Circa 3000 de oameni la Cluj și 1500 la Timișoara, la proteste; câteva zeci s-au strâns și în alte orașe (grupaj)

Circa 3000 de oameni la Cluj și 1500 la Timișoara, la proteste; câteva zeci s-au strâns și în alte orașe (grupaj)

Circa 3000 de persoane la Cluj și 1500 la Timișoara și câteva zeci de oameni în alte orașe ale țării au continuat, în a 20-a zi, protestele antiguvernamentale.

Protest la Iași

Aproximativ 1000 de oameni la protestul antiguvernamental din Piața Victoriei

O nouă zi de proteste la Palatul Cotroceni

CLUJ

Circa 3.000 de persoane, potrivit forțelor de ordine, au participat, duminică seară, la un nou protest îndreptat împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD.

Protestul a început la ora 19,00. Participanții au purtat pancarte și au scandat lozinci antiguvernamentale și au mărșăluit, începând cu ora 20,00, pe străzile din zona centrală a orașului.

Printre participanții la protestul de duminică seară s-a numărat și deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

'Ceea ce face PSD în sănătate este război fulger, au anulat o parte din reformele începute de Vlad Voiculescu și pregătesc un nou tăvălug. Mor oamenii cu zile în spitale, spitalele sunt focare de infecție, nu mai există un medicament pentru epilepsie, iar Ministerul Sănătății nu a avut nicio reacție, bugetul de investiții al Ministerului Sănătății a scăzut cu 44%', a declarat Emanuel Ungureanu.

Cel mai mare număr de manifestanți înregistrați la Cluj-Napoca a fost pe 5 februarie, peste 50.000.

TIMIȘ

Circa 1.500 de persoane au ieșit duminică seara în Piața Victoriei din Timișoara la protestul antiguvernamental, înregistrându-se astfel o participare mai numeroasă decât în timpul săptămânii.

Oamenii au scandat ''Fără corupție'', ''Vrem justiție, nu corupție'', ''Uniți salvăm toată România'', ''Uniți salvăm toată Europa'', ''Hoții, hoții'' și cer plecarea ''corupților Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu'' din funcțiile de președinți ai Camerei Deputaților respectiv Senatului, precum ''și a celorlalți demnitari corupți''.

Dacă mitingurile precedente nu au beneficiat de prezența oamenilor politici, organizatorii au propus ca în serile următoare să fie invitați și aceștia, dar și '' specialiști '', cu care protestatarii să poarte un dialog. Răspunsul Pieței nu a fost, însă, unul entuziast la această propunere.

Mitingul s-a încheiat la ora 21,00. Numărul manifestanților a fluctuat din cauza frigului, numărul celor prezenți în diferite momente fiind constant, în jurul a 700 de oameni.

Organizatorii le-au spus celor prezenți că trebuie să reziste pentru că ''simpla schimbare a guvernului nu schimbă cu nimic societatea, poate veni un guvern și mai rău ''.

Înainte de încheierea mitingului, întreaga piață le-a mulțumit jandarmilor care le-au fost alături seară de seară, asigurându-le protecția, ''Cinste lor, cinste lor, jandarmilor''.

Pe acordurile Imnului UE, organizatorii le-au dat întâlnire timișorenilor la un nou protest duminica viitoare. Mitingul s-a încheiat fără incidente.

BRAȘOV

A 20-a zi de proteste consecutive a adunat în fața Prefecturii Brașov puțin peste 100 de persoane, potrivit forțelor de ordine, cu câteva zeci mai multe decât sâmbătă seara.

Protestatarii au scandat împotriva Guvernului: "Uniți salvăm toată România", "Demisia", "Hoții", "Fără penali în Guvern și în Parlament", "Nu cedăm", "Jos Guvernul", "Zi de zi/aici vom fi".

La ora 20.30, manifestanții au plecat, la fel ca în serile precedente, în marș pe str.Republicii, spre Piața Sfatului. Aici a fost întins din nou tricolorul lung de 12 metri și lat de opt metri, și steagul Uniunii Europene, și s-a intonat Imnul Național.

Manifestația, care a fost neautorizată, s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 21.00.

SIBIU

Câteva sute de persoane au protestat pașnic, duminică seara, în Piața Mare din centrul istoric al municipiului Sibiu, cerând demisia Guvernului.

Oamenii au înfruntat ninsoarea și temperaturile joase.

Următorul protest va fi organizat duminică, 26 februarie, tot în Piața Mare din Sibiu.

ALBA

Zeci de persoane au protestat, în ploaie și lapoviță, duminică seara la Alba Iulia și Sebeș, împotriva corupției, manifestanții solicitând și reformarea clasei politice.

În jur de 30 de persoane s-au adunat la Alba Iulia, la o săptămână de la precedenta acțiune de protest, în fața sediului Instituției Prefectului, unde au rămas două ore, fără a mai pleca în marș prin oraș. Nu au fost scandate lozinci, ci doar afișate pancarte.

Protestatarii s-au mobilizat în urma unui eveniment creat pe o rețea de socializare — 'O clasă politică curată! Nu Corupției! Cu Ochii Pe Voi!'.

Și în municipiul Sebeș, în jur de 40 de persoane, unele dintre ele purtând steaguri tricolore, s-au strâns în fața Centrului Cultural "Lucian Blaga" pentru o 'discuție deschisă' despre ceea ce ar trebui schimbat în România, mobilizarea fiind făcută tot pe o rețea de socializare, unde a fost creat evenimentul 'Împreună, Rezistăm, Continuăm, Schimbăm!'.

'Marțea Neagră (episodul 2) rămâne în istorie ca încercarea eșuată a Guvernului Grindeanu de a stopa lupta anticorupție în România. Stoparea și, implicit, abrogarea OUG 13 se datorează românilor onești care au încă viu spiritul civic și își păstrează integritatea morală, a celor care nu se mai lasă mințiți sau amăgiți! Mulțumim tuturor românilor care au ales frigul din stradă în locul căldurii de acasă, acelora care au ales să protesteze împotriva abuzului de putere exercitat de întreaga clasă politică! Astfel că a venit momentul să continuăm lupta împotriva corupției și să solicităm reformarea clasei politice și îmbunătățirea modului de guvernare a României! (...). Doar împreună suntem mai puternici!', au scris inițiatorii protestului pe Facebook.

Nu a fost pentru prima dată când în cele două orașe s-a ieșit în stradă în ultimele săptămâni. Numărul maxim de manifestanți a fost la Alba Iulia, unde într-o singură seară au protestat peste 4.000 de oameni.

BIHOR

În jur de 80 de persoane au protestat duminică seara în Piața Unirii din Oradea împotriva guvernului.

Protestul a început la ora 19.00, iar oamenii au pornit în marș pe un traseu central în municipiu, ajungând în jur de o sută de persoane, la întoarcere, în piața centrală, la ora 20.45.

Orădenii au purtat banderole pe care era scris '#Rezist', pancarte cu mesaje precum 'Statul în casă dăunează grav statului de drept", 'În ciuda voastră îndrăznesc să cred în România' sau 'Dragnea — PSD, Tăriceanu — ALDE, jos labele de pe justiție' și au fluturat drapele. Nemulțumiți de politicieni și guvernanți, ei au scandat 'Demisia', 'Hoții, hoții!', 'PSD, ciuma roșie'.

În marșul ei, coloana de manifestanți a lansat mesaje mobilizatoare de genul 'Oradea, trezește-te!' și 'Ieșiți din casă, dacă vă pasă'. Traseul a cuprins strada Traian Moșoiu, Piața 1 Decembrie, Piața Gojdu, strada Independenței, prin fața sediului PSD Bihor .

