CIRCOTECĂ la procesul Clanului Cosma: CJ Prahova nu s-a constituit parte civilă, iar V.Cosma a depus o înregistrare
Fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a negat astazi toate acuzatiile DNA in dosarul in care contesta condamnarea la 8 ani de inchisoare, relatează din sala de judecată jurnalistul Ionel Stoica de la Ziare.com . In plus, CJ Prahova nu s-a constituit parte civila in acest proces. Sedinta de judecata s-a reluat, Inalta Curte a precizat ca pronuntarea in acest caz o sa fie pe data de 5 martie. Cazul continua cu pledoariile avocatilor si ale procurorului DNA.
UPDATE/“Procesul s-a incheiat dupa dezbateri care au durat astazi 7 ore, 7 minute si 7 secunde. Pronuntarea definitiva o sa fie pe 5 martie”, vicepresedintele Inaltei Curti, Iulian Dragomir. Mircea Cosma a plans in ultimul cuvant, acompaniat de fiica sa, Andreea Cosma. Mircea Cosma a anuntat ca maine o sa se duca la o televiziune si o sa faca mai multe dezvaluiri.
La finalul procesului, Vlad Cosma a negat ca l-a amenintat in sala de judecata pe unul dintre inculpati, Razvan Alexe, desi mai multi jurnalisti au fost martori la scena. In ultimul cuvant, Razvan Alexe s-a intors in declaratii si a spus ca nu a dat niciodata bani familiei Cosma.
Trebuie să vedeți asta! Este ceva incredibil...
Despre zapezile din Kilimanjaro
Avocatul lui Mircea Cosma a explicat Inaltei Curti ca prahovenii aveau nevoie, in 2012, de contractele de deszapezire: "Domnul Cosma este un stalp al acestui judet". "In acesta constructie vicioasa si pernicioasa a rechizitoriului se spune ca Mircea Cosma a facut toate rautatile. Nu avem nicio luare de mita", a arata avocatul.
Presedintele completului, judecatorul Iulian Dragomir: "Stim, e vorba de zapezile din Kilimanjaro care au venit in Prahova".
Solicitarea avocatului
Pledoariile finale au fost amanate dupa ce avocatul lui Vlad Cosma a depus la proces o inregistrare facuta de clientul sau in timpul unei discutii cu procurorii DNA care au instrumentat cazul. Instanta a admis depunerea acestei probe si a dat timp procurorului DNA sa o asculte. "Are cateva minute de discutie", arata avocatul.
In sala de judecata, procurorul DNA a declarat ca se opune depunerii acestei probe. "Nu stim daca sunt reale, daca au suportat distorsiuni. Daca este vorba de discutii cu procurorii de caz, ar trebui si acestia sa aiba un punct de vedere", a aratat procurorul. "De ce nu au fost depuse pana acum?", s-a intrebat acesta.
Sedinta de judecata s-a suspendat pentru ca procurorul sa audieze inregistrarea audio, pe perioada procesului lui Ludovic Orban, judecat de acelasi complet.
CJ nu se constituie parte civila
Consilierul juridic de la CJ Prahova a explicat Inaltei Curti ca institutia nu se constituie parte civila in dosarul Mircea Cosma, deoarece din punctul lor de vedere nu exista prejudiciu in acest dosar.
Anterior ea a avut in sala mai multe discutii cu Andreea si Mircea Cosma, care au incurajat-o sa depuna documentul. "Ai avut emotii? Este pentru prima pentru tine cand pledezi la Inalta Curte?", era bucuroasa Andreea Cosma, dupa ce consilierul a depus documentul. CJ Prahova nu s-a constitut parte civila in acset dosar nici in faza de fond a procesului.
Vlad Cosma, denuntator
Cazul a inceput cu o intarziere de aproape o ora, la 13:30, deoarece unul dintre judecatori era intr-un complet care solutiona un alt dosar.
DNA Ploiesti a trimis la Inalta Curte un document conform caruia Vlad Cosma beneficiaza de prevederile articolului 19 din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor. Este prevederea potrivit careia inculpatii care fac denunturi pot beneficia de injumatatirea pedepsei.
Ultimul act din acest proces a fost audierea in calitatea de inculpat a lui Mircea Cosma (72 de ani). Fiica acestuia, Andreea Cosma, s-a ridicat in picioare pentru a urmari declaratia acestuia avand in mana trei iconite. Vlad Cosma a fost atent la marturie in sala de judecata, s-a asezat in randul doi, in spatele avocatilor.
Lacrimi in sala de judecata
Fostul presedinte al CJ Prahova arata ca-si mentine toate declaratiile date in acest dosar. In momentul in care si-a inceput marturia, fiica acestuia a inceput sa planga. Politicianul a aratat ca el reprezenta Romania la Bruxelles in Comitetul Regiunilor, in momentul inceperii anchetei.
"Le-am spus procurorilor Lucian Onea si Giluela Diaconu ca am un pasaport UE, care conform Protocolului 7 al UE privind privilegiile si demnitatile europene un membru nu poate fi retinut pe teritoriul UE decat daca comite un flagrant", a precizat Cosma. El a acuzat ca i-au fost retinute biletele de cazare si de transport la Bruxelles.
"Este un judet cu geografie diversa"
Mircea Cosma a venit cu mai multe planse in care e prezentata situatia contractelor publice date de CJ Prahova. El sustine ca a facut totul legal: "Nu puteam sa las judetul fara deszapeziri. Este un judet cu geografie diversa, are munti, dealuri si campii". Totul se intampla in anul 2012, un an important din punct de vedere politic, deoarece era un an electoral.
El a explicat ca, deoarece birocratia era mare, era o verificare la ANRMAP, el ar fi trecut la procedura de incredintare directa pentru contractele de 30 de zile, dar a urmarit sa nu depaseasca suma in echivalent in lei de 100.000 de euro/contract.
In timpul declaratiei, Mircea Cosma a prezentat simultan si pe plansele pe care le-a adus.
"Am alocat pentru aceste contracte de 30 de zile 1.879.000 lei, urmarind sa nu depasesc la fiecare contract limita legii, de 100.000 euro. Dumnezeu mi-a dat dreptate. Furtuna de zapada abatuta asupra judetului Prahova in perioada 8-14.12.2012 m-a prins pregatit. A fost o tornada care a rupt liniile de inalta tensiune, au ramas peste 30 de mii de abonati fara energie electrice, case, scoli, firme, in orasele Breaza, Comarnic, Sinaia si Campina", a explicat Cosma.
Cum s-au impartit banii
In acest context, Guvernul ar fi alocat pentru judetul Prahova aproximativ 4 milioane de lei. La finalizarea contractelor de 30 de zile, au fost incheiate altele pentru 90 de zile in procedurile de licitatie electronica derulate in SEAP.
Mircea Cosma a explicat in fata instantei cum au fost impartiti banii, firmele cu care au fost incheiate contractele. El a facut mai multe precizari, in contra unor acuzatii care apar in rechizitoriul DNA, privind valoarea unor contracte.
Precizarile au fost facute in cazul contractelor de deszapezire.
"In concluzie nu pot sa nu resping invinuirea care mi se aduce", mai arata fostul presedinte CJ Prahova.
"Resping cu fermitate acuzatiile"
"Mai arat ca resping cu fermitate acuzatiile si in cazul contractului privind executarea lucrarii de modernizarea a DJ 101 Buda-Nedelea", a infirmat Mircea Cosma cea de-a doua acuzatie din cazul sau.
"Judetului Prahova i se spune in gluma al 53 lea stat din SUA", a glumit politicianul. El a dat mai multe detalii tehnice despre investitiile straine facute in Prahova. "Este cea mai mare concentrare de industrie petroliera din Romania", s-a laudat Cosma. "Si de utilaj petrolier si automotive", a completat, dupa o scurta pauza, Cosma.
"Ati venit ca profesorul"
Fostul presedinte al CJ Prahova a explicat ca in zona s-a deschis cel de-al doilea mall din Romania, magazine, un pasaj rutier si mai multe obiective economice.
Toate acestea la un loc faceau necesara modernizarea drumului. In plus, traficul de balast era unul urias pentru a se construi toate aceste investitii si o parte din autostrada Bucuresti-Ploiesti.
