Circa 60.000 de maghiari cu dublă cetăţenie şi-au depus voturile la Consulatul din Miercurea Ciuc
Aproximativ 60.000 de maghiari din România care au şi cetăţenie ungară şi-au depus votul prin corespondenţă pentru alegerile legislative din Ungaria la Consulatul din Miercurea Ciuc, unde sunt aşteptate să voteze, duminică, circa o mie de persoane cu domiciliul în Ungaria, aflate aici ca turişti. Peste 80 la sută din maghiarii înscrişi la Consulatul Ungariei de la Miercurea Ciuc au votat la alegeri.
UPDATE 22:18 - Peste 80 la sută din maghiarii înscrişi la Consulatul Ungariei de la Miercurea Ciuc au votat la alegeri
Peste 800 de cetăţeni maghiari din cei 1.002 înscrişi pe listele electorale au votat, duminică, la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, la alegerile parlamentare din ţara vecină, iar alţi aproximativ 3.000 de maghiari cu dublă cetăţenie şi-au depus votul prin corespondenţă.
Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, a declarat, duminică seară, pentru corespondentului MEDIAFAX, că procesul de votare pentru alegerile parlamentare din Ungaria s-a încheiat fără incidente, la secţia de votare din localitate - amenajată într-o clădire care aparţine reprezentanţei diplomatice - prezentându-se pentru exprimarea votului 810 persoane cu domiciliul în Ungaria din totalul celor 1.002 înscrise pe listele electorale, reprezentând 81 la sută.
"De asemenea, în cursul zilei, au venit să îşi depună plicurile cu buletinele de vot şi aproximativ 3.000 de maghiari cu domiciliul stabil în afara graniţelor Ungariei, din judeţele arondate la Consulatul din Miercurea Ciuc, care votează prin corespondenţă, precum şi trei persoane din cele patru care şi-au exprimat intenţia să voteze pentru autoguvernarea românilor din Ungaria. Interesul a fost foarte mare, a fost ceva nou şi alegătorii au simţit că este important pentru ei să vină şi să îşi depună votul", a precizat consulul general.
Zsigmond Barna Pal a ţinut să mulţumească autorităţilor din România pentru sprijinul acordat.
Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pentru exprimarea votului pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care s-a desfăşurat duminică, au fost asigurate toate condiţiile, secţia de votare fiind amenajată într-o clădire care aparţine reprezentanţei diplomatice.
Potrivit sursei citate, votarea a început la ora 6.00 şi se va încheia la 19.00, ora României, la urne fiind aşteptate 1.002 persoane cu domiciliul în Ungaria, turişti aflaţi în vizită în România, precum şi maghiarii cu dublă cetăţenie care şi-au scos formularul de vot până vineri, dar nu au reuşit să îl depună încă la Consulat, fiind vorba în special de cetăţeni cu drept de vot din judeţele mai depărtate de Harghita, dar arondate reprezentanţei Ungariei în Miercurea Ciuc.
Consulul a adăugat că, în ultimele zece zile, şi-au depus votul prin corespondenţă la Consulatul din Miercurea Ciuc aproximativ 60.000 de maghiari cu dublă cetăţenie din judeţele arondate, respectiv Covasna, Harghita, Mureş, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
"Este pentru prima dată când ungurii din afara Ungariei cu cetăţenie maghiară îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din Ungaria. S-au înscris în jur de 200.000 de maghiari cu drept de vot, de pretutindeni, în Registrul Electoral şi din partea acestora au ajuns la Biroul Electoral de la Budapesta în jur de 150.000 de voturi. La Consulatul din Miercurea Ciuc s-au primit 60.000 de plicuri cu buletinele de vot ale maghiarilor cu domiciliul stabil în afara graniţelor Ungariei din judeţele arondate - trei din Ardeal şi patru din Moldova, care votează prin corespondenţă. Procesul de votare se desfăşoară normal, chiar ţin să mulţumesc autorităţilor române şi celor locale", a precizat Zsigmond Pal Barna.
Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc şi ceilalţi membri ai reprezentanţei diplomatice au fost prezenţi la secţia de votare încă de la deschidere, pentru a-i întâmpina pe alegători.
"Interesul este foarte mare", a afirmat consulul ungar din Miercurea Ciuc.
Maghiarii cu dublă cetăţenie din România susţin că au aşteptat de mult ocazia să voteze pentru Parlamentul ungar şi că sunt "fericiţi" că li s-a oferit această oportunitate, întrucât şi ei "fac parte din comunitatea maghiară din lume".
"Pentru mine este, pe de o parte, o chestiune personală, dar pe de altă parte are importanţă pentru toată comunitatea maghiară din România. Sunt foarte multe păreri vizavi de această oportunitate, că putem să votăm pentru Parlamentul Ungariei. Pentru mine, personal, cel mai important lucru este că mă simt parte din comunitatea maghiară din lume şi că pot să simt că aparţin şi Ungariei într-un fel, fiindcă mă consider maghiară. Cu toate astea, mă consider şi româncă, pentru că stau în ţara aceasta. Pentru mine este foarte important că sunt maghiară, asta este cel mai important pentru mine", a spus o alegătoare, Torjai Katalin.
La rândul său, vicepreşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania pentru zona secuimii, Papp Elod, a apreciat că votul pentru alegerile generale din Ungaria este "important pentu suflet".
"Este important mai mult pentru suflet, deoarece voturile din străinătate vor decide cel mult două mandate. Oricum, am votat pentru continuitate şi pentru ca Guvernul ungar să aibă întotdeauna o ureche aplecată la problemele maghiarilor din România", a menţionat Papp Elod.
Maghiarii din România îşi pot exprima voturile pentru alegerile legislative din Ungaria prin corespondenţă, acţiune care a început în urmă cu aproximativ două săptămâni, sau pot merge, duminică, la consulat pentru a vota.
Ungurii votează, duminică, pentru un nou Parlament, într-un scrutin în care toate sondajele prezintă ca învingător partidul lui Viktor Orban.
Potrivit sondajelor, partidul Fidesz al lui Viktor Orban nu poate pierde, fiind creditat cu 46-51% din voturi, devansând cu mult alianţa de stânga care ar urma să obţină 21-31% din voturi. Partidul Jobbik (extremă dreapta), antisemit şi împotriva romilor, care şi-a schimbat imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intenţiile de vot.
Sursa: mediafax.ro