Citiți ce spune omul ăsta!

Citiți ce spune omul ăsta!

Multe dintre principalele economii ale lumii vor intra în recesiune în următoarele 12 luni, în condițiile în care băncile centrale vor înăspri agresiv politica monetară pentru a combate inflația în creștere, potrivit economistului șef al firmei de brokeraj Nomura holdings, citat de CNBC .

Rob SubbaramanFoto: CNBC

"În momentul de față, băncile centrale, multe dintre ele au trecut la un singur mandat în esență - și anume acela de a reduce inflația. Credibilitatea politicii monetare este un activ prea prețios pentru a fi pierdut. Așa că vor fi foarte agresive", a declarat marți Rob Subbaraman, care este, de asemenea, șeful departamentului de cercetare a piețelor globale, Asia ex-Japonia, la CNBC.

"Asta înseamnă încărcarea frontală a creșterilor de rate. De câteva luni arătăm cu degetul riscurile unei recesiuni, iar acum avem multe dintre economiile dezvoltate care intră efectiv în recesiune", a adăugat el.

În afară de SUA, Nomura se așteaptă la recesiuni în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Canada anul viitor, a precizat firma de brokeraj într-o notă de cercetare.

Recesiunea din SUA: superficială, dar de lungă durată

În SUA, Nomura prognozează o recesiune superficială, dar lungă, de cinci trimestre, începând cu ultimul trimestru din 2022.

"SUA va intra în recesiune - deci o creștere negativă a PIB-ului de la un trimestru la altul începând cu trimestrul 4 al acestui an. Va fi o recesiune superficială, dar de lungă durată. Noi o vedem durând timp de cinci trimestre la rând", a spus Subbaraman.

Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană se numără printre cei care încearcă să controleze inflația record cu majorări de rate.

În iunie, Fed a majorat rata dobânzii de referință cu 75 de puncte de bază, până la un interval de 1,5%-1,75%, iar președintele Jerome Powell a indicat că ar putea avea loc o nouă majorare de 50 sau 75 de puncte de bază în iulie.

Riscurile cu care se confruntă economiile de dimensiuni medii

Nomura spune că mai multe economii de dimensiuni medii - inclusiv Australia, Canada și Coreea de Sud - care au avut boom-uri imobiliare alimentate de datorii riscă să intre în recesiuni mai profunde decât se preconizează, dacă majorarea ratelor dobânzilor va declanșa explozii imobiliare și reducerea gradului de îndatorare, se arată în raport.

"Singura excepție este China, care se redresează din recesiune pe măsură ce economia se deblochează, deși riscă să fie din nou blocată și să intre din nou în recesiune, atât timp cât Beijingul își menține strategia zero-Covid", spun analiștii.

"Dacă băncile centrale nu înăspresc politica monetară pentru a reduce inflația acum, riscul pentru economie de a trece la un regim de inflație ridicată" și de a rămâne blocată acolo este mult mai mare, a avertizat Subbaraman la CNBC .


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...