"Mergeti sa raspundeti la imputatia penala. Dumneavoastra ati venit ca profesorul, cu planse, cu markere", i-a spus presedintele instantei.
Fostul presedinte al CJ Prahova a depus in instanta un DVD cu memorii si cu fotografii facute chiar de el cu drumul in noiembrie 2006. Cosma a explicat ca totul s-a facut in conformitate cu legea.
A negat totul pe linie
In ceea ce priveste cea de-a treia acuzatie, privind in contract de plombare a drumurilor, Cosma a aratat ca judetul are circa 1.600 de kilometri de sosea in administrare. El a explicat ca a respectat procedurile.
Mircea Cosma a aratat ca CJ Prahova a incheiat anul 2012 cu un excedent de circa 100 de milioane de lei. "Eu n-am facut niciun prejudiciu, eu am facut economii la fiecare proiect", a tinut sa precizeze Cosma.
"Minciuni"
El a negat acuzatiile DNA potrivit carora intelegerile privind plata unor mite de catre unii afaceristi prahoveni ar fi fost salvate pe un stick.
"Stick-ul in discutie nu exista. N-am crezut ca poate exista atata minciuna in proces", a spus Cosma.
Politicianul a aratat ca, deoarece DNA a ridicat contractele anchetate, el ar fi fost lipsit de posibilitatea de a putea sa-si faca apararea. "Resping cu fermitate toate acuzatiile Parchetului", a concluzionat Mircea Cosma.
"Domnul Orban, prea devreme"
Procesul s-a intrerupt cateva minute, la 15:20, deoarece a intrat in sala de judecata liderul PNL, Ludovic Orban, care avea stabilita ora 15:30 pentru inceperea procesului.
"Domnule Orban, ati venit prea devreme. Acum suntem abia in faza de audiere a inculpatului", a spus presedintele completului, judecatorul Iulian Dragomir.
Procurorul DNA l-a intrebat pe Mircea Cosma de ce au fost aprobate anumite plati in cazul unor lucrari care nu s-au efectuat din cauza vremii. "Neg aceasta acuzatie, desi documentele oficiale sunt confiscate", a aratat fostul presedinte al CJ Prahova.
El a spus ca nu a facut nicio plata, iar o parte din documente au fost depuse la instanta intr-un memoriu.
Inculpatul care a fost dat afara
La finalul audierii a fost un mic moment inedit. Presedintele Completului de 5 judecatori l-a dat afara pe unul din inculpati, Daniel Alixandrescu a strigat in sala "De unde rezulta?", atunci cand procurorul DNA punea o intrebare fostului presedinte al CJ Prahova, despre cum s-ar fi facut plati, dar fara ca lucrarile sa fie executate.
Vicepresedintele Inaltei Curti, Iulian Dragomir: "Sa nu mai indrazniti niciodata sa mai ridicati glasul in sala de judecata!".
Discutiile dinaintea procesului
Mircea Cosma nu a vrut sa faca declaratii de presa, iar Vlad Cosma a sustinut ca este nevinovat si ca Inalta Curte o sa-i faca dreptate in acest caz. Cea mai vocala in declaratii este sora lui Vlad, Andreea Cosma, care a acuzat procurorii DNA Prahova de abuzuri in cazul familiei sale.
"Eu nu m-am prezentat, ca ma prezint la audieri. (...) Viata mea este foarte schimbata de patru ani, de cand acesti procurori - ati vazut cine sunt - ne-au stricat viata noua si altor oameni. Iar eu, ca deputat, nu doar ca imi apar familia, apar drepturile si libertatile cetatenilor din Romania.
Ca sunt multi oameni care au fost acuzati si abuzati pe nedrept. Nu ma plang de nimic. (...) Mircea Negulescu ma curta. Cum puteam sa raspund, aveam doua variante: sa ma duc la puscarie sau sa ii raspund lui Mircea Negulescu. (...) La sentinta de azi nu imi e teama ca am incredere si in judecatori, si in Dumnezeu, in primul rand", a declarat Andreea Cosma la intrarea la ICCJ.
Procesul trebuia sa inceapa la ora 12:30.
"Nu mi-este teama de nimic"
Vlad Cosma nu a dorit sa faca declaratii in fata jurnalistilor, spunand doar ca nu ii este teama si ca adevarul va iesi la iveala.
"Am sa raspund tuturor intrebarilor dumneavoastra dupa aceasta zi. Momentan astazi, in aceasta cladire, nu doresc sa raspund la nicio intrebare. Nu imi este teama de nimic, din acest considerent ma aflu aici. Adevarul va iesi la iveala", a spus Vlad Cosma.
Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte ar putea ramane luni in pronuntare in dosarul de coruptie in care fostul deputat Vlad Cosma a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, iar tatal lui, Mircea Cosma, a primit 8 ani de inchisoare.
Audierile si ultimul cuvant
Inalta Curte ar trebui sa-l mai audieze pe Mircea Cosma, in faza de apel a procesului, dar politicianul a lipsit de la mai multe termene. Acuzatiile din acest caz sunt in legatura cu atribuirea unor contracte.
Vlad Cosma a facut in ultima perioada mai multe dezvaluiri despre procurorii DNA Prahova care au instrumentat acest dosar. El anunta saptamana trecuta ca nu este in tara.
Kovesi: A facut denunturi
In replica, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca, dupa condamnarea in prima instanta, membrii familiei Cosma vizati de ancheta au incercat sa obtina un act care sa-i ajute la reducerea pedepsei. Kovesi a precizat ca Vlad Cosma a facut mai multe denunturi.
"Vlad Cosma a facut mai multe denunturi la DNA. A venit din proprie intiativa si a facut denunturi. Nu a fost cautat de procurori. Nu pot sa va confirm in cate dosare a primit identitate protejata. Intr-un dosar, cel discutat in ultimele zile, a avut calitate de martor protejat.
Cosma Vlad a avut calitatea de martor in 12 dosare ale DNA. A fost trimis in judecata in dosare ale DNA. Acesta este motivul pentru care se prezenta la DNA Ploiesti. Dupa pronuntarea sentintei de condamnare, care nu e definitiva, membrii acestei familii, acesti inculpati condamnati in prima instanta, au inceput diverse demersuri pentru a obtine un act care sa-i ajute sa obtina o pedeapsa mai mica", a sustinut Kovesi.
Condamnarile din fond
Deputatul Vlad Cosma a fost condamnat, in noiembrie 2016, la cinci ani de inchisoare, tatal acestuia, Mircea Cosma (fost presedinte CJ Prahova), la opt ani, iar omul de afaceri Razvan Alexe a primit o condamnare de 2,6 ani.
Alaturi de cei trei a fost condamnat la sase ani de inchisoare si Daniel Alixandrescu, fost director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul Consiliului Judetean Prahova.
Acuzatiile DNA
Cei patru au fost trimisi in judecata de DNA in luna aprilie a anului 2014. Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenta, Razvan Alexe este cercetat pentru trafic de influenta si dare de mita, iar Mircea Cosma si Daniel Alixandrescu sunt judecati pentru luare de mita si abuz in serviciu.
"In perioada 2012 - 2013, inculpatii Alexe Razvan si Cosma Vlad Alexandru au pretins si primit de la trei reprezentanti ai unor societati comerciale, denuntatori in cauza, suma totala de 4.410.149,97 lei, disimulata in contravaloarea unor lucrari subcontractate fictiv de aceste societati catre doua firme controlate in fapt de inculpatul Alexe Razvan.
Sumele de bani au fost pretinse si primite de cei doi in schimbul interventiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova si anume la inculpatii Cosma Mircea, presedintele autoritatii publice judetene si Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Directiei Patrimoniu (avand in subordine Serviciul Achizitii Publice si Contracte, precum si Serviciul Urmarire Lucrari Publice), astfel incat cele trei societati sa obtina de la Consiliul Judetean Prahova trei lucrari de modernizare/intretinere a drumurilor, dar si pentru a deconta cu prioritate lucrari deja efectuate", acuza procurorii.
Cele trei lucrari se refera la obiectivele urmatoare: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judetul Prahova", "Lucrari si servicii privind intretinerea curenta a drumurilor publice - plombe" si "Intretinerea curenta a drumurilor judetene pe timp de iarna 2012 - 2013".