Citiți ASTA! Toți HOȚII care au condus România ar trebui să TACĂ PUȚIN!
Joi, 27 octombrie, la Roma, a fost prezentat Raportul anual cu privire la situatia strainilor din Italia, intitulat "Dossier Statistico Immigrazione 2016". Din Raport se contureaza imaginea comunitatii de romani, cea mai numeroasa din Peninsula: "E o comunitate care creste din punct de vedere numeric, in ciuda crizei din ultimii ani, si contribuie constant la economia Italiei", explica pentru Hotnews.ro Antonio Ricci, coordonator al Raportului statistic.
Romanii din Italia reprezinta o resursa importanta pentru economia Italiei, dar si pentru economia Romaniei. In 2015, suma totala a veniturilor declarate de cetatenii romani in Italia a fost de 5,6 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui total de 624 de milioane de euro platite Statului italian sub forma de impozit pe venit (IRPEF).
In plus, doar in 2015, romanii din Italia au trimis in tara aproape 850 de milioane de euro (847,621,000), potrivit Raportului IDOS, care citeaza cifrele aduse la zi de Banca d¬Italia.
Munca si sacrificii
Mai mult de o cincime din strainii angajati in Italia sunt romani. Mai precis e vorba de 767.074 persoane, potrivit Raportului citat, care foloseste statistici ale Institului National de Asigurari impotriva accidentelor la locul de Munca (INAIL). In 2015, au fost nou angajati in Italia peste 70.000 de romani, insa printre ei sunt si lucratori care au fost concediati si readusi la locul de munca in cursul aceluiasi an (e vorba de o metoda discutabila folosita de multi angajatori pentru a obtine avantaje fiscale).
In 2015, suma totala a veniturilor declarate de cetatenii romani in Italia a fost de 5,6 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui total de 624 de milioane de euro platite Statului italian sub forma de impozit pe venit (IRPEF).
Sectoarele de activitate predominante sunt serviciile (422,089 de persoane angajate in acest domeniu, reprezentand 55,0% din totalul angajatilor romani) si industria (163.346, adica 21,3%). In unele sectoare, cum ar fi asistenta la domiciliu si constructiile, prezenta romanilor este net superioara fata de alte populatii de straini. Doar in constructii, romanii ocupa 40% din forta de munca straina din Italia.
Ca noutate, in ultimii ani, din ce in ce mai multi romani lucreaza ca salariati in agricultura: aproape 20.000 de noi angajari in 2015.
Din ce in ce mai multe romance isi deschid propria afacere
Se confirma faptul ca, in interiorul comunitatii, femeile sunt mai numeroase decat barbatii. Astfel, in ceea ce priveste structura comunitatii pe sexe, componenta feminina continua sa fie predominanta, ponderea ei fiind de 57,2% (pentru a face o comparatie, in Romania ponderea este de 51,1 la suta - date INS la 1 ianuarie 2014).
Raportul evidentiaza o alta caracteristica, dupa cum explica pentru Hotnews.ro Antonio Ricci "Spre deosebire de alte comunitati de straini, in cadrul carora mai degraba barbatii sunt cei care intretin financiar sotiile si copiii, printre romani, femeile au un rol activ in ceea ce priveste contributia la venitul familiei.
Peste 418.058 de romance din Italia au fost angajate cu acte in regula in 2015, adica 54,5% din totalul comunitatii. Insa numarul femeilor care lucreaza este, cu siguranta, mai mare, avand in vedere ca multe dintre ele sunt platite total sau partial la negru, mai ales in domeniul asistentei la domiciliu a batranilor".
"In plus, - continua expertul - noutatea este faptul ca din ce in ce mai multe romance isi deschid propria afacere. Daca in 2008 doar 13,8% dintre intreprinzatorii romani erau femei, in 2015 ponderea a crescut la 22,2%".
Potrivit statisticilor, mai mult de jumatate din romanii angajati in Peninsula au o pozitie care nu corespunde calificarii lor profesionale. Cei mai multi dintre ei au un nivel de educatie superior celui necesar locului de munca ocupat.
Exploatare si accidente mortale
Cele trei sectoare unde romanii au o pondere importanta (asistenta la domiciliu, constructii si agricultura) sunt, din pacate si sectoarele unde se inregistreaza cele mai numeroase cazuri de exploatare ilegala a fortei de munca : "In ultimii ani, gasim in presa din ce in ce mai multe si mai grave cazuri de exploatare, asa numitul fenomen de 'caporalat' - e vorba de acele retele care se ocupa cu traficul de persoane, prezente in toata Italia, de la Verona, in nord, pana la Ragusa, in Sicilia", explica Antonio Ricci.
Din pacate, romanii ocupa primul loc printre straini si in ceea ce priveste numarul accidentelor la locul de munca. Anul trecut, peste 15.000 de conationali au suferit un accident la locul de munca, dintre care 48 au fost mortale.
2015: 15.000 de nou nascuti romani
Romanii continua sa fie, dupa cum am spus, cea mai numeroasa comunitate de straini din Peninsula. Peste un milion de romani, mai precis 1.151.395 conationali, traiesc oficial in Italia, cu circa 20.000 mai multi decat cei inregistrati oficial anul trecut.
Sunt si romani care in 2015 au parasit definitiv Italia. Potrivit Raportului, au fost stersi din registrul Evidentei Populatiei (Anagrafe) 13.518 de romani, in timp ce alti 25.000 de conationali au fost inscrisi in acelasi Registru, ca noi sositi in Italia.
De asemenera, comunitatea a crescut in ultimul an si datorita faptului ca s-au nascut in Peninsula peste 15.000 de copii din cupluri de romani. In sfarsit, pentru a completa cadrul statistic, aproape 6500 de conationali au devenit cetateni italieni si nu mai sunt luati in considerare de catre cercetatori ca fiind straini.
Prezenta romanilor pe teritoriul Italiei este in continuare neomogena. Cele mai importante comunitati s-au stabilit in nordul si centrul Italiei (575.908, respectiv 362.755 de persoane). In provincia Torino se inregistreaza cea mai mare densitate de romani, numarul lor reprezentand 46% din numarul total al strainilor. Alte provincii cu o prezenta masiva de romani sunt Roma, Milano, Verona si Padova.
O comunitate care "prinde radacini in Italia"
"Romanii din Italia alcatuiesc o comunitate construita in mare parte in jurul familiei. Numarul elevilor inscrisi in scolile din Italia creste. O cincime din elevii straini din Peninsula (19,4% adica 157.806) sunt romani. Intre 2000 si 2014, in Italia s-au nascut 136.144 copii romani", ne spune Antonio Ricci.
Creste si numarul studentilor din Universitatile italiene, in anul academic 2014/2015 fiind inscrisi 7,090 de romani.
"Desi sunt romani care au parasit Italia in ultimii ani, exista pentru o buna parte din comunitate, dorinta de a prinde radacini aici. O demonstreaza si numarul ridicat de cereri de cetatenie. Intre 2008 si 2014, 28.320 de romani au devenit italieni, dintre care 6442 doar in 2014.
Ca o concluzie, dincolo de datele statistice, putem vedea clar ca romanii alcatuiesc o comunitate care se adapteaza greutatilor, o resursa atat pentru Italia, cat si pentru Romania," conchide Ricci.