Circulara SECRETĂ care a BLOCAT VOTUL în DIASPORA

Circulara SECRETĂ care a BLOCAT VOTUL în DIASPORA

In 2 noiembrie, in ziua primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o circulara catre toate sectiile de votare din strainatate, cerand explicit ca celebra declaratie pe proprie raspundere sa fie completata de alegatori “in cadrul sectiei de votare”, inainte de a primi buletinele de vot si stampila. 

Documentul obtinut de Centrul de Investigatii Media a fost transmis de MAE sub semnatura neolografa a secretarului general Sorin Moise si este sursa tuturor intarzierilor care au pus sute de romani din strainatate in situatia de a nu mai putea vota, fapt ce a creat un imens scandal in Romania ultimelor zile.

 Documentul prezentat, ce poarta numarul F/8428 din 2 noiembrie 2014, MAE invoca o solicitare a Biroului Electoral 48 pentru sectiile de votare din strainatate si comunica tuturor misiunilor diplomatice romanesti din tarile in care au fost amenajate sectii de votare ca cei care voteaza pe listele speciale, deci toti alegatorii acestor sectii, pot vota numai dupa ce au completat declaratia pe propria raspundere pusa la dispozitie “in cadrul sectiei de votare”, precum si dupa inscrierea fiecarui elector in tabelul electoral.

“Urmare a solicitarii Biroului Electoral 48 pentru sectiile de votare din strainatate, va comunicam faptul ca exercitarea dreptului de vot pe tabelele electorale prevazute de articolul 9 alin. (1) si (2) din Legea 370/2004 este precedata in mod obligatoriu de completarea declaratiei pe proprie raspundere pusa la dispozitie in cadrul sectiei de votare si de inscrierea alegatorului in tabelul electoral”, se arata in circulara publicata de Centrul de Investigatii Media.

Documentul invoca “o solicitare” a Biroului Electoral pentru sectiile din strainatate, insa pe site-ul acestuia nu exista nicio decizie in acest sens.

Am putut gasi, totusi, Decizia nr. 3 a acestui birou electoral, care a functionat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Continutul acestei decizii, care a fost emisa de Biroul Electoral 48 in aceeasi zi de 2 noiembrie, pare sa corecteze cele transmise in circulara plecata de la MAE catre ambasade: ea prevede, in esenta, ca formularul de declaratie pe propria raspundere trebuie pus la dispozitia alegatorilor de un membru al Biroului electoral al sectiei de votare, dar poate fi completat si “in proximitatea acesteia”, fiind obligatorie doar semnarea sa sa in fata comisiei electorale.

Document confidential?

In documentul prezentat mai JOS se precizeaza clar ca informatiile pe care le contine sint confidentiale si sint destinate doar personalului diplomatic din ambasade. “Daca nu sinteti una dintre persoanele de mai sus, va atentionam ca distribuirea, copierea sau orice alta intrebuintare a acestor informatii este strict interzisa. Daca ati primit acest document din greseala, va rugam sa il distrugeti si sa notificati imediat expeditorul”, se arata in document.

Centrul de Investigatii Media considera ca informatiile continute de acel document sint unele de interes public, date fiind consecintele produse in detrimentul procesului electoral in data de 2 noiembrie. De asemenea, avocatii consultati de Centrul de Investigatii Media au opinat ca documentul invoca o decizie a unei autoritati administrative (Biroul Electoral nr. 48, n.r.), care nu poate emite documente secrete.

“In plus, documentul vizeaza un proces eminamente public si transparent: procesul electoral. El nu poate fi clasificat conform niciunei legi”, au afirmat avocatii consultati de Centrul de Investigatii Media.

In ultimul rand, consecinta masurilor cerute prin acest document este impiedicarea alegatorilor sa voteze, precum si incalcarea unuia dintre drepturile fundamentale ale omului, dreptul de a alege, iar legislatia romaneasca interzice clasificarea acestor informatii, au mai precizat avocatii consultati in aceasta privinta.

