat şi a cerut ca Guvernul să-şi asume paternitatea sesizării Curţii. Până la urmă, s-a ajuns la un consens: Ministerul Justiţiei va formula sesizarea, iar Guvernul Tudose şi-o va asuma.

Potrivit lui Tudorel Toader, CCR va trebui să răspundă următoarei întrebări: „Dacă la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate analiza oportunitatea emiterii, la palierele 2 şi 3 poate ancheta oportunitatea, circumstanţele împrejurările emiterii?“. Practic, dacă CCR va extinde decizia din februarie şi la hotărâri de guvern (pe lângă legi şi ordonanţe), atunci dosarul Belina va fi omorât.

*** NOTĂ Facem și noi o completare. Cea care a difuzat prima informația că Toader vrea să modifice legislația a fost o reporteră de la Digi24, televiziune care a difuzat „știrea” în regim de breaking-news!

Toader, lecţie de drept primită de la un coleg

Ministrul Tudorel Toader, fost decan al Facultăţii de Drept din Iaşi, a spus că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ.

În replică, unul dintre cei mai titraţi specialişti ieşeni în Drept, profesorul universitar Valerius Ciucă, judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, îl contrazice pe fostul său coleg de la universitatea ieşeană. „Orice acţiune (inclusiv în contencios administrativ) este compatibilă cu acţiunea penală. Penalul ţine în loc nu doar civilul, ci întregul ansamblu al acţiunilor în justiţie dacă, fireşte, există elemente penale. Altminteri, toţi infractorii din instituţiile statului ar nega competenţa generală a titularului unic al acţiunilor publice, nimeni altul decât Ministerul Public. Îmi şi imaginez cum, într-o crimă de înaltă trădare, surprins în flagrant, inculpatul s-ar apăra negându-i statului dreptul de-a-i anihila imoralul rezultat..., sau ar solicita competenţă exclusivă a ... comisiei de etică... “, a scris Valerius Ciucă pe Facebook. „În cazul Belina, nouă obsesie naţională, contenciosul este absolut irelevant: lipseşte subiectul activ (adică un eventual petent nemulţumit; dimpotrivă, cu excepţia justiţiarilor, toată lumea-i mulţumită...)“, a mai scris profesorul, cu trimitere la faptul că nicio autoritate a statului nu s-a arătat nemulţumită de trecerea lacului Belina în proprietatea CJ Teleorman.



Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă