Circulaţie îngreunată pe Autostrada Soarelui şi pe DN1, după ce mii de turişti au plecat în minivacanţa de Sfânta Maria
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române anunţa, vineri, că la ora 6.15 se circula cu dificultate pe Autostrada Soarelui, pe sensul de mers spre litoral atât din cauza numărului mare de maşini, cât şi din cauza ceţii. Poliţiştii au anunţat că pe tronsonul cuprins între kilometrii 140 şi 215, ceaţa reduce vizibilitatea sub 50 de metri, iar pe distanţe scurte chiar şi sub 25 de metri.
În cazul producerii unor blocaje de trafic pe autostradă, poate fi utilizată ruta DN3 Bucureşti - Lehliu-Gară, DN3A Lehliu-Gară - Feteşti, A2 Feteşti - Cernavodă, DN 22C Cernavodă - Murfatlar, DN3 Murfatlar - Constanţa.
De asemenea, şoferii care se deplasează dinspre Moldova către litoral să circule pe DN2A Hârşova - Ovidiu sau să traverseze Dunărea cu bacul la Brăila sau Galaţi, urmând traseul Măcin - Caugagia - Constanţa ( DN22D-DN22).
De asemenea, Centrul Infotrafic a anunţat că, în jurul orei 9.10, în judeţul Prahova, traficul rutier a fost intens pe DN1, pe sensul de mers către Braşov.
În staţiunile montate şoferii conduc cu viteză redusă, motiv pentru care se pot forma coloane.
Pentru a evita aglomeraţia, conducătorii auto care merg la Braşov sunt sfătuiţi să circule pe DN1A Ploieşti – Cheia – Săcele.
Pentru evitarea implicării în accidente rutiere grave, şoferii sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă sporită, să ruleze cu viteză adaptată condiţiilor de drum (atenţie la zonele afectate de ceaţă precum şi la intrările sau ieşirile de pe autostradă), să se angajeze în efectuarea depăşirilor şi a celorlalte manevre în trafic doar după o atentă asigurare, să nu conducă după ce au consumat băuturi alcoolice şi să îşi cupleze centurile de siguranţă.
Poliţia Rutieră a luat măsuri pentru prevenirea accidentelor grave şi a blocajelor în trafic, asigurând prezenţa activă a agenţilor de circulaţie care vor acţiona inclusiv cu aparatele de supraveghere a traficului şi de măsurare a vitezei pe trosoanele cu risc crescut de producere a accidentelor. De asemenea, circulaţia rutieră va fi monitorizată şi din elicopter.
Peste 20.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor acţiona în această minivacanţă
Peste 20.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor asigura ordinea în minivacanţa de Sfânta Maria Mare, şoferii vor fi supravegheaţi în trafic cu 420 de aparate radar şi şapte elicoptere, iar pentru urgenţe medicale sunt pregătite peste 1.000 de ambulanţe şi şase elicoptere.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunţat joi că în zilele 15, 16 şi 17 august, din dispoziţia viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Orea, la nivel naţional vor fi mobilizaţi peste 20.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră şi în plus vor fi pregătite 13 elicoptere pentru a interveni în cazul unor urgenţe medicale, dar şi pentru a supraveghea traficul rutier şi a oferi sprijin aerian în cazul unor misiuni.
În cele trei zile vor fi scoşi în stradă 12.200 de poliţişti, care vor acţiona cu peste 2.300 de autospeciale. De asemenea, Poliţia Rutieră va scoate în stradă toate radarele pe care le are în dotare. În minivacanţa de Sfânta Maria Mare, poliţiştii vor lucra în două şi trei schimburi şi vor avea pe drumurile naţionale şi judeţene 420 de aparate radar.
Peste 3.800 de jandarmi vor fi concentraţi în special în zonele în care vor avea loc slujbe religioase, concerte sau alte evenimente, în condiţiile în care doar vineri, de Sfânta Maria Mare, în ţară sunt programate aproximativ 200 de manifestări religioase şi culturale, la care sunt aşteptaţi peste 400.000 de participanţi.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va lucra cu aproximativ 2.000 de angajaţi, pregătiţi să intervină în cazul producerii unor evenimente şi care vor supraveghea zilnic respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor în timpul manifestărilor care implică un public numeros.
Monica Dajbog a precizat că pentru intervenţia medicală de urgenţă vor fi pregătite 350 de autospeciale SMURD, la care se adaugă 745 de echipaje de ambulanţă, care vor fi coordonate de Departamentul pentru Urgenţă.
Inspectoratul General de Aviaţie are pregătite 13 elicoptere, dintre care şase pentru intervenţie în caz de urgenţe medicale.
Purtătorul de cuvânt al MAI a mai spus că, în condiţiile în care se aşteaptă o creştere semnificativă a traficului în punctele de trecere a frontierei, la nivelul Poliţiei de Frontieră s-au luat măsuri ca, în caz de nevoie, personalul să fie suplimentat, pentru evitarea aglomeraţiei.
Mai multe trenuri spre mare
În această perioadă, CFR Călători a pus în circulaţie încă două trenuri spre şi dinspre litoral. CFR Călători a anunţat că un tren Regio va pleca din Gara de Nord Bucureşti spre Mangalia, vineri la ora 2 şi 50 de minute. Garnitura va avea opriri în toate staţiunile de la malul mării.
Iar duminică, la ora 16:20, un alt tren va pleca din Mangalia spre Bucureşti Nord.
De asemenea, CFR a suplimentat numărul de trenuri şi spre principalele destinaţii de pelerinaj.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Va fi weekendul extremelor în ceea ce priveşte condiţiile atmosferice. Specialiştii au anunţat că de vineri vremea se va răci în nordul ţării, însă în sud, izolat, temperaturile vor depăşi 35 de grade Celsius. Ziua de sâmbătă poate fi catalogată drept o zi de tranzit, producându-se o răcire uşoară, urmând ca duminică maximele să nu mai depăşească 30 de grade.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi o atenţionare de Cod galben de caniculă valabilă până vineri la ora 19.00. Specialiştii au anunţat că temperaturile vor fi de 35-36 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Sursa: adevarul.ro