Instigatorii

Pe de alta parte, un reprezentant al diasporei din Franta a transmis Centrului de Investigatii Media un document ce poate constitui sursa declaratiilor considerate insultatoare facute de ministrul pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care a afirmat, intr-un interviu televizat, ca, printre romanii care si-au exprimat nemultumirea in fata Ambasadei si Consulatului Romaniei la Paris, s-au aflat si “agitatori”, grupuri organizate de “casseurs”, “tineri revoltati pe orice”, protestatari de meserie.

 Un document similar a fost publicat de cotidianul online Gandul in 5 noiembrie. Prin acest document, semnat de toti membrii Biroului Sectiei de Votare nr. 61 de la Ambasada romna din Paris, acestia cer BEC prelungirea programului de votare cu “cel putin doua ore”, invocand “atmosfera tensionata creata pe fondul cresterii constante a numarului de votanti” si “agresivitatea verbala fata de personalul misiunii (diplomatice, n.r.)”.

“Precizam ca cetatenii romani aflati in fata sectiilor de votare sint extrem de iritati, find influentati de grupuri de instigatori, care acuza slaba organizare, numarul insuficient al sectiilor de vot in Paris, procedura greoaie de votare (datorata existentei declaratiei pe propria raspundere)”, se precizeaza in textul sesizarii.

Nu este clar daca documentul a fost transmis la Bucuresti sau nu, el neavand un numar de inregistrare. Martorii protestului spontan din fata Ambasadei Romaniei la Paris din seara de 2 noiembrie au declarat insa Centrului de Investigatii Media ca documentul a fost distribuit oamenilor nemultumiti de catre insusi presedintele sectiei de votare, domnul Oleg Ungureanu, care a incercat astfel sa le demonstreze celor care protestau ca a facut tot posibilul pentru a obtine prelungirea programului de votare, astfel incat toti cei prezenti sa apuce sa voteze.

Declaraţia mincinoasă a lui Ponta despre votul de la Paris

“Presedintele a venit cu ea in mana si a impartit cateva copii oamenilor de afara, in incercarea de a-i potoli, de a le explica faptul ca a facut toate demersurile pentru prelungirea votarii”, a declarat unul dintre alegatorii romani din Paris pentru Centrul de Investigatii Media.

Cine a redactat documentul?

Reprezentantul PMP in Biroul Electoral al Sectiei 61 din Paris, Ionel Nistor, a declarat pentru Centrul de Investigatii Media ca, desi l-a semnat, impreuna cu toti colegii sai de birou, documentul nu a fost redactat de niciunul dintre ei, ci de personalul Ambasadei.

“Eu nu am vazut instigatori. Trebuie intrebati cei de la Ambasada, care au redactat sesizarea. Eu am semnat cand mi s-a spus ca e pentru prelungirea votarii. Am citit paragraful in bold care cerea asta. In acelasi timp completam tabelul cu votanti. Regret ca nu am citit totul, dar in acele clipe scriam cu doua maini. Ca sa rezum, eu nu am remarcat instigatori, pentru mine protestele au fost spontane”, a declarat Nistor.

El afirma ca documentul nu putea fi redactat de vreunul dintre membrii Biroului pentru simplul motiv ca acolo, in sala in care era amenajata sectia de votare, nu exista niciun calculator si nicio imprimanta.

“Noi doar am semnat, la cererea presedintelui comisiei. Nu a fost scris de noi, nu ni s-а cerut parerea asupra textului. Tehnic vorbind, nu putea fi scrisa in interiorul sectiei de vot, nu aveam nici un calculator si nici o imprimanta acolo”, a declarat Ionel Nistor pentru Centrul de Investigatii Media.

Stanoevici si “agenturilii straine”

Desi sesizarea prin care cei de la Paris cereau BEC prelungirea votului contine o referire la grupuri de instigatori fara a-i descrie in vreun fel, ministrul Stanoevici a tinut sa precizeze, in interviul acordat TVR International, ca aceste grupuri erau formate din cetateni de alta nationalitate decat romana.