La o temperatură de zero grade, oamenii au scandat și au cântat.

Potrivit jandarmilor, manifestația s-a încheiat fără incidente.

BISTRIȚA-NĂSĂUD

Aproximativ 60 de persoane s-au adunat duminică seara în fața Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud pentru a participa la un protest autorizat împotriva OUG 13/2017, mulți dintre ei purtând banderole albe cu mesajul "Rezist".

Protestul a fost autorizat între orele 19,00 — 22,00 și, pentru prima dată după două săptămâni, protestatarii și-au propus să mărșăluiască din nou pe străzile municipiului Bistrița, așa cum au făcut la începutul lunii februarie.

La ora 20,10, oamenii s-au încolonat pentru a porni în marș, însoțiți de jandarmi, însă numărul lor scăzuse la circa 50 persoane. După o altă oră de protest, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 20 de persoane.

Având în vedere numărul redus de participanți, marșul s-a desfășurat pe trotuare, pentru a nu fi blocate căile de acces.

S-au scandat, printre altele, "România, trezește-te", "Afară cu hoția din România", "Noaptea ca hoții".

Protestatarii au purtat pancarte cu mesajele "Rezist" și "Demisia" și au fluturat steaguri tricolore.

DOLJ

Circa 40 de persoane au protestat duminică seara în Piața "Mihai Viteazul" — Piața Prefecturii din centrul Craiovei nemulțumiți de actualul Guvern.

Oamenii au venit la protest cu câteva steaguri tricolore și pancarte pe care scria "Rezist"; "Nimic", "Corupția și hoția împart țara în două: în hoți și păgubiți!", "Încă mai avem răbdare, rugați-vă să nu se termine!", iar câțiva protestatari au purtat banderole albe la mână pe care era inscripționat mesajul "Rezist!".

IAȘI

Aproximativ 150 de persoane s-au aflat duminică seara în Piața Unirii din Iași, pentru a protesta.

Manifestanții, înarmați cu fluiere, vuvuzele și portavoci, fluturau drapelul național și steagul Uniunii Europene și scandau "Fiți atenți la bizunare/ hoții sunt la guvernare", "Iesiți din casă dacă vă pasă", "România e țara mea și vreau să trăiesc în ea".

Protestatarii spun că nu mai au încredere în guvernul actual dupa ce a fost emisa Ordonanța care prevedea modificarea Codurilor penale.

SATU MARE

Circa 15 sătmăreni s-au adunat duminică seara în pasajul 'Corneliu Coposu' din centrul municipiului Satu Mare pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD.

Câțiva dintre ei afișau pancarte cu inscripțiile "PSD Rușine", "Dreptate, Responsabilitate" etc .

După circa 45 de minute , protestatarii au plecat spre case, renunțând la marșul prin oraș.

La mitingurile anterioare aceștia au pichetat sediile PSD și ALDE.

SUCEAVA

Câteva persoane au participat duminică seara, în fața Palatului administrativ din Suceava, la un protest în care au cerut demisia Guvernului.

Oamenii au purtat pancarte pe care scria ''Rezistăm împotriva corupției''. Copilul unei protestatare purta o căciulă cu mesajul ''Rezist''.

Printre manifestanți s-a aflat și liderul județean al USR Suceava, Teodora Munteanu, dar și Alexandru Istrate, membru USR care s-a ocupat de organizarea acțiunilor și, când au debutat protestele, de obținerea autorizației care a fost valabilă până pe 13 februarie.

Potrivit lui Istrate, prin aceste acțiuni de protest se solicită demisia Guvernului și punerea în aplicare a Proclamației de la Timișoara din 2017.

De asemenea, Istrate a spus că membrii suceveni ai partidelor din coaliția aflată la guvernare, PSD și ALDE, dar și de la celelalte partide, ar trebui să fie îngrijorați de bugetul alocat în acest an pentru județul Suceava, dar și pentru celelalte județe din Moldova.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri