Citiți asta și apoi faceți legătura cu fuga lui Sebastian Ghiță în Serbia...

Citiți asta și apoi faceți legătura cu fuga lui Sebastian Ghiță în Serbia...

<< Conducerea GRU supervizează Drumul mătăsii, un proiect internațional de curse off-road, folosindu-i infrastructura pentru a-și desfășura rezidenții și pentru a stabili contacte politice, așa cum reiese din documentele obținute de investigatorii noștri. Istoricul convorbirilor telefonice sugerează faptul că directorul oficial al evenimentului s-a aflat comnstant în contact cu ofițeri din Unitatea Militară 29155, care a fost implicată în bombardarea de depozite militare și otrăviri cu arme chimice. >>

<< „Este bine când recompensa își găsește eroul. Prin decretul prezidențial privind Raliul mătăsii, lui Bulat Ianborisov i se acordă Ordinul Alexandru Nevski pentru serviciile de întărire a capacității de apărare a țării și pentru realizarea cu succes a sarcinilor speciale”, a recitat adjunctul șefului GRU, generalul Vladimir Alexeev, îmbrăcat în uniformă militară de ceremonie. Ceremonia a avut loc la biroul Raliul mătăsii, companie care organizează evenimente internaționale de camioane și motociclete. Bulat Ianborisov, șeful Asociației Raliul mătăsii, a acceptat cu mândrie premiul și a udat ordinul într-un pahar de vodcă, în fața generalului.

Având în vedere că Ordinul Alexandru Nevski este un premiu militar acordat pentru vitejie personală și merit militar, ce ar fi putut face Bulat Ianborisov, care are cetățenie rusă și cipriotă și locuiește în Franța jumătate din timp, pentru a-l merita? În ce intervine șeful adjunct al principalei agenții de informații a Rusiei? La ce „sarcini speciale” s-a referit el?

Un raliu pentru destinații speciale

Drumul mătăsii este o cursă anuală off-road care a fost înființată în 2009 ca eveniment regional, cu concurenți ce parcurg distanța de la Kazan, în Rusia, până la Așhabat, în Turkmenistan. Până în 2016, raliul se desfășura deja de la Moscova la Beijing, iar în anul următor s-a extins până la Xi’an, punctul de plecare al străvechiului Drum al Mătăsii. Organizatorii au reușit să implice sportivi de talie mare, punându-l pe Vladimir Ciaghin, supranumit „Regele Dakarului” pentru numărul record de victorii în raliul Franței, în scaunul de director și numindu-l ca adjunct al său pe Frederic Lequien, celebritate a curselor și fost șef al francizei Raliul Dakar. Raliul a contribuit la promovarea camioanelor KAMAZ, principal sponsor al evenimentului, și la consolidarea relațiilor cu China, pe unde a trecut cea mai mare parte a traseului.

Obiectivele „soft-power” ale Raliului Drumul mătăsii sunt precizate clar în documentele sale interne. Unul dintre ele, intitulat „Platforma de Comunicare a Drumului mătăsii” și datată, 9 decembrie 2021, precizează că proiectul își propune „realizarea potențialului de soft power și democrație populară în cadrul cooperării internaționale”. Printre altele, raliul trebuia să contribuie cumva (într-un mod neprecizat) la proiectul Puterea Siberiei 2 (o colaborare între Gazprom și CNPC chinez pentru a furniza gaz rusesc Chinei) și chiar să asigure stabilitatea politică în Mongolia.

Sursa: The Insider

Un alt document intern al SWR (abrevierea în engleză a Raliului Drumul mătăsii – Silk Way Rally) prezintă compania drept o „platformă universală pentru diplomația publică”, bazată pe ideea „puterii soft a Rusiei”, care vizează aducerea laolaltă a unor țări precum Rusia, China, Iran, Qatar, Afganistan, Siria, Turkmenistan și Tadjikistan. Acest document prezintă, de asemenea, planuri de construire a unor „terminale logistice” în fiecare dintre aceste țări, care vor include nu numai facilități de stocare, ci și o rețea de comunicații 5G sigură.

Documentul dezvăluie și un traseu de raliu uriaș (programat inițial pentru sfârșitul anului 2022) care să se întindă de la Doha în Qatar, prin țările din Asia Centrală și Turcia, și se încheie la Damasc, în Siria.

Sursa: The Insider

Același document intern precizează clar obiectivele geopolitice ale proiectului, în interesul Rusiei:

  • Întărirea poziției regionale a Rusiei prin facilitarea relațiilor dintre Qatar, Iran și Turcia
  • Influențarea Arabiei Saudite
  • Influențarea Turciei, prin componenta siriană a raliului, în toate problemele de interes pentru Rusia, inclusiv Azerbaidjan, Armenia, Crimeea și Siria.
  • Oferirea către talibani a unei foi de parcurs către legitimitatea internațională în schimbul recunoașterii Crimeei ca teritoriu rusesc.

Prin urmare, fondatorii proiectului nu și-au mai limitat scopul la un eveniment sportiv, ci l-au văzut ca pe o infrastructură logistică extinsă. Mai mult, organizatorii au mers și mai departe în ambițiile lor, concepând un proiect cu adevărat continental, după cum se vede în cel de-al treilea document. Documentul este clasificat (“Top Secret/Do Not Copy”) și adnotat ca raport al lui Bulat Yanborisov către ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, datând 12 noiembrie 2021. Pe lângă diferitele planuri de infrastructură și energie, raportul aborda deja obiective militare :

  • Oportunități pentru crearea de noi alianțe politice și militare
  • Creșterea prezenței militare a Rusiei în Asia Centrală și de Est „pentru a preveni destabilizarea în regiune”
  • Controlul armelor în regiune
  • Oportunități de introducere a produselor industriei militare rusești pe noile piețe care s-au angajat să susțină platforma Drumul mătăsii în timpul negocierilor. Printre altele, raportul îi enumeră pe prințul moștenitor al Qatarului, viceprim-ministrul, ministrul apărării și ministrul de externe al Chinei, un reprezentant al Ministerului turc al Apărării, care este descris și drept proprietarul drepturilor de franciză F1 în Turcia, precum și Sheikh Khalifa, conducătorul Abu Dhabi.

Deocamdată, însă, raliurile GRU sunt departe de a stabili dominația mondială. Poate că singurul succes internațional de care ar putea fi mândri organizatorii cursei este lansarea în cinematografe a lungmetrajului animat Rally Road Racers, exprimat de vedete precum membrul Monty Python, John Cleese, și actorul J. K. Simmons. Personajele sale concurează într-un raliu numit Silk Road (oficial, filmul nu este asociat cu SWR, dar nu există niciun alt raliu cu nume similar).

Sursa: The Insider

Cu toate acestea, nu pentru desenul animat a primit Bulat Ianborisov un ordin militar de la directorul adjunct al GRU. Și, într-adevăr, după cum am putut constata, Ianborisov făcuse pentru GRU favoruri de alt fel.

În slujba sabotorilor

Surse din cadrul Silk Way Rally susțin că nu cunoșteau activitățile lui Ianborisov în companie sau dacă acesta are vreo legătură cu organizarea raliurilor. Și acest lucru este de înțeles, deoarece pare să fi avut sarcini mai importante.

Numai în 2022, Ianborisov a avut cel puțin 60 de conversații telefonice cu generalul Alexeev, conform înregistrărilor de facturare pe care le-am analizat. Generalul Alexeev l-a sunat și i-a trimis mesaje text lui Ianborisov la trei numere de telefon diferite și, de asemenea, a comunicat cu fiul său adult, Amir Ianborisov, care este și el implicat în proiectul SWR și care, conform metadatelor, a pregătit și rapoarte către Serghei Șoigu.

Sursa: The Insider

Contactele dintre Ianborisov Sr. și generalul Alexeev au fost deosebit de frecvente cu puțin timp înainte de invazia rusă din Ucraina și în primele două luni ale acesteia (după sursele noastre, Alexeev a jucat cel mai activ rol în organizarea primei faze a invaziei, care însă nu s-a încheiat deloc așa cum fusese planificat).

Generalul GRU Vladimir Alexeev și Bulat Ianborisov / Sursa: The Insider

În afară de Alexeev, Ianborisov a mai comunicat cu cel puțin 11 ofițeri GRU, dintre care trei erau ofițeri ai Unității Militare 29155, complici la otrăvirile cu noviciok ale soților Skripal și a lui Emilian Gebrev și bombardarea depozitelor militare din Cehia și Bulgaria. În urma investigațiilor The Insider și Bellingcat, unitatea militară a fost desființată, dar unii dintre ofițeri au continuat să lucreze pentru GRU, participând la activități subversive în Ucraina.

Unul dintre interlocutorii frecventi ai lui Ianborisov a fost Rustam Djafarov (născut în 1972), care a servit în Unitatea Militară 29155 și a călătorit în țările europene în 2010-2013 sub numele de Rustam Djamalov. Numărul pașaportului lui „Djamalov” diferă cu o singură cifră de cel al otrăvitorilor lui Skripal, „Ruslan Boșirov” (nume real, Anatoli Cepiga) și „Alexandr Petrov” (Alexandr Mișkin). În 2011, „Rustam Djamalov” a zburat cu „Ruslan Boșirov” într-un oraș din Europa Centrală în apropierea căruia un depozit de muniții a explodat câteva zile mai târziu (acest incident este încă investigat de către The Insider și Bellingcat).

Informațiile disponibile în surse deschise sugerează că, în 2021, Djafarov apare, sub numele real, ca angajat al companiei Silkway Rally Directorate. Înainte de aceasta, agentul GRU activase în Administrația Prezidențială în calitate de trimis prezidențial în Districtul Orientului Îndepărtat al Rusiei (după cum am constatat, mulți dintre ofițerii UM 29155 a căror activitate în străinătate a devenit imposibilă în urma investigațiilor The Insider și Bellingcat au fost numiți trimiși prezidențiali în diverse regiuni rusești).

Printre alte contacte ale lui Ianborisov se numără Oleg Martianov, fostul comandant al Forțelor ruse de operații speciale (SSO) ruse și expert în relațiile cu companiile militare private. Unele dintre contactele lui Ianborisov au fost, de asemenea, legate de PMC-uri (companii private de mercenari – n.tr.), cum ar fi Valeri Cekalov, un asociat al șefului PMC Wagner, Evgeni Prigojin

Ianborisov a fost totodată în legătură cu cel puțin doi asociați ai lui Evgheni Prigojin, inclusiv Valeri Cekalov, proprietarul pro-forma al multiplelor companii ale lui Prigojin.

Regim fără viză, pentru GRU

Organizată cu participarea activă a GRU și în special a generalului Alexeev, invazia pe scară largă a Ucrainei a limitat drastic oportunitățile de călătorie pentru majoritatea rușilor: vize turistice anulate, curse aeriene suspendate și cereri de permis de ședere respinse. Dar subordonații lui Alexeev par să nu aibă deloc probleme. După februarie 2022, Bulat Ianborisov a continuat să călătorească intens în Europa și Asia, întorcându-se doar pentru scurt timp în Rusia. La Paris, Ianborisov deține un apartament pe Rue Prony, într-un cartier bogat.

Sursa: The Insider

Având în vedere contactele regulate ale lui Ianborisov cu echipa de asasini din Unitatea Militară 29155, acest apartament poate fi folosit ca o casă de siguranță GRU (în orice caz, datele de zbor arată că membrii grupului au vizitat în mod regulat Parisul).

Sursa: The Insider

Sursa: The Insider

În Bulgaria, Ianborisov are și un conac de lux în Sozopol (nu departe de Burgas). Datele telefonice ale lui Denis Sergheev (cunoscut și sub numele de Serghei Fedotov), șeful grupului GRU care l-a otrăvit cu noviciok pe Emilian Gebrev, îl plasează lângă Sozopol înainte de otrăvire.

Sursa: The Insider

Apartamentele și companiile lui Ianborisov nu sunt bunuri mai puțin valoroase pentru GRU decât infrastructura construită pentru raliuri. În timp ce aceasta din urmă servește drept pretext pentru agenți de a călători în Asia Centrală și China, cel dintâi servește pentru GRU ca pretext legal pentru a folosi imobiliare și bani în Europa. În plus, spre deosebire de spionii rezidenți ai GRU, care lucrează sub acoperire diplomatică și sub supravegherea constantă a serviciilor speciale locale, Ianborisov și fiul său pot călători prin Europa fără a atrage în mod excesiv atenția.

Într-o conversație cu The Insider, Bulat Ianborisov a recunoscut că SWR a fost conceput nu numai ca un eveniment sportiv, ci și ca o platformă pentru „diplomația publică”, dar a negat orice legătură cu GRU. Potrivit acestuia, ordinul pe care l-a primit de la generalul Alexeev a fost o recunoaștere a ajutorului său în aprovizionarea Ministerului rus al Apărăriicu cu echipamente medicale anti-COVID-19. De asemenea, a explicat că a comunicat cu Rustam Djafarov doar pentru că îi este rudă (soțul verișoarei sale). Cu toate acestea, deși el a negat că a comunicat, de la începutul așa-numitei „operațiuni militare speciale”, cu Alekseev sau cu alți reprezentanți ai Ministerului Apărării datele sale de facturare sugerează contrariul. El a mai spus că nu-și amintește să fi comunicat cu niciunul dintre cei 11 ofițeri GRU enumerați de către The Insider, deși metadatele telefonului său atestă contrariul. Ianborisov a mai spus că a auzit pentru prima dată despre desenul animat respectiv de la corespondentul The Insider. >>


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”