“Din informatiile pe care le-am primit, si de la Viena, si de la Paris, anumite persoane care faceau parte din grupurile care urlau si care au blocat in jurul orei 17.00 sectia de votare nu vorbeau romaneste”, a afirmat Stanoevici.

“Nu am vazut niciun strain care sa faca scandal acolo. Daca au fost straini, au fost cupluri mixte, cel mult, insa nu am auzit vreun om nemultumit care sa vorbeasca in alta limba decat in romana. Singurul grup de straini pe care l-am remarcat au fost cei din politia franceza, celebrii CRS, chemati in jurul orei 20.00 pentru orice eventualitate, in cazul in care protestele aveau sa degenereze”, a declarat Sanda Veber, observator acreditat de Asociatia Pro Democratia la sectia de votare amenajata in Ambasada Romaniei de la Paris, care a sosit la sectie inainte de deschiderea urnelor si a ramas la Ambasada pana tarziu in noapte, dupa numararea voturilor si dupa ce toti cei nemultumiti ca nu au putut vota parasisera zona.
Regizor de film antropologic si documentar, Sanda Veber a si filmat, alaturi de cativa colaboratori, intreaga zi a turul I al alegerilor prezidentiale la sectia de la Ambasada romana din Paris.

Din relatarea acesteia, la sectia 61 de la Ambasada biroul electoral era alcatuit din sase reprezentanti ai partidelor si aliantelor politice (PSD- UNPR – PC, ACL, UDMR, PMP, PER, PEP), carora li s-au adaugat doi reprezentanti ai MAE : presedintele biroului si loctiitorul. Sapte cabine, sapte stampile si 4.800 de buletine de vot au fost pregatite pentru ca cetatenii Romaniei stabiliti in zona Parisului sa-si exercite dreptul la vot la sectia din Ambasada.

“Toata lumea primea la rand si completa declaratia pe propria raspundere, iar timpul de vot nu depasea cateva scurte minute. Tensiunile au inceput sa apara odata cu aparitia celebrei circulare venite de la BEC, in jurul orei 12, care obliga cetatenii sa completeze declaratia exclusiv in interiorul sectiei de votare. Acest fapt a incetinit si ingreunat procesul de votare intr-o asemenea masura incat cei ce avansasera rapid in rand au inceput sa astepte si cate o ora intrarea in sectia de votare, desi erau deja in curtea Ambasadei la momentul anuntului”, a declarat Veber.

In scurt timp, vestea despre circulara s-a raspandit printre oamenii care asteptau la rand si tot mai multe voci nemultumite au inceput sa se ridice.

“Majoritatea celor nemultumiti nu locuiau in Paris, multi venisera cu trenul, cu intreaga familie, de la sute de kilometri. Cei mai multi acuzau faptul ca-si pierd intreaga zi de duminica la rand, fara a avea garantia ca vor ajunge la vot si ca ziua lor de odihna inainte de reinceperea unei noi saptamani de lucru risca sa fie irosita in zadar. Lucrurile au inceput sa se inflameze cu fiecare ora ce trecea si tot mai multi oameni au devenit nemultumiti, in curtea Ambasadei si la randul care aduna deja cateva sute de persoane pe cele doua strazi invecinate; oamenii au inceput sa vocifereze si sa acuze faptul ca li se incalca dreptul la vot. La ora 16.00, nenumarate voci din curtea Ambasadei s-au ridicat pentru a cere explicatii directorului biroului electoral, domnul Oleg Ungureanu, si sa ceara distribuirea declaratiilor inaintea intrarii in sectia de votare”, a povestit Sanda Veber pentru Centrul de Investigatii Media.

Sanda Veber a realizat un documentar despre turul I al alegerilor prezidentiale din Paris, sub titlul “Astazi v-ati batut joc de Romania!”, inspirat dintr-un mesaj al unuia dintre nemultumiti catre personalul diplomatic roman de la Paris. Centrul de Investigatii Media prezinta astazi partea I a acestui documentar.

Material realizat de  Centrul de Investigaţii Media



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”